Mgła na Grzybowskim - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Mgła na Grzybowskim

 

Czas czytania: ~5 min


Ndc0zvacKFOfDB6uGfup0KtuB9L0jOQT8U7DGFHGvroTWV5dX2vmtGIubKa7_plgrzybowski.jpg
Jeszcze w październiku powinna ruszyć przebudowa placu Grzybowskiego w Warszawie. Dzięki niej, do lata przyszłego roku przekształci się on w miejską enklawę zieleni z sadzawką i podświetlanymi na różne kolory drzewami. Projekt przebudowy placu został wybrany w drodze konkursu w grudniu 2008 r. Teraz gotowa jest pełna dokumentacja i inwestor – Zarząd Terenów Publicznych – czeka na pozwolenie na budowę. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, dostanie ją w ciągu najbliższych dwóch tygodni i wtedy będzie mógł ogłosić przetarg na realizację zwycięskiej koncepcji. Konkurs na zagospodarowanie pl. Grzybowskiego wgrała młoda warszawska pracownia Pleneria w składzie: Dariusz Malinowski, Agata Ciesielska, Agata Czarnecka, Monika Radkiewicz i Michał Jaworski. Zgodnie z ich wizją, półtorahektarowy teren zostanie podzielony na trzy strefy – miejską, kościelną i rekreacyjną – odpowiadające historycznym funkcjom placu. Pierwsza pomyślana jest jako tętniące życiem miejsce imprez plenerowych, ostatnia – wyznaczona aleją lipową na osi widokowej w kierunku Pałacu Kultury i Nauki – jako namiastka natury, pozwalająca na wyciszenie i relaks. Odrębną część stanowić będzie przestrzeń przed kościołem Wszystkich Świętych. Mimo zróżnicowanego charakteru i przeznaczenia, strefy te nie będą rozdzielone wyraźnymi granicami i będą się płynnie przenikać Centralne miejsce placu zajmie sadzawka, nawiązująca do zrealizowanego tu wcześniej projektu Joanny Rajkowskiej – Dotleniacza – który stał się przyczynkiem do dyskusji na temat przekształcenia placu w przestrzeń bardziej przyjazną i sprzyjającą międzyludzkim kontaktom. Zbiornik wodny będzie w pełni dostępny dla mieszkańców – w upalne dni będzie można do niego wejść, żeby się ochłodzić. Poza tym, dzięki specjalnym urządzeniom rozpraszającym wodę, nad sadzawką będzie się unosić mgiełka z pary wodnej, tworząca specyficzny mikroklimat. Przy basenie pojawią się mostki i leżaki. Oprócz nich w planach są nowe, kolorowe ławki, które będą umieszczone na szynach umożliwiających ich przesuwanie i – w ten sposób – dowolne kształtowanie przestrzeni placu. Pojawią się również rośliny (przede wszystkim trawy i kwiaty), a zimą pozbawione liści drzewa będą podświetlane kolorowym światłem. We wschodniej części placu znajdzie się parking. Koncepcja Plenerii zgodna jest z oczekiwaniami mieszkańców stołecznego Śródmieścia. Zanim władze dzielnicy ogłosiły konkurs na projekt aranżacji placu Grzybowskiego, przeprowadziły wśród mieszkańców ankietę, pytając, czego oczekują od nowej przestrzeni. Okazało się, że najbardziej potrzebują oni miejsca do wypoczynku z zielenią i sadzawką. I tak właśnie w 2010 r. będzie wyglądać odświeżony plac. Na inwestycję ZTP przeznaczy 6 milionów złotych.
y7SKC46dfZOZEBGUwN77SqagaobVysC2vyaATd2BRdi5peIxQF80LyQno6mS_plgrzybowski-2.jpg
nRsZLYyOpUBDdCGcld9FkvTnA7udr6HqoJk0NGbT3XOqFz5mH1wuVl8PWxOo_plgrzybowski-3.jpg
ad8tdLijGTPUCgTeTTBojNxoFaTyom9QKlRnF23oBw2tt7NF698NNZokxmBm_plgrzybowski-4.jpg
0kUcXyRJNgReHpR7AGnqVOyNdrYV530aMrSTFQ0V5X7Nb3UjrF7aJMFceS9N_plgrzybowski-5.jpg
f0ksqdoyjjvvVpHYdXFJxbTgTz7rpmCN9M7iJZyyaahhNbf6x2QmF5QwLJiH_plgrzybowski-6.jpg
IdIVm7fBwmjAMrIYpBRQA9B3im2AxdhObjHP9fEjpRnnty9XPNa96oMFuevk_plgrzybowski-7.jpg
tQjNMuDjGHwfHvgjK3AKRFPfYsf9aH6QwLdojfK7gCbMj4EfdnnMhAVatFxA_plgrzybowski.jpg
Jeszcze w październiku powinna ruszyć przebudowa placu Grzybowskiego w Warszawie. Dzięki niej, do lata przyszłego roku przekształci się on w miejską enklawę zieleni z sadzawką i podświetlanymi na różne kolory drzewami. Projekt przebudowy placu został wybrany w drodze konkursu w grudniu 2008 r. Teraz gotowa jest pełna dokumentacja i inwestor – Zarząd Terenów Publicznych – czeka na pozwolenie na budowę. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, dostanie ją w ciągu najbliższych dwóch tygodni i wtedy będzie mógł ogłosić przetarg na realizację zwycięskiej koncepcji. Konkurs na zagospodarowanie pl. Grzybowskiego wgrała młoda warszawska pracownia Pleneria w składzie: Dariusz Malinowski, Agata Ciesielska, Agata Czarnecka, Monika Radkiewicz i Michał Jaworski. Zgodnie z ich wizją, półtorahektarowy teren zostanie podzielony na trzy strefy – miejską, kościelną i rekreacyjną – odpowiadające historycznym funkcjom placu. Pierwsza pomyślana jest jako tętniące życiem miejsce imprez plenerowych, ostatnia – wyznaczona aleją lipową na osi widokowej w kierunku Pałacu Kultury i Nauki – jako namiastka natury, pozwalająca na wyciszenie i relaks. Odrębną część stanowić będzie przestrzeń przed kościołem Wszystkich Świętych. Mimo zróżnicowanego charakteru i przeznaczenia, strefy te nie będą rozdzielone wyraźnymi granicami i będą się płynnie przenikać Centralne miejsce placu zajmie sadzawka, nawiązująca do zrealizowanego tu wcześniej projektu Joanny Rajkowskiej – Dotleniacza – który stał się przyczynkiem do dyskusji na temat przekształcenia placu w przestrzeń bardziej przyjazną i sprzyjającą międzyludzkim kontaktom. Zbiornik wodny będzie w pełni dostępny dla mieszkańców – w upalne dni będzie można do niego wejść, żeby się ochłodzić. Poza tym, dzięki specjalnym urządzeniom rozpraszającym wodę, nad sadzawką będzie się unosić mgiełka z pary wodnej, tworząca specyficzny mikroklimat. Przy basenie pojawią się mostki i leżaki. Oprócz nich w planach są nowe, kolorowe ławki, które będą umieszczone na szynach umożliwiających ich przesuwanie i – w ten sposób – dowolne kształtowanie przestrzeni placu. Pojawią się również rośliny (przede wszystkim trawy i kwiaty), a zimą pozbawione liści drzewa będą podświetlane kolorowym światłem. We wschodniej części placu znajdzie się parking. Koncepcja Plenerii zgodna jest z oczekiwaniami mieszkańców stołecznego Śródmieścia. Zanim władze dzielnicy ogłosiły konkurs na projekt aranżacji placu Grzybowskiego, przeprowadziły wśród mieszkańców ankietę, pytając, czego oczekują od nowej przestrzeni. Okazało się, że najbardziej potrzebują oni miejsca do wypoczynku z zielenią i sadzawką. I tak właśnie w 2010 r. będzie wyglądać odświeżony plac. Na inwestycję ZTP przeznaczy 6 milionów złotych.
mkUZvntNRiovlYXzVJMQITFFJcmYI0ntIJ4GggI3S9FoDlDV4fSt4FeCCyhP_plgrzybowski-2.jpg
RsTzWIZbfMDrMVsMuKwI1noam0WMRD3tvAinlEbofnPxsZQa7z6yWruMWMJK_plgrzybowski-3.jpg
WiPrfzjPVc64GH9gdeyU36p1WLHmNDVBvQNTG3gPg5UtkmqJfTajsRWnNQZG_plgrzybowski-4.jpg
hpOSfuDTcDmfeSYSS3hj0O7ev0M0hOr8VaSRcrAXZT1lQRTBI1fQ69UKXZwV_plgrzybowski-5.jpg
xgZ4dqLG0Q55asWZ793iAiSE8th8iVDXHljDIjfCXvqE6E918fwvRW2ZPexw_plgrzybowski-6.jpg
5x2zmeI0phcMTNr1Ynv09s7697iEjCYmklBSuYXzz3TJ671Ijh6QgOWWIkTy_plgrzybowski-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera