Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Plac na deskach

 

Czas czytania: ~4 min


LZPRe72oeMXvYmTKlUyxzfxYs0g1QUKABMpwNSVGGjJeeDJi9YpZAOm7nNbU_plac-wolnica-1-plansza.jpg
Krakowski Kazimierz szykuje się do wielkich zmian. Przebudowa czeka dwa jego najważniejsze place – Nowy i Wolnica. Obie interwencje przeprowadzone będą na podstawie wyłonionych w drodze konkursu projektów biura Lewicki-Łatak. Konkurs na przebudowę drugiego placu został rozstrzygnięty w pierwszej połowie grudnia 2009. Plac Wolnica usytuowany u zbiegu ulic Krakowskiej, Bożego Ciała i św. Wawrzyńca był niegdyś częścią rynku miasta Kazimierz, który dorównywał wielkością rynkowi krakowskiemu. Pełnił zresztą podobne funkcje, bo znajdował się przy nim ratusz i inne budynki użyteczności publicznej, takie jak waga i postrzygalnia sukna, a na jego płycie odbywał się handel. Dominantami kompozycyjnymi przestrzeni placu są wspomniany już budynek dawnego ratusza oraz kościół Bożego Ciała. Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania Placu Wolnica zorganizowały wspólnie Gmina Miejska Kraków i firma reklamowa AMS SA. Zadaniem uczestników było zaproponowanie rozwiązań przestrzennych i komunikacyjnych, nowej posadzki, małej architektury, oświetlenia i zielni, a także dostosowanie placu do potrzeb osób niepełnosprawnych. Jeszcze zanim konkurs został ogłoszony, organizatorzy przeprowadzili konsultacje społeczne, które miały odpowiedzieć na pytanie, jakich rozwiązań oczekują mieszkańcy Krakowa. Odbyła się też otwarta debata z udziałem urzędników poświęcona przyszłości placu. Wnioski i postulaty zgłoszone w trakcie konsultacji społecznych zostały dołączone do regulaminu konkursu. Projektując posadzkę placu, architekci z pracowni Lewicki-Łatak zachowali jego naturalne ukształtowanie z lekkim spadkiem terenu w kierunku wschodnim – nowa podłoga o płynnym rzucie będzie ten spadek powtarzać, likwidując jednocześnie nierówności posadzki i krawężniki trudne do pokonania dla osób poruszających się na wózkach. Architekci zrezygnowali również z ingerencji w intuicyjnie wyznaczone przez użytkowników ciągi komunikacyjne – na podstawie zdjęcia satelitarnego ustalili najczęściej przemierzane trasy przecinające plac po przekątnej – z południowego zachodu w stronę kościoła Bożego Ciała i od strony północno-zachodniej w kierunku ulic Bocheńskiej, Mostowej i Bonifraterskiej. Aranżując ścieżki, wzięli pod uwagę, że po realizacji pieszo-rowerowej kładki przez Wisłę druga z nich zdecydowanie zyska na znaczeniu. Nowa podłoga placu wykonana zostanie z twardego drewna tekowego. Materiał ten architekci uznali za najbardziej odpowiedni zarówno ze względu na jego walory użytkowe, jak i historyczne znaczenie placu. Drewniana platforma ma być również nawiązaniem do znanej z ludowej tradycji dylowiny, którą układało się przed wiejskim weselem i która była miejscem zabawy. Jak wyjaśniają autorzy projektu, w tym przypadku, „dylowina” to „płaszczyzna spotkań i miejsce dla ludzkich aktywności − odpoczynku, czasu wolnego i zabawy, krakowski odpowiednik plateau Beaubourg czy molo w Sopocie”. Ma ona być jak „fizyczna postać tablicy głównej facebook’a”. Ponadto, zastosowanie drewna nawiązuje do dawnego, lokalnego zwyczaju pokrywania drewnem nawierzchni ulic. Projektując wyposażenie placu, architekci sięgnęli zarówno do tradycji twórczości ludowej, jak i po nowoczesną technologię i zasady ergonomii. Podstawowym elementem małej architektury będzie „ławka w formie „‘sterty zesztaplowanych desek’, przechodząca w szklaną latarnię, element systemu informacji wizualnej i nośnik reklamy zewnętrznej”. Kąt nachylenia jej siedziska i oparcia będzie zróżnicowany, by umożliwić siedzącym wybór najwygodniejszej dla nich pozycji. W podobny sposób skonstruowane będą stojaki na rowery i podstawa fontanny z rzeźbą Bronisława Chromego. Oprócz stojących latarni, źródłem oświetlenia placu i iluminacji jego pierzei mają być lampy montowane na fasadach otaczających go kamienic. W południowo-zachodniej części placu – przy wejściu od strony ul. Krakowskiej – ustawiona zostanie makieta placu dla osób niewidomych i niedowidzących. Architekci wyznaczyli też miejsca na tymczasowe kramy dla organizacji imprez plenerowych – będą one rozstawiane w rytmie wyznaczonym przez podziały podłogi. Pod platformą poprowadzone zostaną linie instalacji wodnej i elektrycznej na potrzeby placu. Projekt przewiduje zachowanie większości istniejących drzew – będą one wyrastały z przerw w płaszczyźnie podłogi. Zespół projektowy: autorzy: Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak współpraca: Karol Ciepliński, Mateusz Manecki, Michał Rokita model komputerowy: Łukasz Kępski wizualizacje: Rafał Barnaś konsultacje historyczne: Barbara Zbroja
jBHFZPxPJrQLUcn5a4qFZaGZHE0WL1YGJsfWQMp1BrIZ9vTE9mquGFSD8emq_plac-wolnica-2-plansza.jpg
aQJX6apQWIBBQPz7ZKpFhSTQrQrpXcohbxBfl95svpHuCNCMw7q4VmukKmHm_plac-wolnica-3-plansza-1.jpg
hTy4p9DOA7m0C8zz4iLW5lEFrryHvW41bqZfznRAvR2u0mPcWYiOMH2GRR4l_plac-wolnica-3a-plansza.jpg
LWp4eThClX6LFP2f96oAzir1F9jFGLDVjafcclBwB5vLsxON3DYbSkB05VZy_plac-wolnica-3b-plansza.jpg
3u1HavZcZPHUqbsrNrSeCXHmJjuF6m6UproBkSFVXMY2ZYusZKDAvxGhVpK6_plac-wolnica-3c-plansza.jpg
0pv1rWKJRNCiAv1vgRGxhHZ69wwVM0C1eCAVGCRlWPeLcSwA5TyJvAU5ovAy_plac-wolnica-3d-plansza.jpg
YAcaO7XqRBmy0qmflEdIJyVvaKRBtoOCwNAAY3fBABNJFatVSPE8Mpe4etMY_plac-wolnica-3e-plansza.jpg
6GSra2qBDFkCK88GYOUiCO7H0W1bnv1CkVexCKuZRX5RkopYrCSDkPjeQmXK_plac-wolnica-4-plansza.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera