Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dobudówka do zamku

 

Czas czytania: ~3 min


tlvwoZ4wfmnP6OcRlE8LjQ5eBd7LDiynriTmuS0gebzIDMYyUeLu6jbiKnWr_mhp-paczowski.jpg
Największy polski konkurs architektoniczny ostatnich lat rozstrzygnięty. Nową siedzibę Muzeum Historii Polski w Warszawie zaprojektuje pracownia Paczowski et Fritsch z Luksemburga. „Tworzenie muzeum, które będzie przedstawiało historię narodu jest w dzisiejszych czasach wyzwaniem niezwykle trudnym” – takimi słowami minister Bogdan Zdrojewski anonsował we wrześniu tego roku ogłoszenie konkursu na nową siedzibę Muzeum Historii Polski. Poziom trudności znacząco podniosła lokalizacja gmachu na platformie nad Trasą Łazienkowską, w bliskim sąsiedztwie Zamku Ujazdowskiego. Mimo to, konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie – wpłynęło na niego ponad 300 prac, z czego do drugiego etapu zakwalifikowało się 10. Spośród nich międzynarodowe jury pod przewodnictwem koreańskiego architekta Jong Soung Kimma wybrało najlepsze. Co ciekawe, listę nagrodzonych zdominowali Polacy. Prowadzący zwycięskie biuro Bohdan Paczowski urodził się w Warszawie (w 1930 r.), a w 1957 r. ukończył studia na wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej. Pracował między innymi w Mediolanie i Paryżu, a od 1990 roku prowadzi własną pracownię w Luksemburgu – Atelier D'Architecture Paczowski-Fritsch. Jest też członkiem związków architektów w Luksemburgu (l'Ordre des Architectes et Ingénieurs OAI), Paryżu (l'Ordre des Architectes-Conseil National-Paris) i w Mediolanie (l'Ordine degli Architetti di Milano). W dowód uznania dla jego dorobku, powierzono mu funkcję przewodniczącego jury w konkursie na projekt warszawskiego Muzeum Historii Żydów Polskich. Drugie miejsce zajął projekt zgłoszony przez warszawską pracownię em Jednacz Architekci Mirosława i Ewy Jednacz, a trzecie – koncepcja zespołu Jakuba Krzyczkowskiego. Wśród projektów wyróżnionych znalazły się propozycje JEMS Architektów, Ewy Kuryłowicz oraz Architects Teehouse z Japonii. Nowy gmach Muzeum Historii Polski stanie na platformie, która przykryje Trasę Łazienkowską na odcinku kilkuset metrów od pl. Na Rozdrożu w kierunku Rozbratu (w miejscu kładki, która dziś łączy dwie strony trasy). Zespół Paczowskiego zaproponował prostą bryłę, podzieloną na dwie asymetryczne części mieszczące właściwy program funkcjonalny muzeum i spięte wąskim, przeszklonym łącznikiem – ogólnodostępnym forum. Minimalistyczna forma i horyzontalna kompozycja nowego gmachu mają zagwarantować, że, zgodnie z wymogami konserwatorskimi, potężny obiekt (20 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni) nie zdominuje Zamku Ujazdowskiego, a wręcz przeciwnie – podkreśli jego rangę jako głównego „eksponatu” muzeum. Architekci zaproponowali maksymalne przesunięcie nowego budynku w stronę Zamku Ujazdowskiego, w efekcie czego elewacje obu gmachów stworzą pierzeje placu, którego centralne miejsce zajmować będzie zabytkowa, zadaszona cysterna. Umożliwi to również przestrzenne powiązanie nowego obiektu z dziedzińcem zamku będącego siedzibą Centrum Sztuki Współczesnej i stworzenie przestrzeni metaforycznego przenikania się pamięci przeszłości i współczesnych wydarzeń. Fizyczną łączność z kolei zapewnią umieszczone w przeszklonym forum kawiarnie, księgarnie i centrum konferencyjne, z których korzystać będą obie instytucje. Poza częścią, na której posadowiony będzie budynek, Trasa Łazienkowska przykryta będzie lekką konstrukcją z ogrodem oraz odtworzonym fragmentem Osi Stanisławowskiej. Budowa nowej siedziby Muzeum Historii Polski ma się rozpocząć w 2011 roku i potrwać trzy lata. Jej pierwszym etapem będzie przebudowa trasy. Szacowany koszt inwestycji to 90 milionów euro. Część tej kwoty pochodzić będzie ze funduszy Unii Europejskiej. W jury zasiadali: Christine Dalnoky (Francja), Aurelio Galfetti (Szwajcaria), Ryszard Jurkowski (Polska), Tomasz Merta (Polska), Marek Mikos (Polska), Rafael Moneo (Hiszpania), Andrzej Rottermund (Polska), Eduardo Souto de Moura (Portugalia), Grzegorz Buczek (sędzia sprawozdawca – Polska). Ilustracje: materiały prasowe MHP
cV5ay6djgwUN0IxhKfWwb3tC1BTpu8fCXSMnfwpZ2jGvXvVTEQUQ3ecnbnov_i-paczowski-2.JPG
jlwgYGYDVCz7S434923b6s4POQxuwVgVJGFrvHgiBKDnqQlthCQCrMqxMeQV_i-paczowski-3.JPG
sgr5eFQR8762LH0oiqhH6rlPQm9w3dlXV9J8QGjMggmSKeor4tU5L5TAs79k_iinagroda-mjednacz.jpg
II nagroda EM JEDNACZ ARCHITEKCI Zespół projektowy: autor : arch. Mirosław Jednacz współpraca: arch. Paweł Słupiański arch. Monika Bohanko arch. Marek Malanowski inż.arch. Grażyna Bednarczyk tech. arch. Zofia Stegienko inż. arch. Mariusz Sułek
TSCYaJnb573TVUEcFEQJPfNFrlPJFhKIB3Zoj40VCFw0CpHsRsqFrz1MhS0A_iii-jkrzyczkowski-2.JPG
III nagroda Pracownia JAKUB KRZYCZKOWSKI
wcsVrDFqX0oXaKEPmfzbv4lYOAGjSDPo5DpsbMClB8cEPI40SZ5EMNolmGOr_wyrarchitectureteehouse.JPG
Wyróænienie ARCHITECTS TEEHOUSE (Japonia)
mlr7IWl2EtMRWzNxFhFUQUuopnfma20AMiqj0MIq0SO9NxffvZa0aIxIRhDc_wyrjems.JPG
Wyróænienie JEMS ARCHITEKCI
K9WGdnZaM8VNUSw468li6RueDWaMPrRzYKm2FOM4SUXs4NqAl1Ndgta5EsdC_wyrkurylowicz.JPG
Wyróænienie kURYØOWICZ & ASSOCIATES

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera