Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Na ratunek przestrzeni

 

Czas czytania: ~3 min


eTySK29MkX9FkgSkRuF7Ga2HiLbaMh2YgGg6SNOAAJ5JUMIFRbrwoB3mlUfA_manek.jpg
Zamiast zaniedbanego placu w centrum miasta – łąka z fontanną i specjalnie zaprojektowanymi meblami miejskimi. Taką metamorfozę w ciągu najbliższych miesięcy ma przejść skwer przy ul. Sokolskiej w Katowicach. Będzie to kolejna – po ulicy Mariackiej – część miasta, poddana designerskiej interwencji. Na rewitalizację placu katowiczanie czekają już od trzech lat. Wtedy właśnie z inicjatywą przebudowy skweru wyszło stowarzyszenie Moje Miasto, którego członkowie postanowili walczyć z tym, co, według nich, jest największą bolączka miasta – brakiem atrakcyjnej i przyjaznej dla mieszkańców miasta przestrzeni publicznej. Do akcji „Mała Architektura” włączył się magistrat i Wydział Form Przemysłowych katowickiej ASP, a także architekci i mieszkańcy miasta, całe przedsięwzięcie zaś połączone było z publiczną debatą. W intencji pomysłodawców przedsięwzięcia, nowy skwer przy ul. Sokolskiej ma być „modelowym przykładem projektowania miejsca publicznego”, krokiem w kierunku scalenia tkanki miejskiej i integracji mieszkańców. Z trzech wizji przebudowy placu wybrano koncepcję Jakuba Manka – studenta architektury Politechniki Śląskiej. Przygotowaniem projektu budowlanego na jego podstawie zajmuje się chorzowska pracownia architektoniczna Moska i Rachuba. Na etapie opracowywania dokumentacji konieczne okazało się wprowadzenie pewnych zmian i „urealnienie” zwycięskiej wizji, ale wszystkie zmiany wprowadzane są w porozumieniu z autorem. Koncepcja Manka zakłada umieszczenie na środku skweru fontanny „zadaszonej” instalacją świetną, która ożywi plac w nocy i będzie stanowić oświetlenie dla organizowanych na nim imprez kulturalnych. Pierwotnie instalację miały stworzyć wiszące na długich linach świetlówki, zmieniające kolor tak, by odpowiadał on różnym formom wodnych kaskad. Ostatecznie jednak, ze względów technicznych, zdecydowano się umieścić lampy na stabilniejszej konstrukcji stalowej. Sam wodotrysk będzie tzw. suchą fontanną, czyli bez stojącej wody. Kaskady będą wytryskać spomiędzy granitowych płyt, a potem woda będzie wpływać z powrotem w szczeliny między nimi. Wzdłuż fontanny ustawione zostaną betonowe meble, natomiast wśród zieleni, która wypełni przestrzeń między ciągami komunikacyjnymi (głównymi – wyłożonymi betonową kostką i łączącymi je drewnianymi pasażami), pojawią się zaprojektowane przez Karinę Gniłkę, studentkę katowickiej ASP, ławki-tęcze, a także metalowe stoliki. Na etapie przygotowania projektu budowlanego konieczna okazała się także rezygnacja z jednego z bardziej spektakularnych elementów projektu Manka – „Okna na świat”, czyli wielkiego ekranu dotykowego, zapewniającego swobodny dostęp do Internetu, w szczególności informacji o mieście i regionie, wiadomości oraz prostych gier logicznych i przestrzennych. Ponieważ nie udało się znaleźć firmy która wykonałaby ów wyświetlacz, w jego miejsce pojawi się sześć mniejszych, tworzących jedną płaszczyznę ekranów. Ich pracą oraz barwami oświetlenia kierować będą komputery znajdujące się w podziemnej sterowni. Ostateczna wersja projektu rewitalizacji skweru przy ul. Sokolskiej ma być gotowa do końca listopada. Potem zostanie ogłoszony przetarg na jego realizację. Jeśli obejdzie się bez opóźnień i komplikacji, prace budowlane rozpoczną się wiosną przyszłego roku. Miasto zobowiązało się przeznaczyć na ten cel 2,5 miliona złotych.
KocVUQEEbr7PGEzJp4TMXj5mz7lNAwlsDmWbdta8ZK3MTHiqJFmNAJcw06gk_manek-2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej
Dom we Wróżenicach – drewno w roli głównej

Dom we Wróżenicach – to projekt architektoniczny stworzony dla czteroosobowej rodziny marzącej o wyj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera