Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Tło z nadwyżką

 

Czas czytania: ~3 min


6mhrHw8HQmTFjJgggtTCx7rYXqCrWJTSqVjiij3HOmytfyVvJpmlrZ7Vhs3k_muzeum-miedzi.jpg
Miedzią Legnica stoi. Metal ten przetwarzano w tych okolicach jeszcze w czasach prehistorycznych, a w średniowieczu rozpoczęło się jego wydobycie. Nic więc dziwnego, że właśnie w tym mieście powstało Muzeum Miedzi. Instytucję, która od blisko 50 lat mieści się w barokowym pałacu opatów cysterskich, czekają wkrótce duże zmiany. W lipcu rozstrzygnięty został konkurs na urbanistyczno-architektoniczną koncepcję modernizacji i rozbudowy gmachu muzeum przy ul. Partyzantów i św. Jana wraz z przylegającym do niego lapidarium. Zwyciężył w nim projekt wrocławskiej pracowni Major Architekci w składzie: Marcin Major, Aleksandra Doniec, Anna Owsiany, Paweł Major i Adrian Wyparło. Jak wyjaśniają autorzy, „punktem wyjścia dla koncepcji zagospodarowania terenu było założenie, iż zmodernizowane i rozbudowane Muzeum Miedzi powinno się stać zauważalnym miejscem na mapie Legnicy”. Jednocześnie, nowe budynki nie zostały potraktowane jako dominanta kompozycyjna, ale raczej neutralne tło, które ma podkreślić walory barokowego gmachu i stworzyć oprawę dla organizowanych w muzeum wydarzeń artystycznych. Dlatego elewacje nowej części muzeum pomyślane zostały jako gładkie ściany z niewielką ilością okien i jednolitą, kamienną okładziną. Jedynie fasada budynku od strony ul. Rycerskiej została potraktowana w bardziej rzeźbiarski sposób, a jej płaszczyznę będzie dodatkowo ożywiać gra świateł i cieni. Najbardziej charakterystycznym elementem tej elewacji będzie nadwieszona bryła, która z jednej strony ma przyciągać wzrok przechodniów, z drugiej zaś – stanowić zadaszenia nad wejściem. Razem z przeszkloną, parterową kostką mieszczącą kawiarnię, tworzyć będzie architektoniczną oprawę placu poprzedzającego wejście do muzeum. Na zewnątrz masywny i zamknięty, nowa budynek otwierać się będzie na wewnętrzny dziedziniec. Najdłuższa elewacja została zaprojektowana jako przeszklona galeria, pełniąca funkcję głównego ciągu komunikacyjnego, a także dodatkowej przestrzeni ekspozycyjnej dla wystaw czasowych, miejsca wydarzeń artystycznych i strefy rekreacyjnej. Latem przeszklenia w przyziemiu mogą być całkowicie rozsuwane, umożliwiając swobodne poruszanie się pomiędzy wnętrzem muzeum a zielonym dziedzińcem z lapidarium. W przeciwieństwie do placu wejściowego, pomyślanego jako tętniące życiem miejsce spotkań, atrium ma być strefą spokoju, odpoczynku i refleksji, ale także imprez kulturalnych związanych z działalnością muzeum. Mimo odmiennego charakteru i rozdzielającego je budynku, oba place – zewnętrzny i wewnętrzny – będą z sobą połączone. Z jednej strony ciągłość zapewni posadzka przechodząca z placu wejściowego przez kawiarnię i „rozpływająca” się wśród traw dziedzińca. Z drugiej – eksponaty z lapidarium zostaną częściowo przeniesione do kawiarni i na plac wejściowy, stając się znakiem rozpoznawczym muzeum. Wchodzących do budynku witać będzie wysoki na dwie kondygnacje hol z szatnią, kasami i portiernią, a także toalety, sklep i kawiarnia. Na kolejnych piętrach budynku przy ul. Partyzantów znajdzie się stała ekspozycja poświęcona dziejom Legnicy, a w skrzydle przy ul. św. Jana – wystawa „Człowiek i miedź”. W dobudowanych obiektach zaplanowano także pomieszczenia administracyjne oraz salę konferencyjną, a nadwieszona nad wejściem bryła mieścić będzie salę wielofunkcyjną i bibliotekę. Magazyny będą ulokowane w różnych częściach nowych budynków, a także na poddaszu i w piwnicach starego gmachu. Plan modernizacji tego ostatniego przewiduje wyburzenie niektórych ścian, dzięki czemu powstaną większe i łatwiejsze do aranżacji sale wystawowe.
2901NZCkASiV1LJYpHW6TAdMYmFGV2f61NVHIycp29kAO7rovxpaaikQRbNu_muzmiedzstrefa.jpg
8uq1uyLwW2Eososq9fLq5K6LvTse4JcHhJ1lILYOF0rwvpdOhemyYghcGEuN_muzmiedzwidok-z-lotu-ptaka.jpg
HauZ3iKqjxYbDrFSk3JiPLmi8GAvXQURBc1f7aDnbGZC6YUo4pRpSFdaPMbq_muzmiedzwidok-z-rynku.jpg
mIxwzkMuI9gfIgZBjoGpPv4tY4wdrclgqyL1Lzenbp9q3H1J9n4LtENQgIR3_muzmiedzlapidarium.jpg
WO3CVZfxqw00txARKjCXs1kvoC4i2dLuNUgYvVHNaQBVlkRWCiuxFR59WNb6_muzeum-miedzi-2.jpg
Yly3nKJUp82etcBse0vnGGHKnXjL9eD5V0xUrr2anJ4S1Cv5VDxJVL68qRy3_muzeum-miedzi-3.jpg
OpSsxDZitjANPXjEOCQJ1wc8QSEugw6bkrBMWBt4uqUNNjt4XsttFwpC9iNN_muzeum-miedzi-4.jpg
TdciHdCTQkFDGmeDGTb1OnPhxrmhCMDSoKfzGFLjq7V3TnC5idSmeW2wMhKv_muzmiedzswjana.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera