Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wtulony w działkę

 

Czas czytania: ~2 min


pkbZT0UykZQZwlvCa9Vj5LgnaR4cP71gyXGnXuI3RRyVaAXaIE9GcIAttVPu_ghouse.jpg
Nasze miasta i wsie zalewa morze domów z katalogów, które w swojej przeciętnej (w najlepszym przypadku) estetyce niewiele się od siebie różnią. Coraz częściej jednak zdarza się, że prywatni inwestorzy oczekują rozwiązań nietypowych i indywidualnych, nie tylko dostosowanych do ich potrzeb i wymagań funkcjonalnych, ale także estetycznych. Taka właśnie jest geneza projektu domu jednorodzinnego, który powstanie w Garbach pod Poznaniem. Jego autorami są architekci z poznańskiej pracowni Neostudio.
cM4zWRQDOTUe85XWQT3bV28adlz1EBv3KEV90bEcpPwiovpu0BrFhl9QX3II_ghouse-2.jpg
Projektując domy, zwłaszcza poza miastem, architekci często szukają inspiracji w tradycjach lokalnego budownictwa. Drugą niezwykle popularną tendencją, zarówno w Polsce, jak i za granicą, jest chęć zintegrowania budynku z otaczającym krajobrazem poprzez wpisanie jego bryły w naturalną topografię terenu oraz przemyślany dobór materiałów. Wystarczy tu przywołać znane naszym Czytelnikom przykłady małopolskiego Domu w krajobrazie Archistudio Studniarek + Pilinkiewicz, czy też podziemnego domu w Vals, zaprojektowanego przez szwajcarską pracownię SeARCH we współpracy z holenderskim biurem Christan Müller Architects.

W koncepcji domu w Garbach łączą się obie te strategie. Prosta bryła, nakryta dwuspadowym dachem, w całości pokryta będzie drewnianą okładziną. Jednocześnie, architekci spróbowali „wtopić” budynek w krajobraz, dostosowując jego bryłę do naturalnego spadku terenu. Ponadto, zgodnie z życzeniem klienta, otworzyli wnętrze domu na malownicze otoczenie, wypełniając południową ścianę szczytową wielką taflą szkła.

Neostudio:
„Dom ma powstać na fragmencie obszaru mocno zagłębionego względem okolicznego terenu, na stromej działce opadającej ku południu. Klient zażyczył sobie
wysokiego na dwie kondygnacje pokoju dziennego z dużym przeszkleniem na południe oraz prostych rozwiązań formalnych. Bryła budynku nagięta została do spadku terenu, żeby uniknąć nadmiernie dużej kubatury w części południowej, co poskutkowało "przytulonym" do działki budynkiem i wtopieniem go w krajobraz. Dom jest przeznaczony dla czteroosobowej rodziny i obejmuje część dzienną z pokojem gościnnym na parterze oraz sypialnie na poddaszu.

Użyte materiały i duże przeszklenia w części dziennej łączą budynek z otaczającą scenerią – forma zdaje się łączyć z otaczającą przestrzenią”.

Pracownia: Neostudio Architekci
Lokalizacja: Garby k/Poznania
Autorzy: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski
Konstrukcja: Marcin Bielecki
Klient: Prywatny
Powierzchnia: 257 m2
Projekt: 2010
Realizacja: 2010 - 2011
7dr4wX9GeoPckDABbDfp4bJcHp74IkbR5sCtA6mAttGHDi6hs0Xp6eNTbkCo_ghouse-site-plan.JPG
apZdddQSg2qDqRW4vAS7e7oGvmtGX7vSgxmokmFQRznsa5zZvDai15btp8LT_neostudio-ghouse-004.JPG
8nF3BEIzqiLhoKRh5kdgVtbdDTVdNfUOTTyjt4CkW5XDkbLRbdYSC6WUCULY_neostudio-ghouse-005.JPG
UOZsEs4E3oWIh1hQjt4T83ZXHVmF2SRR37eNR6HE5I2GvIQruo3Ijm4HGppv_neostudio-ghouse-009.JPG
Zm3bPIvsDvAqGTZJVcrYZUIqcDIIgGqKem0N3eVLF9cN4FqB0rT8kUN9BlCh_ghouse-a-section.JPG
WwciyEP9VPXg0YxILv2K6LS4p1vnsZHbyBEEPPjQmqHxgFY0R8K6XpQ8q37B_ghouse-ground-floor.JPG
HvK0rVwIkIt3p7raS9JyGscLQSuf0Ilkl3O74G14YArFkOVAjsnYkADjo50z_ghouse-first-floor.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera