Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Smolka w siatce

 

Czas czytania: ~3 min


PFKxlt0esX4Y0JMVr33IdBB4HKWT3AX72Hv5k5d4BhojCfTKvNQMdaNs6txs_1nagroda-rzyski-stach.jpg
Kryształowa ściana jest granicą, za którą nie ma wstępu szara rzeczywistość. Za nią królują magia i baśnie. Zaczarowany świat teatru lalek. 8 grudnia rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy wnętrz i elewacji frontowej pochodzącego z lat 50-tych XX wieku głównego budynku Opolskiego Teatru Lalki i Aktora im. Alojzego Smolki. Wpłynęło na niego 30 prac. Za najlepszą jury uznało koncepcję Jacka Rzyskiego i Radosława Stacha z warszawskiej firmy Trex. W opinii sędziów, jej atutami było między innymi dopasowanie nowej zabudowy do skali ulicy, funkcjonalnie rozwiązane wnętrza, umożliwiające uporządkowanie dotychczasowej, chaotycznej organizacji przestrzeni teatru oraz efektowna, nowoczesna elewacja, pomyślana jako ekran multimedialny, na którym będzie można wyświetlać to, co dzieje się w środku. Zwycięski zespół potraktował budynek jako nośnik treści i symboli, uznając, że zewnętrzna forma ważnych obiektów publicznych powinna sygnalizować przestrzeń którą w sobie zamykają – jej funkcję, historię, przeznaczenie – i stanowić jej identyfikację. W przypadku opolskiego teatru za taki symbol architekci uznali postać Alojzego Smolki – twórcy instytucji, który nie tylko powołał teatr do życia i nadał mu tożsamość, ale też nakreślił drogę jego rozwoju kontynuowaną przez kolejnych następców. Jako punkt wyjścia posłużyło architektom zdjęcie Smolki, które przetworzono graficznie, a powstały w efekcie obraz nałożono na strukturę nowych brył. W ten sposób uzyskano podstawową siatkę konstrukcyjną, którą następnie dostosowano do wymogów wynikających z przeprowadzonej analizy przestrzennej. Obok nowoczesnych technologii i prostej geometrii brył nie zabraknie jednak motywu wprowadzającego baśniową atmosferę, nieodzownie związaną z teatrem lalek. Ten baśniowy świat wprowadzić ma oddzielająca wnętrze od ulicy przeszklona ściana o strukturze kryształu dająca iluzję drogocennych kamieni albo brył lodu. Stworzy ona symboliczną granicę między rzeczywistością otaczającą budynek z zewnątrz, a magią teatru zamkniętą w jego ścianach. Motyw kryształowej struktury zostanie powtórzony na elewacji jednej z nadwieszonych brył, natomiast pozostałe zewnętrzne ściany oraz dach nad holem głównym tworzyć będą stalowe struktury o trójkątnych modułach wypełnionych albo taflami szkła, albo białą okładziną ceramiczną. Główne wejście do budynku będzie nieco cofnięte w stosunku do linii pierzei i usytuowane pod nadwieszoną bryłą tuż przy starej części budynku. Takie rozwiązanie ma pomóc w zintegrowaniu nowej struktury z zastaną. Strefa wejściowa mieścić będzie kasy biletowe i biuro organizacji widowni, toalety, szatnie i kawiarnię z sezonowym ogródkiem. Hol główny – właściwe foyer dużej sali teatralnej – znajdzie się na wyższej kondygnacji, a prowadzić do niego będzie rzeźbiarsko ukształtowana klatka schodowa. Jest ona najciekawszym elementem nowego wnętrza. Wachlarzowe schody z płynnie wijącą się linią balustrady będą głównym elementem dekoracyjnym wnętrza, stanowiąc jednocześnie kontrapunkt dla prostej geometrii zewnętrznych kubusów. Kontynuacją klatki schodowej jest rampa-galeria, której jedna, wysoka na około 2 metry ściana będzie pełnić funkcję powierzchni wystawienniczej. Rampa ta prowadzi do „Baśniowego Saloniku”. W efekcie rozbudowy teatr zyska dodatkowe 620 metrów kwadratowych powierzchni. Zostanie też przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Szacowana wartość inwestycji (łącznie z modernizacją starego budynku) to 5 milionów złotych. Drugą nagrodę otrzymała wrocławska pracownia +48, wyróżnienie – Pracownia Architektury Głowacki (również z Wrocławia). Źródło: materiały organizatora
sRuTanwHqEkO7gDu5ydNsT9wJ9bCflBgJwpKXYkNna42RPf1fSpx3YR91G3w_1nagroda-rzyski-stach-2.jpg
2yC8dLVtoqclUDwlE8AbbP6hjGpWhcRAzu7y0B9NV6AoS7FbSnSOgDkYlF9B_1nagroda-rzyski-stach-3.jpg
4W2nq5XEwMk3Yt9BtFyPa7VJbeHCRXj37KnIPYDw4A3kMKo9VEXjLDTmx5ow_smolkapl1.jpg
1x4X5j39P6SMXO338fJSq54Z2avEGS8Fkh3gocdtroX4MRICvJFRcFVJGg0Q_smolkapl2.jpg
1btpwiRXuE4FwSaAtnMcMYHnna4Ct9Qb7bt3s4gJJEzkmtkcur3LE1Er58mq_2nagroda-plus48.jpg
STrLNpDie0NX4G702WPk7qNE5sepfurxkkgq14JD0CcYjYkWsO5Wtx3oKZQ1_2nagroda-plus48-2.jpg
II nagroda Plus 48

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera