Kostka wody - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kostka wody

 

Czas czytania: ~3 min


3ViH6PRwkxinKbsPF4BnMK3Gyvigew6uPL6ijwjNKwnqHVZa6K00NCm4S3wx_3dprojekt.jpg
Konkurs na projekt Akademickiego Centrum Sportowego Politechniki Łódzkiej został rozstrzygnięty 18 grudnia, ale wciąż nie wiadomo, która koncepcja zostanie zrealizowana. Wszystko dlatego, że jury nie przyznało pierwszej, tylko dwie równorzędne drugie nagrody. Autorzy obu wizji zostali zaproszeni do dalszych negocjacji, a o tym, która zwycięży, zadecydują w styczniu władze uczelni. Spośród dziewięciu nadesłanych prac za najlepsze sędziowie uznali koncepcje łódzkiej pracowni 3DPROJEKT we współpracy z Janem Jakubowskim oraz szczecińskiego konsorcjum biur Dedeco i „Marek Orłowski, Marek Szymański – Architekci”. Dziś prezentujemy projekt łodzian. Obiekt ma powstać przy skrzyżowaniu ulic Wróblewskiego i Wólczańskiej na prawie dwuhektarowej działce. Zgodnie z ustalonym przez organizatora programem, centrum sportowe ma mieścić 50-metrowy basen olimpijski i dużą halę sportową z trybunami, halę z krótszym basenem, wieżą do skoków i brodzikiem dla dzieci, a także centrum odnowy biologicznej z saunami i zaplecze sanitarne. Część sportową uzupełnić mają sale, w których będą się odbywać konferencje prasowe, studio telewizyjne i część handlowo-gastronomiczna. Kompleks sportowy służyć powinien nie tylko studentom i sportowcom, ale także wszystkim mieszkańcom Łodzi. Podążając za oczekiwaniami inwestora, zespół pracowni 3DPROJEKT (Mariusz Wojtczak, Jakub Krzysztofik, Izabela Markowska-Macegoniuk, Mariola Sałuda, Michał Karpiński, Piotr Cegielski oraz Jan Jakubowski) postawił sobie za cel stworzenie obiektu, który stanie się nową ikoną Łodzi oraz flagową inwestycją Politechniki Łódzkiej. Szukając inspiracji dla ukształtowania elewacji budynku, architekci sięgnęli po skojarzenia z jego główną funkcją, jaką ma być pływalnia olimpijska, a więc – wody i fal. Autorzy projektu tak opisują ten motyw przewodni: „Dobrze każdemu znany efekt fali po spotkaniu obiektu z taflą spokojnej wody został przekornie przetransponowany na niespotykaną w przyrodzie pionową „toń” – pozwoliliśmy naszej fali spokojnie „rozejść się” wzdłuż dwóch dłuższych elewacji aż do wygaśnięcia… Reminiscencje tego plusku to krople, które skapnęły na gładką skórę północnej elewacji stanowiąc doświetlenie przestrzeni basenów i aquaparku”. Wątek wodny pojawia się więc zarówno na fasadzie budynku przy Al. Politechniki, jak i od strony uczelnianego kampusu. Zasadnicza, prostopadłościenna bryła – „kostka wody” – dzięki usytuowaniu na cofniętym, przeszklonym pasie przyziemia, ma sprawiać wrażenie lżejszej i „oderwanej” od ziemi. Krzywizny „fal” na elewacji frontowej mają być wykonane z płaskich pakietów szklanych mocowanych w aluminiowej siatce pozwalającej na utworzenie wypukłej struktury. Łącznikiem komunikującym obiekt z otoczeniem jest przebijająca budynek kładka, która akcentuje strefę głównych wejść, a jednoczenie pełni rolę „impulsu wyzwalającego falę”. Kładka ta bezpośrednio łączy centrum sportu z poziomem pierwszej kondygnacji sześciu domów studenckich, zapewniając dostęp do bazy ponad 1800 miejsc noclegowych. Mimo, że konkurs nie obejmował terenów, które nie przylegają bezpośrednio do działki przeznaczonej pod inwestycję, autorzy projektu zdecydowali o poszerzeniu zakresu swojej koncepcji o przedłużenie kładki i park po wschodniej stronie centrum. Jak wyjaśniają, ma to zwiększyć atrakcyjność centrum sportowego i jego konkurencyjność w porównaniu z podobnymi obiektami w innych miastach, a przez to zapewnić jego bardziej intensywne użytkowanie i podnieść walory ekonomiczne. Budynek ma być w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Bez względu na to, który projekt będzie realizowany, jego budowa kosztować ma około 135 milionów złotych. Pieniądze te w większości pochodzić będą z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej Ministerstwa Sportu, resztę dołożą Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Urząd Miasta Łodzi i Politechnika Łódzka. Pomoc finansową zaoferował także marszałek województwa.
HR0iPnFpfNinBas1f7alNoewcU0I87b7EStmbZthtMXvq4f13ssvugw10b2w_3dprojekt-2.jpg
ujdInDYyWBRX7HPMVsbBtRMBXveMzo59nCwaxM7Kr5nARopqKjqNIKroNP8c_3dprojekt-3.jpg
UlXETu3SRcvRHsXbaTCgUUZ7WYDPn8HXvssFvgBTJk1NpkdfcLzL3zIKhM0M_3dprojekt-4.jpg
UspzUNzMkU7kD3dURMpfuQjrf2lTbIUEBYWfp1dZuKiN6te4CW2xBEnGceq3_3dprojekt-5.jpg
32kaBuEvsxsxEd0skzVDWvX97QmMPb7FqMLbTrwnUdaBM53nuKibTrEPRqDt_3dplansza-01.jpg
6kNZiNyUYhi8GFRdew2vXTRuq2jxEbr5VW2qFCqlNwFz2j6ON6h49brGfDmf_3dplansza-02.jpg
EKMx5i4zFicEXcobONujwW74CDthuAYLG75nj4aKIztzC83vH1OnXnkwWLAA_3dplansza-03.jpg
Hgk8mWL6tw3pjLORfCMjm2Zna8XaDFTBWbEEhdwLi7yZyq8TIWDQ5lTnKKGL_3dplansza-04.jpg
AcS3o4w6vP5Zg99z5uRjXdsmf86XtSibzGsytPxWFi71uvt62YtuWUIwOm2x_3dplansza-05.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera