Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sztuka na patelni

 

Czas czytania: ~3 min


FzA92tlsDKLsTqJj59d6gVsAKtAfqc8VQptEqcsnr7OV24NCbfih1akRiBSB_pag-asp-zdj-makiety.jpg
Jaki powinien być budynek uczelni artystycznej? Według architektów z wrocławskiej pracowni PAG, musi spełniać kilka podstawowych warunków – być otwarty na otoczenie, mieścić elastyczną i uwolnioną od zbędnych podziałów przestrzeń oraz zapewniać komfortowe warunki dla procesu tworzenia. Budowa zaprojektowanej przez nich nowej siedziby ASP we Wrocławiu ruszy wiosną tego roku. Budynek mieszczący pracownie Akademii, Centrum Sztuk Użytkowych i Centrum Innowacyjności stanie w centrum miasta, przy ul. Traugutta. Zgodnie z założeniami konkursu, jego realizacja została rozłożona na trzy etapy. Póki co jednak, umowę podpisano jedynie na realizację pierwszego z nich i wiele wskazuje na to, że będzie to zarazem etap ostatni. A szkoda, bo wzniesiony w całości nowy gmach ASP – obok ukończonej w ubiegłym roku rozbudowy Renomy – byłby jednym z najlepszych współczesnych budynków we Wrocławiu. W koncepcji konkursowej, zaprojektowany przez PAG obiekt tworzą trzy skrzydła rozplanowane wokół ogrodu ASP przylegającego do ul. Traugutta. Dwa równoległe, które miały powstać w pierwszym i drugim etapie, bazują na analogicznym, prostym schemacie przestrzennym – równomiernie rozstawiono w nich poprzeczne, zespolone trzony instalacyjno-magazynowe, w których poprowadzona została również komunikacja pionowa. Takie rozwiązanie umożliwiło stworzenie jednoprzestrzennych wnętrz, które można swobodnie przymykać i dzielić, co zapewnia dużą elastyczność aranżacji pracowni. Główna bryła, łącząca wzniesione wcześniej skrzydła, powstać miała na końcu i zastąpić zajmowane obecnie przez uczelnię przedwojenne kamienice. Jedną z najważniejszych cech nowego budynku ASP będzie transparentność, która nie tylko zapewni optymalne warunki dla ekspozycji sztuki oraz samego procesu tworzenia, umożliwiając kontakt z widzem – przypadkowym przechodniem, ale też optycznie otworzy wnętrza na ogród. W ten sposób sztuka przenikać się będzie z naturą, a do budynku wprowadzone zostaną światło i zieleń. Przeszklona fasada z delikatnymi podziałami zapewnić ma lekkość i neutralność architektury, wydobywając na pierwszy plan tworzoną w jej ramach sztukę. By zabezpieczyć wnętrza pracowni przed zbyt ostrym światłem i zapewnić optyczną izolację od ruchliwej ulicy, szklane ściany w całości pokryte będą białym, matowym sitodrukiem o zunifikowanym, gęstym wzorze. Skrzydło, które powstanie w pierwszym etapie inwestycji, mieścić będzie najważniejsze pracownie, warsztaty i laboratoria. Stając w miejscu obecnych, spontanicznie wzniesionych wiat funkcjonujących jako pracownie plenerowe, uporządkuje chaotyczną kompozycję zespołu budynków Akademii, a jednocześnie domknie kwartał zabudowy przy ul. Traugutta. Najbardziej wyeksponowany fragment obiektu – przy skrzyżowaniu ulic Krasińskiego i Traugutta – pomyślany został jako „przyczółek” uczelni, stwarzający szansę nawiązania kontaktu z mieszkańcami Wrocławia i zainteresowania ich sztuką współczesną. Właśnie tu znajdą się galerie ASP: wewnętrzna, dostępna z ulicy Traugutta oraz zewnętrzna – planowana w dalszym etapie – w postaci umieszczonego na pełnej ścianie budynku ekranu LED o powierzchni około 80 metrów kwadratowych. Autor: dr inż. arch. Tomasz Głowacki Zespół projektowy: Sylwester Duda, Agata Kaczmarek, Justyna Kleszcz, Michał Mrzewa, Katarzyna Rybczyńska, Paweł Steć, Agnieszka Śliwińska, Paweł Wróblewski, Piotr Zarzycki, Marek Woźniczka, Tomasz Grębski projekt konkursowy: 2007; projekt budowlany i wykonawczy: 2009; powierzchnia działki (etap I): 9 250 m2; powierzchnia zabudowy (etap I): 2 447 m2; powierzchnia użytkowa (etap I): 13 060 m2
Ie5ZfIF4c4E1j01rX0ZwwF5qWUssEep3w0IT56MmLZstqRabvBMqSHcW6BkM_pag-asp-plan-sytuacyjny.jpg
jJf1bHHZ8nyslDJqpxd4ssocxkWvrfcrVBuVCzcHPMUpcMwwNX1vTr8e6QQN_pag-asp-widok-1.jpg
TbocY8Iv8WO2exrDhukSP0kLFwBvizPeR4NJaIuhIlEhg7LUz8TqYUGOpnri_pag-asp-widok-2.jpg
59iMxvBPCNSzmCqZx3bHByaGTuT5R0ci8knVihTQqH5tYHb7KPnwRLyrMMlP_pag-asp-schemat-3-etapow.jpg
z3lPIHRJW16IXhZMtHq7vTBHIZ9ZRfD7sar3kBxRO3s3J75Aezg8KT6EDjxz_pag-asp-hall-wejsciowy.jpg
6RbQOXkRAMnNMWjZ86Rai38pmmvCugMaJDynGw0j5PL0iOlBdZURoSv3wIfQ_pag-asp-szkic.jpg
WXoIsz9FSda5H03IP6TrcLLVutT3WstrmkL8kXIAPKz53W3OvqarYIhoPFZR_pag-asp-przekroj.jpg
xd1AO1o5P3a3t2o4XAvlohz8w0afDvj62GwaRs0GxG0QKsxvLdhZxWIbc9Rx_pag-asp-kondygnacja-1.jpg
ksX31Ok8LuSSjDVpssIbvTo0APUNlb47mUoAVuYcO1SbLcMe2Q0hjTJae8sv_pag-asp-kondygnacja-2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera