Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielona nauka

 

Czas czytania: ~3 min


RJbZzHuk1OVBUIEBElTiltAXv8Fs6m4N2gRYIMAs0Q5gpmou6JTKgRNO01d7_fnp.jpg
Zielone elewacje, turbiny wiatrowe, pompy ciepła i łapacz deszczu. Polska nauka stawia na ekologię. Takie przynajmniej wrażenie można odnieść patrząc na projekt nowej siedziby Fundacji na rzecz Nauki Polskiej. Konkurs na koncepcję nowego budynku dla fundacji został rozstrzygnięty 9 września 2009 r. Spośród 12 nadesłanych propozycji jurorzy wybrali trzy, ich zdaniem, najlepsze. Pierwsza nagroda – 15 tysięcy złotych i zaproszenie do dalszych negocjacji – trafiła w ręce Adama Białobrzeskiego i Adama Figurskiego z pracowni Faab Architektura. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie opracowanie architektoniczno-budowlanej koncepcji modernizacji i rozbudowy obecnego budynku przy ul. Krasickiego 20/22 na warszawskim Mokotowie i zaadaptowanie go na potrzeby siedziby fundacji. Autorzy zwycięskiego projektu postawili przed sobą trzy główne cele: po modernizacji obiekt ma być reprezentacyjny i innowacyjny pod względem rozwiązań ekologicznych, a jednocześnie zgodny z wytycznymi konserwatora zabytków. W odnowionej wersji budynek zachowa obecne gabaryty, osie okienne i podział elewacji na cokół, korpus i zwieńczenie. Horyzontalna kompozycja bryły zostanie dodatkowo wzmocniona przez pokrycie obu skrajnych pasów kamienną okładziną kontrastującą z rozdzielającym je miękkim, porośniętym naturalną roślinnością „pionowym ogrodem”. Oprócz zachowanego gzymsu wieńczącego, pojawi się dodatkowy pas stanowiący granicę między zwieńczeniem budynku a zieloną elewacją. Jedną z najbardziej widocznych zmian w bryle budynku będzie wyraźnie zaznaczony, przecinający cały budynek na osi północ-południe świetlik wykonany ze szkła o złotym kolorze. Będzie on doświetlał wewnętrzny dziedziniec oraz umieszczoną w ryzalicie klatkę schodową (obecne okna zostaną zamurowane). Nowymi elementami będą także tarasy przy południowej i wschodniej elewacji budynku. Wyjście na taras wschodni prowadzić będzie przez lekką, przeszkloną strukturę, której dach będzie jednocześnie pełnił funkcję balkonu dostępnego z pierwszego piętra budynku. Dzięki zastosowaniu systemu skarp, tarasy zostaną płynnie połączone z otaczającym siedzibę FNP ogrodem. Zmieni się również wewnętrzna organizacja budynku – miejsce obecnego korytarza zajmie atrium przecinające wszystkie kondygnacje i zwieńczone świetlikiem, zapewniającym dostęp dziennego światła. Z naturalnego oświetlenia będą również korzystać galerie otaczające dziedziniec na pierwszym piętrze. Będzie to możliwe dzięki umieszczeniu w nim struktury zbudowanej z elementów skupiających światło i luster, które będą je odbijać i kierować w stronę ciemnych pomieszczeń. Pokrywający elewacje budynku pionowy ogród, oprócz walorów estetycznych, będzie miał duże znaczenie ekonomiczne i ekologiczne. Zielone ściany są doskonałym izolatorem, umożliwiającym ograniczenie zużycia energii potrzebnej do ogrzewania i chłodzenia budynku. Ponadto, wykorzystana jako podłoże dla roślin geowłóknina pochłania zanieczyszczenia powietrza, a żyjące w niej mikroorganizmy powoli je przetwarzają i mineralizują, produkując w ten sposób nawóz. Budowa powinna się zacząć w 2010 roku. Drugą nagrodę w konkursie otrzymała Pracownia Obsługi Inwestorów ProInvest, a trzecią – zespół Zbigniewa Fijałkowskiego i Magdaleny Wroniszewskiej.
ZjsLcidF6acnFKdh9OyIyxfCg7VqH6oPpw8cHpNuqvrMcm82R7mrZIXMNaMc_fnp-2.jpg
6eNr2FMJJVmXZUAFlBpLBAGkHDmHVHJYT0MyXIYdDAuoM5sIanhYzo8jt33y_fnp-3.jpg
Lzfz3cJne270irJtO60MoI0N2WXh7bEqrqQgxwwI3Pbb4U9rv4qIslF00zXX_fnp-4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera