Pasaż na fali - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pasaż na fali

 

Czas czytania: ~3 min


Um43r24P2InEe5EaXtGClG1fNwORP5Pm7qkOCR7etx44ooGLkkD4vS5IxyRY_pobierowo.jpg
Miłośnicy wakacji nad Bałtykiem będą mieli dodatkowy powód, by spędzić urlop nad polskim morzem. W Pobierowie powstanie nowa atrakcja turystyczna – pomost spacerowo-cumowniczy, który ma się stać konkurencją dla podobnych obiektów w niedalekich Międzyzdrojach czy nadmorskich miejscowościach po stronie niemieckiej – Ahlbecku i Herringsdorfie. Konkurs na projekt pomostu został rozstrzygnięty pod koniec września 2009 r. Spośród 9 zgłoszeń za najlepszą jury uznało propozycję biura DEDECO, przygotowaną przez zespół w składzie: architekt prowadzący Krzysztof Ostoja-Hełczyński oraz architekci Ewa Gawron i Łukasz Kazimierczuk. Ideą, wokół której skupili się autorzy zwycięskiego projektu, była chęć wyjścia poza tradycyjną formę molo i przekształcenia go w pasaż spacerowy połączony z przyciągającymi turystów funkcjami dodatkowymi. Wejście na pomost będzie się więc rozpoczynać pasażem handlowo-usługowym, w połowie pomostu pojawi się magnes w postaci kawiarni z ogródkiem, a górny pokład zakończony będzie tarasem widokowym. Nie zabraknie też przystani, wypożyczalni sprzętu sportowego i punktu informacji turystycznej. Wychodzący 140 metrów w głąb morza pomost podzielony będzie na kilka przeplatających się poziomów. Głównym elementem będzie zakończony tarasem widokowym górny pokład spacerowy, umieszczony 7 metrów nad powierzchnią wody i z obu stron ograniczony wysokimi, chroniącymi przed wiatrem balustradami ze szkła kwarcowego. Na całej długości pomostu zostanie wydzielona ścieżka rowerowa, którą będzie można dojechać nawet do jednostek w strefie cumowniczej piętro niżej. Pokład dolny będzie pełnił funkcję zadaszonego pasażu spacerowego, a także – ze względu na bliskość lustra wody – rolę rekreacyjną, związaną ze sportami wodnymi i kąpielami morskimi. Jego odgałęzieniem będzie długi na około 70 metrów pokład cumowniczy dla małych jednostek pływających, między innymi żaglówek, skuterów i rowerów wodnych. Razem z pokładem spacerowym stworzy on rodzaj falochronu wokół częściowo zamkniętego basenu do zabaw na wodzie. Górny i dolny pokład łączyć będzie dodatkowy poziom – pośredni – który znajdzie się mniej więcej w połowie długości pomostu. Wprowadzenie tego „półpiętra” umożliwiło architektom rezygnację z typowych klatek schodowych na rzecz ramp prowadzących na taras z kawiarnią. Czytelny układ funkcjonalny połączony został z równie klarownym, a zarazem efektownym „opakowaniem”. Jak zapewniają autorzy projektu: „Prosta, wręcz ascetyczna forma, detal, biel zabudowy nieodłącznie kojarząca się z kurortami nadmorskimi, pięknie eksponująca architekturę na tle morza, piasku i brzegu oraz czytelna funkcja gwarantują, że na przestrzeni lat wygląd obiektu nie zestarzeje się”. Nie wiadomo jeszcze, kiedy rozpocznie się realizacja zwycięskiej koncepcji. Żeby pozyskać środki na budowę, inwestor – gmina Rewal – musi sprzedać część sąsiednich gruntów. A to może się okazać kłopotliwe, bo nabywca dwuhektarowej działki będzie się musiał dostosować do gminnej idei zagospodarowania terenu i przeznaczyć go na kompleks sanatoryjny. Zatwierdzenie ostatecznej wersji projektu pomostu ma być poprzedzone konsultacjami społecznymi.
KjqdkM0qfCXAnwlD4HB56NFNnk2fPeABWDtAYjtmoe7h4g8NMJBak3GbeQtd_pobierowo-2.jpg
ZoapjQ0Hiyq9q2Rht542JyeXWhlSA1dg6rRKJuCLwr0fzXsTtRftXuGoftk2_pobierowo-3.jpg
yYR8rERlWf8tEgYLOjIZflKitbhT75CXxzgKgjVI6XMdthzQ7epLo4iBYuBH_pobierowo-4.jpg
X38vwjvpZBmr4iW0rbEr1rAlMkZxOCLfpuFk6z1G41fClGCy26uGCX9TOEZS_pobierowo-5.jpg
ivgQDaZaGhGb54SeHMRs6qkXS7iFqT4Xj49icil0NhfoGbD2v54EVSChT99X_pobierowo-6.jpg
rlB5HS66tt6EQkCu4hnLpl3MWmDS5wLEPJh8zWiBzqO5CP4Mia2qhArT3328_pobierowo-7.jpg
O8bDucXGAw5ivXjrwe5ejLBC29FtVrbwtdIakjfzUZEe0EvPJ3mgwqc0jF0p_pobierowo-8.jpg
11XDzQt0kZSVmxMeVYJa74w8qX41TlXVi6jtUfRSsof6tMgpmzJCwbQT54Vm_pobierowo-9.jpg
JKWXGkhBYJFTHnJVQ2MTh9M9OvxLLyN6zZpLoRup1cCrEcWiIFKu1pMRFqcP_pobierowo-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera