Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Basen w płaszczu

 

Czas czytania: ~3 min


vmPPWTz2K08aUsQFZz7HpYNVtz61CKuAC58ewt0fkH3MrsSZTyeMy2GRyl2I_dedeco-nowy.jpg
Z jednej strony – spektakularny budynek-ikona, z drugiej – surowy minimalizm wpisujący się w kontekst miejsca. Który ze wskazanych przez konkursowe jury projektów Akademickiego Centrum Sportowego Politechniki Łódzkiej bardziej przypadnie do gustu władzom uczelni, dowiemy się w styczniu. Tymczasem proponujemy przyjrzeć się obu pracom.
mCLUWkSh3zaAnba0A066QVvQtSNw2LmiW2wCeCrcQ7SLJIwbmGJOcTZ2dWRO_dedeco-nowy-2.jpg
Zaprezentowaliśmy już pierwszego kandydata – koncepcję pracowni 3DPROJEKT z Łodzi. Dziś czas na drugą propozycję – projekt konsorcjum szczecińskich biur Dedeco i „Marek Orłowski, Marek Szymański – Architekci”.

Autorzy prac uhonorowanych równorzędną drugą nagrodą poszli w zupełnie innych kierunkach. O ile zespół z Łodzi postawił na formę będącą potencjalną nowa ikoną miasta i politechniki, o tyle architekci ze Szczecina zrezygnowali z architektonicznej ostentacji na rzecz wpisana się w kontekst miejsca. Jak wyjaśniają: „Mając na uwadze niespotykany charakter miasta, z jego ciekawą zabudową pofabryczną i jednocześnie zdając sobie sprawę, jak zaniedbany urbanistycznie i architektonicznie jest rejon projektowanego obiektu, zdecydowaliśmy się przede wszystkim nie projektować kolejnego budynku, który swoją architekturą, agresywnością i zbytnim dynamizmem przytłoczyłby okolicę”. Ich celem było raczej wpisanie nowego obiektu w zastaną tkankę urbanistyczną kampusu politechniki, który tworzą budynki przed i powojenna. Sposobem na osiągnięcie tego celu jest utrzymanie Centrum w prostej, minimalistycznej estetyce, która ma stworzyć oazę spokoju w chaotycznej zabudowie okolicy.

Rezygnując ze spektakularnej formy, architekci chcieli osiągnąć jeszcze jeden cel – stworzyć „obiekt dobrze się starzejący, który nie straci za jakiś czas na atrakcyjności, wraz ze zmianą estetyki architektonicznej”. Nawiązując do należących do politechniki ceglanych obiektów pofabrycznych, architekci zaproponowali pokrycie nowego budynku okładziną ze szlachetnej ceramiki elewacyjnej, na przykład Argetonu. Na nią zaś miałby zostać nałożony płaszcz z nierdzewnej siatki metalowej, tworzący rodzaj „mgiełki unoszącej się wokół budynku”. Miałaby ona rozmywać i częściowo zasłaniać niezbędne elementy techniczne, które muszą się pojawić na zewnętrznych ścianach, a także umożliwić wizualne ujednolicenie bryły i nadanie jej stałego rytmu, wyznaczonego przez elementy mocujące metalową „kurtynę”.

Podcięty i przeszklony parter ma podkreślić dynamiczny charakter bryły, a także dodać jej lekkości i otworzyć na otoczenie – aleję Politechniki, Wydział Budownictwa i Architektury oraz wewnętrzny plac kampusu. Architekci zaproponowali uatrakcyjnienie i aktywizację tego ostatniego poprzez zaaranżowanie go jako ogrodu z oczkami wodnymi, placami do gry w bule, skateparkiem i boiskiem do koszykówki.

Wewnątrz budynku miałby się pojawić czytelny podział na strefy przeznaczone dla VIP-ów, sportowców, dziennikarzy i widzów. Głównym elementem programu funkcjonalnego obiektu ma być basen olimpijski. Dzięki niemu, centrum będzie najważniejszą pływalnią w mieście i okolicy i, razem z halą lekkoatletyczną, stanie się sportową wizytówką Łodzi i regionu.

Architekt prowadzący: Krzysztof Ostoja-Hełczyński
Architekci: Łukasz Kazimierczuk, Ewa Gawron, Marta Wegner, Ewa Drybczewska, Piotr Hofman
9hvgFy8tItm36MtReO8SMRFqp0Z2KGwjQAHRU5dotVGW71Sj5L9tdAMvEf5L_dedeco-nowy-7.jpg
e5chhNbr5W8W6F1XTjXOLHwAbnkfkrDzYlSn8uDAaUtufftKxUujlh9wz43t_acs-lodz-dedeco-4.jpg
r9J3tQ8aN3tyqk1ddvEDsjKxnpYKxC9oWyQsZQRrntrGEpYgFJVJKK1xAwg6_dedeco-nowy-3.jpg
BKaTA1BYMzHjRRmptZRajffplBCySe5iAlL00WSi5xmZ3Vqc3jkPizIDZe6b_acs-lodz-dedeco-7.jpg
f6J6lgskc8sdbM22vqqcryXHyqkb5qZQ4rezHoNTyXKaqEAJ2EW2gPqqKjBO_acs-lodz-dedeco-8.jpg
9HYZQ6z6oSRM2xpIbQvlO3RTsogNWog5Ejujv1jzH1ZWvXZGLzJAK0n0ewgT_dedeco-nowy-4.jpg
tT0Cd2UMDmojQP33jim5ylyOjLDx7HXnkwyCCYg8po3PUnpFpd0T5wjp1G7z_dedeco-nowy-5.jpg
UzLfAX24wabOmffi21QHNSvRFFAAdWqfJ7yuqDubWn7mTETehKI0hz8LOyeA_dedeco-nowy-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera