Przełom „Przełomów” - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przełom „Przełomów”

 

Czas czytania: ~3 min


J3JE6qCIBlpALJg3NqMRvyv9Oxhknb7uaSkGK2i6NB5Y1lwn6hSShrpwRmRc_centrum-przelomy.jpg
W Szczecinie powstanie podziemne muzeum. Taką właśnie formę będzie miało Centrum Dialogu „Przełomy” upamiętniające powojenną historię miasta. Autorami projektu, który został wybrany w rozstrzygniętym pod koniec września konkursie, są architekci z katowickiej pracowni KWK Promes Roberta Koniecznego. A więc nareszcie – Konieczny wygrał konkurs. Nie jest już tylko budowniczym domków, jak wyrażali się o nim niektórzy ludzie w tzw. środowisku. To może być ważny, kolejny przełom w jego karierze. Muzeum ma powstać na, a właściwie pod placem Solidarności. Punktem wyjścia dla projektu KWK Promes była analiza historii miejsca oraz planowanych przy nim inwestycji. Przed wojną obecny pl. Solidarności był reprezentacyjnym kwartałem o zwartej zabudowie, po 1945 r. zniszczone kamienice nie zostały odbudowane, w efekcie czego powstał w tym miejscu otwarty skwer. Te dwie sprzeczne tradycje zainspirowały architektów do stworzenia „urbanistycznej hybrydy, która domyka przestrzeń jak kwartał, zachowując jednocześnie walory otwartej przestrzeni publicznej”. Kolejnymi czynnikami, które miały wpływ na kształt przyszłego muzeum, były obecność na placu Anioła Wolności – pomnika upamiętniającego wydarzenia Grudnia'70 oraz plany budowy gmachu filharmonii. Władze miasta liczą, że zaprojektowany przez hiszpańskie biuro Estudio Barozzi Veiga budynek stanie się nowa ikoną miasta. Architekci z KWK Promes nie chcieli rywalizować z efektowną bryłą filharmonii ani ze stojącym na placu monumentem, ale jednocześnie dążyli do stworzenia obiektu, który będzie się w przestrzeni miejskiej wyróżniał. Konsekwencją tych uwarunkowań była decyzja o schowaniu większości kubatury muzealnego budynku pod ziemią. Na powierzchni jego obecność zdradzać będzie wypiętrzenie płyty od strony komendy policji i Trasy Zamkowej, które domknie kompozycję placu i stworzy izolację od hałasu ruchu ulicznego. Jej uzupełnieniem, podkreślającym reprezentacyjny charakter miejsca, będzie oświetlenie pomyślane jako siatka odzwierciedlająca podziały posadzki i elewacji, dające możliwość tworzenia różnych scenariuszy świetlnych w zależności od potrzeb. W zamyśle architektów, plac Solidarności ma nie tylko stanowić oprawę głównego wejścia do budynku Centrum Dialogu „Przełomy”, ale też, dzięki amfiteatralnemu ukształtowaniu, funkcjonować jako miejsce zgromadzeń podczas oficjalnych uroczystości. Pochylnia na powierzchni placu sprowadzać będzie zwiedzających do wejścia, za którym znajdzie się przestronny hol z kasą i stoiskiem sprzedaży książek oraz kawiarnia i sala konferencyjna (do holu można się będzie dostać także bezpośrednio z ul. Św. Piotra i Pawła). Następnie schody poprowadzą gości do przestrzeni ekspozycyjnej, która w całości znajdować się będzie pod ziemią. Została ona pomyślana jako otwarta, częściowo dwukondygnacyjna przestrzeń z nieregularnie rozmieszczonymi słupami. W przyszłości możliwe będzie powiększenie jej o zachowane piwnice dawnych budynków. Oświetlenie sali wystawowej bazować będzie na siatce podziałów zewnętrznych – światło będzie się sączyć przez szczeliny między masywnymi blokami, tworząc we wnętrzach rysunek odzwierciedlający podziały placu i elewacji budynku. W części wyniesionej nad powierzchnię znajdą się funkcje pomocnicze – pomieszczenia administracyjne, szatnia, toalety i magazyny. Powierzchnia placu wykonana będzie z prefabrykowanych płyt betonowych, a w szczelinach między nimi umieszczone zostanie oświetlenie liniowe w technologii LED. Drugą nagrodę jury przyznało pracy zespołu M. Łapaj, I. Walenciak, J. Czech, K. Kowalczyk, T. Markowicz, M. Wełmiński, a trzecią – Atelier Loegler. Wyróżnienia otrzymali: INCO, Grzegory & Partnerzy Architekci oraz Nizio Design International Mirosława Nizio.
NOOcVkXsYfUpEQJu4sIstLrxBLZjq9nZfQFAP9WilaYcN8sAzt2Pew4DbQly_centrum-przelomy-2.jpg
XfUASKf7u0b3jau0hEDFeC0W8y3Axeq3iw0FjVMV51QLreOojj0oaBSfj0U8_centrum-przelomy-3.jpg
2P66Lexr11Tia0zJvUjKkq7gfh3gQ0rvfE0s6EMYqBI4edmHuQLOtzJc3jGp_centrum-przelomy-4.jpg
1k81DKpGe48zNFAfIP7Y8UDpBtbKrS3BjbG9452jWie5f49Cjk0vmKc9tRvp_centrum-przelomy-5.jpg
XpJ70rGj5kqkmrchXeqUX7KFsKveCWHVwYu25p18s8b5TfttCZt8GwDyNK8a_centrum-przelomy-6.jpg
RU2G2gZ3YVxt43g2jXhKLPVsqbUzcr3pbMS8466lYqfPk36BZMnQVI234wCf_centrum-przelomy-7.jpg
Xdq4lbPEMhx10l0JGdqZHtzPSVOwC0WOBS6mLtwmW13GVuqWWQ47AVcVEMib_centrum-przelomy-8.jpg
onr8xp7UxjUNrF2t9k3plvxk2zuWLfmkX8OBK89BciPU2tJVKhhKVJLzjSVd_centrum-przelomy-9.jpg
1j5Hg5XwgVVQNcUr3a3AadlHgerH0HYB0j0U4ApbjatpRSXfDzAKDYXpIAow_centrum-przelomy-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera