Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Toruń – trzeci element

 

Czas czytania: ~4 min


wXfU3JBgH3SiQpiAYF5RzYtg4MQoPpsuIOjzeUb8Fx6FEpF6hH9n6xJ2AC3r_hala-2-dedeco.jpg

„Sportowy Obiekt Roku” to tytuł, jaki na Gali Sportowa Polska 2014 uzyskała Hala Widowiskowa w Toruniu w ramach jubileuszowej, 15. edycji konkursu „Budowniczy Polskiego Sportu”. O wyróżnieniu obiektu zadecydowały szczególne walory konstrukcyjne, funkcjonalne, użytkowe, a także zastosowane w nich rozwiązania materiałowe i technologiczne.

Dzięki przyjętym parametrom obiekt przy ul. Bema w Toruniu jest jedyną w Polsce halą sportową przygotowaną do rozgrywania pełnego programu dyscyplin lekkoatletycznych w zawodach międzynarodowych. Dla nas, autorów projektu, na pierwszym miejscu była konieczność spełnienia oczekiwań inwestora, precyzyjnych wymagań stawianych przez krajowe i międzynarodowe federacje sportowe oraz zapewnienie wielofunkcyjności obiektu w celu uatrakcyjnienia go pod względem komercyjnym. Obiekt posiada między innymi zaplecze treningowe, hotel, spa, gastronomię, sale konferencyjne oraz ściankę wspinaczkową spełniającą wymagania konieczne do rozgrywania zawodów na poziomie międzynarodowym. W warstwie estetycznej przy tak dużym obiekcie wyzwaniem jest zaproponowanie atrakcyjnej formy będącej w interakcji z otoczeniem i mającej akceptację użytkowników.

Naszym zadaniem było znaleźć rozwiązania funkcjonalne, które pozwolą na zorganizowanie wszystkich tych funkcji w ramach budynku, którego nie mogliśmy już ani powiększyć, ani podwyższyć - z uwagi na zapisy Planu Miejscowego.

kxzUxJdWWZUsFpgvvaMY7fhWCXcg0nUjIw92aYG8a74nU0dNZdOvyNvPrrQT_hala1-dedeco.jpg

Zdecydowaliśmy się na geometryczną i mocną formę bryły. Hala jest obiektem wielkokubaturowym i nie chcieliśmy tego ukrywać. W trakcie trwania projektu było dużo dyskusji na temat jej wyglądu zewnętrznego. Spotkaliśmy się z niechęcią i krytyką, głównie za ciemny kolor elewacji. Dyskusji na ten temat było dużo i były to trudne rozmowy, ale przekonani o swojej słuszności, obroniliśmy nasz projekt. Zaproponowaliśmy perforowane płyty kompozytowe, duże przeszklenia w semi-strukturalnym systemie fasadowym oraz płyty włóknowo-cementowe  jako wewnętrzną okładzinę ścian wiszących i okładzinę drugiej,  ukrytej elewacji.

g5PpcCZdklzHVKTmWE1m1m8qaQpjjMjb25sKDcMuk4SK73IXf6Or3bMnst9J_img-0870dedeco.jpg

Najważniejszym elementem, bez którego budynek nie byłby kompletny, jest jego iluminowana fasada. Multimedialny ekran pełni nie tylko funkcję panelu informacyjnego, ale jest głównym detalem architektonicznym prostej bryły. W naszych założeniach iluminacja fasady była monochromatyczna - tylko biały kolor o różnym stopniu natężenia. Wprowadzenie koloru w iluminacji było kompromisem na temat oświetlenia LED i grafitowej elewacji, na którą inwestor miał odmienny pomysł.

vKCm0e7dY2huCjAKmg7cjT1RnIIdH132loQ7430orf0pObi1bbr0YEkUJcdJ_img-0832-dedeco.jpg

Podsumowując, historia związana z tym obiektem rozpoczęła się w połowie 2009 r., kiedy został ogłoszony przetarg publiczny w formule „cena-walor”. Zamawiający wymagał od uczestników przetargu wykonania koncepcji architektonicznej oraz zadeklarowania kosztu wykonania prac projektowych. Punktacja w obu kryteriach stanowiła podstawę do rozstrzygnięcia przetargu. Praca konsorcjum pracowni DEDECO Spółka z o.o. oraz MD Polska Sp. z o.o. została najwyżej oceniona i po procedurze odwoławczej 4 stycznia 2010 r. podpisaliśmy umowę z zamawiającym. Sam proces projektowy był niezwykle krótki. Na projekt budowlany, wraz ze wszystkimi uzgodnieniami, w tym z całą procedurą środowiskową, mieliśmy 20 tygodni. Termin przekazania wielobranżowych projektów wykonawczych to 36 tygodni od dnia podpisania umowy. Dla obiektu o takiej skali i skomplikowaniu oznacza to 9 miesięcy heroicznej pracy rozbudowanego zespołu projektantów wszystkich branż. Był to ogromny wysiłek. Na etapie realizacji zadania też nie było łatwo, bo, jak wiadomo, w połowie prac budowlanych pierwszy generalny wykonawca ogłosił upadłość, rozpisano więc kolejny przetarg na dokończenie budowy. Takie sytuacje zawsze komplikują sprawę, generując dodatkowe koszty inwestycji, ponadplanową pracę i liczne zmiany.

iYiGfJLUaFfe3yNyLx0qzroTtZgVdgk37VMStHuFf7ikjc9LqTR5EPEo17Dm_img-0838-dedeco.jpg

Warto jednak było podjąć się tego trudu. Hala sportowo-widowiskowa została oficjalnie otwarta 10 sierpnia 2014 r. Jaki to jest obiekt? Niezależnie od zdobywanych nagród ważna jest dla nas opinia użytkowników. Już w trakcie realizacji projektu reakcje mieszkańców Torunia były w znakomitej większości bardzo pozytywne.

7HgvgRRslYtsnXKz3mL6OPy8nZoWLnhuczKtuJJLSQfptTLVpS7bfkhGqf5B_img-0848-dedeco.jpg

INWESTOR: Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji,

ul. Gen. Bema 23 / 29, 87-100 Toruń

AUTORZY PROJEKTU: konsorcjum firm DEDECO Spółka z o.o. i MD-POLSKA Spółka z o.o.

p>ARCHITEKCI:

faza koncepcji: Krzysztof Ostoja-Hełczyński (ar-chitekt prowadzący), Piotr Hofman, Łukasz Kazi-mierczuk, Ewa Drybczewska, Igor Iwaszczyński, Piotr Wolski, Ewa Gawron.

projekt budowlany i wykonawczy: Edyta Kuryło (architekt prowadzący) Izabela Błaszkiewicz-Koza, Barbara Pawelec, Joanna Balsewicz, Kamilla Podkalicka, Dagmara Adamy-Kołodziejska, Mar-cin Czyżewski, Kamil Polonis;

ODIwwF9zbw1MDRpNGQFeSOXnrzO1Eex4QZN6NTwtg4HxhrESB7e7f2Bn07IO_y7a8694-dedeco.jpg
KSrrOcX2buf0qq5uqCrmhmMI098Pzs8qRUKeLN9xzfHWILdhhUQ71lDh21LL_y7a8649-dedeco.jpg

WSPÓŁPRACA - projektanci branżowi:

konstrukcja: Krzysztof Walczak, Artur Urbański, Sławomir Mikłasewicz;

instalacje sanitarne: Adam Krupiński, Agnieszka Cichocka;

instalacje elektryczne: Norbert Wszytko;

instalacje niskoprądowe: Marek Chromiński, Piotr Pawłowski;

instalacje teleinformatyczne: Witold Zioło,

drogi: Lucyna Kaczyńska.

GENERALNY WYKONAWCA: konsorcjum HY-DROBUDOWA Polska i PBG oraz ALSTAL Grupa Budowlana (od 04.2013 r.)

Powierzchnia terenu: 35 549 m2

Powierzchnia zabudowy: 13 530 m2

Powierzchnia użytkowa: 28 615 m2 (część nad-ziemna), 15 998 m2 (garaż podziem-ny)

Powierzchnia całkowita: 49 277 m2

Kubatura: 280 000 m3 (brutto) części nadziemnej, 47 480 m3 (garażu)

Projekt budowlany: 03.2010 r.

Projekt wykonawczy: 10.2010 r.

Realizacja: maj 2011 - czerwiec 2014

Koszt inwestycji: ~ 154 000 000 PLN

 


Podepnij swój artykuł

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera