Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Intelektualny łącznik

 

Czas czytania: ~2 min


qiEA81CNYCVbnhzSKxgFIcfjuhFzsmbMSDwVIDcvfXY8XnbWdPIecXgOJK4p_formo1.jpg
Często ciekawe projekty nie doczekują się budowy. Powód jest prozaiczny – pieniądze. A raczej ich brak. Koncepcje pojawiają się, zyskują rozgłos, a potem się o nich zapomina, bo naszą uwagę odwracają następne, mające zasadniczą przewagę – nowość. Czy taki los czeka również łącznik między budynkmi wydziałów Architektury i Budownictwa Politechniki Łódzkiej? Projekt jest gotowy, realistyczne wizualizacje również. Teraz wszystko zależy od tego, czy uda się zdobyć dofinansowanie inwestycji z funduszy unijnych. Koncpecję łącznika na zaproszenie władz uczelni przygotowała łódzka pracownia Formodesign Jędrzeja Lewandowskiego i Łukasza Skirzyńskiego. Nowa konstrukcja ma być pomostem między gmachami obu wydziałów, ale autorzy projektu podkreślają, że jej znaczenie wybiega daleko poza fizyczną komunikację. Jednym z warunków, jakie musiał spełniać projekt łącznika, było uszanowanie dominującej roli zastanych budynków uczelni zaproejktowanych przez profesora Bolesława Kardaszewskiego. Nowy obiekt nie próbuje z nimi konkurować ani skalą, ani formą i kolorystyką. Inspiracją dla projektantów była modernistyczna architektura z lat 20-tych i 30-tych ubiegłego wieku. Trzy prostopadłościenne bryły – każda innej wiekości – tworzą spiętrzoną konstrukcję łączącą pierwsze piętro budynku Wydziału Architektury z drugim i trzecim piętrem gmachu Wydziału Budownictwa. Duże przeszklenia, otwierające wnętrze na parkowe otoczenie, zapewnią dostęp naturalnego światła do łącznika, dzięki czemu nie będzie on sprawiał wrażenia ciemnego tunelu. Poza tym, nowa struktura została pomyślana nie tylko jako część uczelnianego kompleksu, ale także „pomoc naukowa” podczas wykładów i ćwiczeń poświęconych projektowaniu konstrukcji stalowych. Zgodnie z oczekiwaniem władz uczelni, architekci zaprojektowali nie tylko pomost między budynkami, ale także dodatkową przestrzeń edukacyjną (sale warsztatów) i ekspozycyjną. Zaproponowali, by studenci obu wydziałów mieli dostęp do tych samych sal wystawiennicznych. Pierwsza znajduje się w przeszklonym pomoście, druga – dostosowana do prezentacji wystaw wymagających sztucznego oświetlenia – ulokowana jest w bryle umieszczonej pod głownym łącznikiem, na poziomie pierwszego piętra. Sale warsztatów architekci umieścili na parterze, w przeszklonej kostce, która pełni jednocześnie rolę „obudowy” dla wspierających konstrukcję kolumn. Z tej części można przejść bezpośrednio do parku. Kaltka schodowa i winda zostały ulokowane w dodatkowym pionie komunikacyjnym. Projektując łącznik, Lewandowski i Skirzyński wyszli z założenia, że już na etapie edukacji powinno sie kształtować umiejętność współpracy między architektami i konstruktorami. Ich budynek ma taką włąśnie współpracę generować, zapewniając nie tylko fiyczną komunikację między studentami, ale także umożliwiając konfrontację intelektualną – wymianę myśli i opinii oraz możlwiość zapozania się z projektami „drugiej strony”. Projekt został zauważony w trzeciej edycji międzynarodoweg konkursu „20+10+X” WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY AWARDS, otrzymując nagrodę jury.
zox6BZASsFzLZtVOmJCvFe6yYJiBcDyjkOBxCQZvw8AjokusHySrOhM6jF1n_formo2.jpg
b8YTqveGA6Y8Ab9qeoJOeM3TWKUFOUCWHSv0zvaeLK4vxLkksxDkQd2gVFSC_formo3.jpg
k8QUt8ZoTqgthVH7xsjSILWo3hQMwiEMtUtmmQpHrD8ynbqKEYo9A5f7ECzj_formo4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera