Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Między drzewami

 

Czas czytania: ~3 min


LgciQQXV3fpgTH3JTd4JRVNAagP7J7flhVxeVvvnL8bHQ7Q7OFOl4Cq7HS0a_plus48-wooden-chunk-house-1.JPG
Po raz kolejny polscy architekci odnieśli sukces w międzynarodowym konkursie 20+10+X, organizowanym przez World Architecture Community. „Domu z opału” autorstwa warszawskiej Plus48 Pracowni Projektowej (Agata Filipek, Kamil Miklaszewski, Karol Szparkowski) znalazł się wśród dwudziestu projektów wybranych przez honorowych członków WA w szóstej edycji konkursu.

Projekt „domu z opału” powstał z myślą o leśnej działce w Sękocinie i to właśnie charakter lokalizacji wpłynął na kształt i wygląd budynku. By zminimalizować konieczność wycinania zdrowych drzew, architekci postanowili je „ominąć”, lawirując rzutem budynku. Leśny charakter zachowały także droga dojazdowa i ścieżki, których kręte linie umożliwiły zwiększenie wizualnego dystansu między domem a granicą działki.

W prostej bryle budynku nakrytej płaskim dachem i otwierającej się na otoczenie dużymi przeszkleniami widoczne są inspiracje architekturą modernizmu. Z kolei wykonane z łupanych pni sosnowych elewacje sprawiają, że obiekt zdaje się w naturalny sposób wyrastać z otaczającego krajobrazu, nie wprowadzając do niego dysonansu.

Projektując „dom z opału”, architekci wykorzystali naturalne walory położenia działki, przede wszystkim lokalizację drogi dojazdowej od północy. Dzięki temu, możliwe stało się otwarcie domu dużymi przeszkleniami na prywatny ogród usytuowany po południowej stronie budynku. W rezultacie, przed wchodzącymi z lasu do domu otwierać się będzie widok na.. rozciągający się po drugiej stronie budynku las. Po południowej stronie domu zaprojektowano również zespół tarasów pomyślanych jako letnie „przedłużenie” poszczególnych pokojów na parterze.

W „domu z opału” zastosowano klasyczny podział wnętrza na wspólną strefę dzienną i część intymną. Pierwszą, zajmującą parter budynku, tworzy wysoki na dwie kondygnacje salon, kuchnia oraz jadalnia położona w wysuniętym na południe, przeszklonym skrzydle. Na tym samym poziomie ma się także znaleźć pokój gościnny, mały węzeł sanitarny i pomieszczenie mogące służyć za dodatkowe mieszkanie. Piętro budynku to strefa prywatna z sypialnią i łazienką właścicieli, pokojami i łazienką dla dzieci oraz gabinetem. Piwnica budynku po części będzie pełnić funkcje gospodarcze (z pomieszczeniami technicznymi i garażem), po części – służyć wypoczynkowi mieszkańców. Ma się tam bowiem znaleźć mała siłownia i sauna, a także stół bilardowy. Ulokowana pod salonem część rekreacyjna oświetlona będzie przez szerokie okno od strony zagłębionego poniżej poziomu terenu patio. Latem patio będzie pełnić funkcję kontynuacji strefy odpoczynku.

Podstawowe parametry techniczne budynku:
Powierzchnia zabudowy – ok. 180 m2
Powierzchnia całkowita – ok. 540 m2
Powierzchnia użytkowa – ok. 440 m2
Kubatura – ok. 1500 m3
Wysokość do krawędzi attyki – 8 m
Liczba stanowisk postojowych – 2

Projekt Plus48 nie był jedyną koncepcją polskich architektów dostrzeżoną w szóstej edycji konkursu 20+10+X. Wśród 23 projektów dodatkowo wyróżnionych przez jury znalazł się także projekt domu sudeckiego Pawła Świątkiewicza, a wśród dziesięciu faworytów publiczności –dom Marty Kaszuby (także projekt z konkursu na dom sudecki) oraz koncepcja nowego budynku szkoły Bouwkunde Adama Wojtalika.

Wszystkim autorom gratulujemy!

W3zQ8MywjVYFxyIcZnGA015xHASSlhFZAb2NrQS3XHBJLbKzbXeAbgdsffih_plus48-wooden-chunk-house-site.JPG
DLxVEyfeEkx0A31kWPNx5aYfT6xQvlax3RQcldk2MBRiACuD7E1qbqLrTMAW_plus48-wooden-chunk-house-4a.JPG
FyQdW6TMJBNUB3kHnrV4iwqnC4Vc8LUt4c2sfk0eM4TAM2stF816RLEzYx0q_plus48-wooden-chunk-house-1b-1.JPG
sYF6TwZOXll1LuAehoxCNHeOsN5QQ52DVWVHwddxvtiwlGtn4vXWcc7ZdCmL_plus48-wooden-chunk-house-8-1.JPG
HA4v1glrcPlIDtg410TMJiPdQ2gFsxtFlvuPKfBGo8Hr2hpujehREvs8tMEA_plus48-wooden-chunk-house-p0-1.JPG
NmuDR6ICeokQowmJsQFq1nOcQ08E3ncivmeM0J8gj1DEpUwNOIq9GgLJSAWZ_plus48-wooden-chunk-house-p1.JPG
qQHltDhxRq7PUpuaK9mib9Oti6E9WcI2G3CIMXrBxulFgfzVtwcz4WVcN3UB_plus48-wooden-chunk-house-p-1.JPG
SdDHygZGlWEDYNh7RlfmepjcfOs8ddOQiHUcHhADCc8ElhgdFyLlMRqY2RnP_plus48-wooden-chunk-house-section-a.JPG
Y0aC00HFn2LcQIp8UldGIZ7qyJFHPIrNThbTEDF2bw68RtEEhTINKxpzhhcq_plus48-wooden-chunk-house-section-b.JPG
Zobacz wizytówkę i inne projekty biura +48

Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera