Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ciemna energia

 

Czas czytania: ~3 min


PmCzz6vqtS9i1X2VywKq9PaZbWEqT0CTPTFBmi5ay0aJVVnqubcAfD7IzC0f_linte2.jpg
Politechnika Gdańska stawia na nowoczesność. Niedawno pisaliśmy o planowanej budowie Centrum Nanotechnologii, dziś prezentujemy kolejny projekt – budynku Laboratorium Innowacyjnych Technologii Elektroenergetycznych i Integracji Odnawialnych Źródeł Energii, zwanego w skrócie LINTE 2. Ma on powstać w ciągu trzech najbliższych lat.
w9JsEwU5B9jCDBn9ltIqlKceDrItnSpO8Y7xb9POAQcuM1SZCqoifCWzoe1z_linte2-1.jpg
Z dwunastu nadesłanych na konkurs prac za najlepszą jurorzy uznali propozycję Autorskiej Pracowni Projektowej K&L art design z Gdańska. Obiekt, który stanie na terenie kampusu Politechniki, w sąsiedztwie budynku Wydziału Elektrotechniki i Automatyki, składać się będzie z dwóch części – głównej i mniejszej, technicznej, której zadaniem będzie „zasilanie” właściwego budynku. Ich usytuowanie będzie dostosowane do linii zabudowy sąsiednich działek, a łączna powierzchnia wynosić będzie 1 539 m².

Architekci tak tłumaczą źródło swojej koncepcji: „Genezą powstania projektu jest idea pokazania zaawansowanego technologicznie „urządzenia” o bardzo prostej, a zarazem doskonałej formie prostopadłościanu. Odniesienie literackie można by znaleźć w tajemniczym „monolicie” opisanym w „Odysei kosmicznej 2001” Stanley’a Kubrick’a i Arthura C. Clarke. Wyobrażamy sobie, że tak właśnie mogłyby wyglądać zaawansowane technologicznie obiekty czasów kolonizacji kosmosu. Nasz monolit to tajemnicze urządzenie, które, aby mogło odsłonić nieco swojej tajemnicy, zostało przecięte i rozsunięte, ukazując tętniące zieloną energią, innowacyjne i zaawansowane technologicznie wnętrze. Interakcja zachodząca pomiędzy rozsuniętymi modułami naszego monolitu możliwa jest dzięki energii czerpanej z modułu zewnętrznego.”

Wspomniane „przecięcie” głównej bryły podkreślone przeszkleniami i jaskrawozielonym kolorem jest nie tylko materializacją idei czy zabiegiem estetycznym, ale także pełni funkcje utylitarne, łącząc dwie części laboratorium: halową i biurową. Będą w nim również umieszczone instalacje i urządzenia techniczne.. Wydzielenie modułu zewnętrznego wynikało zaś z czynników zewnętrznych – istniejącego ciepłociągu, w którego przebieg architekci nie chcieli ingerować. Jednocześnie umożliwiło wyprowadzenie z głównego budynku transformatorów, które powinny być oddalone od laboratoriów i wymagają bezpośredniego dostępu z zewnątrz. Także wybór koloru elewacji budynków ma podwójne – ideowe i praktyczne – podłoże. Z jednej strony – ciemne, matowe ściany mają potęgować wrażenie tajemniczości obiektu, z drugiej – zwiększają absorpcję energii słonecznej. Sieć zielonych linii, oplatająca bryły budynków i wprowadzająca dynamiczne podziały elewacji, będzie obrazować zachodzące wewnątrz procesy elektroenergetyczne. Równie dynamicznie poprowadzone zostały pasy okien, których stolarka zlicowana będzie z płaszczyzną elewacji.

W budynku laboratoryjnym LINTE 2 znajdą się m.in. generatory wiatrowe, ogniwa słoneczne, mikroturbina gazowa, węzeł wytwórczy z generatorami synchronicznymi, dający możliwość komputerowej symulacji pracy elektrowni konwencjonalnej lub jądrowej, odcinki linii przesyłowych średniego i niskiego napięcia, a także systemy magazynowania energii.

Budowa laboratorium wraz z jego wyposażeniem kosztować ma około 43 mln zł. Środki te pochodzić będą z unijnego Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.

Zobacz Centrum Nanotechnologii
qLJPA08Pbib7C4jV7ufpSbqo72EjeWzqD5NFxjOeKoMTNPUu9y35KceOFdoH_linte2-2.jpg
Fd0L9zIVHuajh1SbnTIskwGxjKQXUzoQgMaEMsMDnwiOuSkiYBoxS4WGKZoQ_linte2-3.jpg
UdJGYwTisp6iE1xP84s9SQLN6WyrsxheWx66cFFD4dlSsTJ4PIG8t48ECavS_linte2-4.jpg
4hHBOdKmv2xlwWTTREB8S5qHpaO3BOBkl73t27v8z2gA1cd8BanRxmeiRQvB_linte2-5.jpg
Od3CEyJ7JQRWBVwdSwNffS5tPvONhGiySkPvM7mCYuZNrVu56Llak1JItAEi_linte2-6.jpg
vfXmDJeSnautAfFGXVCZJHQ7YkVcaPg1uHOHZGPcQtSdgFYXOQYnb0indHnv_linte2-7.jpg
d7wNBadEfifHpTgfxNyMrQ1YNVhUny3tKpucthZfzXxOp8hq2sGAAtuYo2dv_linte2-8.jpg
PY2ERTacF2FFOs2AqZYFQb8JJ7kvuDoC9YvPPJzmkkTlUGBjmh1LGSPZuGOu_linte2-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera