Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wierne odbicie

 

Czas czytania: ~3 min


2PKPnRgXuvVZINM6qpm2jIzA4ihmsY1fy3SZLEsan5yHUyzcQfPCopGXrMym_cnpg.jpg
Laboratoria syntezy nanomateriałów, badań spektroskopowych, reaktorów materiałów polimerowych, pracownia porozymetrii i najnowocześniejszy sprzęt służący do badań materiałowych… Na terenie kampusu Politechniki Gdańskiej powstanie nowe Centrum Nanotechnologii – jednej z najprężniej rozwijających się i modnych dziś dziedzin nauki. Stworzenie centrum uczelnia planowała od ośmiu lat. Budowa ma się rozpocząć w połowie tego roku i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, już w 2012 r. naukowcy i studenci Politechniki Gdańskiej będą mogli korzystać z nowoczesnych laboratoriów. Koszt inwestycji to około 65 milionów złotych. W znakomitej większości będą one pochodzić z unijnego Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko, reszta zostanie przekazana z budżetu państwa. Inwestycję realizować będzie Przedsiębiorstwo Projektowo-Budwlane „EKOBUD” , a projekt budynku przygotował Włodzimierz Alwasiak we współpracy z Małgorzatą Lipińską, Jarosławem Kowalczykiem i Przemysławem Dziemidowiczem. Obiekt CNPG powstanie przy ul. Narutowicza, w północno-wschodniej części kampusu, na działce, do której od wschodu i północy przylega Park Akademicki. Jak wyjaśniają autorzy projektu, ich głównym celem było wprowadzenie ładu przestrzennego w tej części dzielnicy akademickiej Politechniki. Na kształt nowego obiektu decydujący wpływ miała architektura sąsiedniego, zabytkowego budynku Wydziału Chemicznego oraz pobliskiego Gmachu Głównego Politechniki. Pod względem kompozycyjnym i formalnym nowa część kampusu nawiązywać będzie do historycznej zabudowy, a jej współczesny charakter podkreślać będą zastosowane materiały. Budynek CNPG będzie się składał z dwóch brył: wschodniej, czterokondygnacyjnej z użytkowym poddaszem, w której znajdą się pomieszczenia dydaktyczne i laboratoryjne oraz nakrytego zielonym dachem, usytuowanego po stronie zachodniej segmentu mieszczącego garaże. Będzie on miał dwa poziomy, z czego jeden będzie całkowicie zagłębiony poniżej poziomu gruntu. W ten sposób porośnięty trawą dach będzie się znajdował niemal na takim samym poziomie jak plac przed wejściem do sąsiedniego budynku Wydziału Chemii i częściowo będzie pełnił funkcję tarasu rekreacyjnego. Będzie też skomunikowany z niewielkim forum, które powstanie przed głównym wejściem do budynku dydaktycznego. W północno-wschodniej części obiektu garażowego umieszczono stację trafo, której najwyższa kondygnacja wystawać będzie ponad poziom dachu. We wschodnim budynku, oprócz pracowni i laboratoriów (laboratoria specjalistyczne ulokowane będą w kondygnacji podziemnej), znajdą się: biblioteka z czytelnią i magazynem książek, sale audytoryjne i seminaryjne, część biurowa, pomieszczenia socjalne dla pracowników oraz pomieszczenia techniczne. Z pierwszego piętra będzie można wyjść na dwa otwarte tarasy, kolejny zajdzie się na poziomie drugiego piętra. Główny hol budynku doświetlony będzie przez świetlik w kształcie piramidy, umieszczony na dachu trzeciej kondygnacji. Komunikacja między budynkiem dydaktycznym a parkingowym zostanie poprowadzona na poziomach podziemnych. Całkowita powierzchnia użytkowa budynków wynosić będzie 7,85 tysiąca metrów kwadratowych. W pierwszym etapie inwestycji ma zostać zrealizowana zachodnia część obiektu (garaż i stacja trafo).
Vbi7LWnpDqPkON2P0KkLmDH1jXx5wVWGmKFYG0NR5f1m8gXtIB242V1zAMQ2_cnpg-2.jpg
nruF15HwoisviU83AGI1nkG4xuqcXL4mkMqjoTspZychkFEh9h3aF5aukMIS_cnpg-3.jpg
dXMzIk4aFcTD4jRXT2XeVgnr4tnNgNGGhNeIZfrRqVgoo1d45y3QZabav9GN_cnpg-4.jpg
wmn3R2uMk6bGVuiwSiwsZVLvNHS8mMrQo02UUbwBzhM7U15wGUiCLhwu9oJj_cnpgpietro1.jpg
WFSLXzADn0C0M7xxBLjAsEidwba7AuAptwCrrciXIx2WRGi6ISLKRMdLxs6D_cnpgpietro2.jpg
dWbmTyVXBIrnqr0f1zKNfl7wIFB1Qv9mYvQFfzW62Sv56ERQvzOdbuR7R4jg_cnpgdach.jpg
drQCR4sfAZUadSg9vgHvef7d2ytyBdoWAc0ykFVYCzYsmoyF7sYscsqOGJHh_cnpgprzekaa.jpg
EKkAIhEgsTG0o86QQC6KuP2sWHGqvzRuFlNRF52lZl2MHpTwyBMyybtqQlia_cnpgprzekbb.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera