Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


NArchitekTURA i Drzewo Życia

 

Czas czytania: ~4 min


fAq1iPym5mb17Mg9f8I8LI5mY09vaVN1eETBOeUfISCOO6jEaiMkgF1llZaj_akkrak1.JPG
W krakowskiej odsłonie Akcji-kreacji zwyciężyła prowadzona przez Bartosza Haducha pracownia NArchitekTURA. Wyłonienie najlepszego projektu okazało się jednak wyjątkowo skomplikowane – w pierwszej turze głosowania jednakową ilość głosów zdobyły aż trzy z czterech występujących ekip: Mobius, Zeriba i właśnie NArchitekTURA, w związku z czym konieczna była dogrywka.

Temat projektu został opracowany we współpracy z głównym architektem miasta Krakowa – profesorem Andrzejem Wyżykowskim. Uczestnicy Akcji mieli do dyspozycji bardzo atrakcyjną działkę o powierzchni1257 metrów kwadratowych, położoną w sercu Kazimierza, pomiędzy ulicami Dajwór i Bartosza, bezpośrednio za Starą Synagogą. Choć teren znajduje się na obszarze nierozerwalnie związanym z wielowiekową obecnością Żydów na ziemiach polskich, zadany temat stanowić miał ukłon w stronę współczesności. Architekci mieli zaprojektować „Centrum współczesnej kultury Izraela”, służące prezentacji aktualnej sztuki tego kraju – sztuk wizualnych, muzyki, kinematografii i sztuk teatralnych – oraz przekazywaniu wiedzy o jego współczesnej kulturze. W Centrum znaleźć się też miały apartamenty/studia dla twórców, którzy, w ramach pobytów rezydencyjnycch mogliby realizować w Krakowie artystyczne przedsięwzięcia.

Lokalizacja zorientowanej na współczesne zjawiska kulturalne instytucji w miejscu tak ważnym dla polsko-żydowskiej historii byłaby znaczącym gestem oddania fragmentu 'historycznej' przestrzeni dzisiejszej kulturze Izraela i symboliczną próbą wypełnienia luki spowodowanej nieobecnością Żydów w stworzonym przez nich otoczeniu.
1wUdgCX2zaZHbRGSGaUAFwAYfJNXcl5xsj8Fnb132Jtp76u0FnZeLNn4u05g_narchitekt3syt.jpg
W zwycięskiej koncepcji NArchitekTURY projektowane centrum otrzymało nawet nazwę – Drzewo Życia. Zaczerpnięty z symboliki judaistycznej element – schemat obrazujący powstanie i budowę wszechświata oraz boskie atrybuty – stał się motywem przewodnim całego projektu. Elewacja od strony Starej Synagogi zaprojektowana została jako biały ekran – neutralne tło dla historycznego budynku na pierwszym planie. Za nią architekci umieścili strefę komunikacji z ciągami schodów, które w założeniu stanowią trójwymiarową interpretację piktogramu przedstawiającego kabalistyczny wykres. Pozostałe elewacje nawiązują do surowych, ceglanych ścian okolicznych obiektów. Ciekawym elementem wieńczącym bryłę budynku jest prosta, pokryta miedzianą blachą nadbudówka, otwarta na zaplanowany na dachu taras i mieszcząca część administracyjną oraz studia dla goszczących w centrum artystów.
SSiGskRi23YOn3NlY0UItSKNW089iDllbfGgzmDX4V8BlglkYuKKAhDn1xWF_mobiuskrak1.jpg
Architekci z grupy Mobius jako jedyni zwrócili w swoim projekcie uwagę na kluczowy aspekt kultury współczesnego Izraela powstającej od ponad pół wieku w nieustannym napięciu, na gorącym pograniczu kultury Żydów i Palestyńczyków. Projektanci podkreślili fakt, że konflikt ten rozgrywa się również na poziomie symboliki przestrzeni. Symboliczny wymiar ma więc zaproponowane przez nich przebicie historycznego muru oddzielającego działkę przyległą do Synagogi od terenu Centrum, stanowiące nawiązanie do murów między zwaśnionymi społecznościami Izraela, a także ulokowanie na płaskim dachu budynku centrum pawilonów o dachach dwuspadowych, odnoszące się do przestrzennych preferencji grup etnicznych – stosowanie spadzistych dachów promowane jest przez żydowskie władze w opozycji do tradycji lokalnego budownictwa.
jtoVlgLt5Lf74HjT1D9H6GPiLGoUZqPYfvyQy3Sg1Honn82WKPRX5Ccrsavk_161.jpg
W ostatniej chwili grupę BudCud, która z przyczyn losowych musiała wycofać się z udziału w Akcji, zastąpiła drużyna złożona ze studentów Krakowskiej Akademii im. Frycza Modrzewskiego. Choć ich projekt odpadł w pierwszej rundzie głosowania, należy im się duże uznanie za przeprowadzenie niezwykle wnikliwych analiz komunikacyjnych i urbanistycznych. Pozwoliło im to na opracowanie projektu o spójnie i czytelnie opracowanej funkcji, dobrze osadzonego w otoczeniu i o ciekawej, choć zdradzającej studenckie fascynacje, formie.
z6iEiapLN4VaFmTK2ODFz0UOa6qePlrRvPaTONTWrE9h87zquC22kB14L9q6_zeribaok10.JPG
Najbardziej zaskakującym projektem okazała się koncepcja Zeriby – zaproponowali oni budynek o dość agresywnej formie, powtarzający w przekroju fragment Gwiazdy Dawida. Chcąc uwolnić jak najwięcej przestrzeni na terenie przylegającym do historycznej zabudowy, architekci zdecydowali się na dwa rozwiązania – część przewidzianych funkcji umieścili pod ziemią, a część – w nadwieszonej bryle, o przekroju trójkąta. W zamyśle projektantów neutralność tego elementu zapewnić miałoby zastosowanie pochyłej elewacji ze szkła refleksyjnego, multiplikującego historyczne otoczenie.

Szczegółowe galerie projektów zobacz w Strefie Logowania, dział Galerie.

Sponsorem eliminacji w Krakowie była firma Velux, a partnerem Buro Happold.

Zobacz specjalny serwis poświęcony Akcji Kreacji 2010.
vyUB2YD9vAdnsaUrpRHB9Am2Kwav36uaUkCIxGZEOR2dEPqnwHgEJXjc7HLL_akkrak15.JPG
WXNv5WYnqn1lX67rxTDfCzcOVMkOgxKbOsRcYvatjbQtze6aX6jxpH2jPucU_akkrak16.JPG
N6mu1L2nA6V9HpQczuo46MKlE67ALuEljiaG7nZBb1KKhhYLKDqMRWnuLlzQ_akkrak3.JPG
OlxQS4mvFvQ8HSYlxyCrLJsjnmINX9QILPdwm7dSHvxAXH5hWKnGaKi5WHth_akkrak4.JPG
B0c15xxCD3nUut8Y3o3j5M523PHYvZ20gTQzk1he5qjestaWB7gZaXfXBZsJ_akkrak5.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Snøhetta na biegunie
Snøhetta na biegunie

Snøhetta kilka lat temu zasłynęła, projektując gmach opery, który był pomyślany jednocześnie jako pr ...

Dom w Łaziskach – niezwykła metamorfoza
Dom w Łaziskach – niezwykła metamorfoza

Dom w Łaziskach powstał w wyniku rozbudowy i rearanżacji wnętrza domu – kostki, pochodzącego z lat 6 ...

Forrest House – dom w parku
Forrest House – dom w parku

Forrest House – to projekt biura Jabraarchitects. Na formę budynku wpływ miało jego otoczenie – zaby ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera