Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Twierdza w księdze

 

Czas czytania: ~2 min


VOYjziHqKYAmbKLqmx3KcFFgc7EOyIixWNVr6yb68cqLMcsDfzXyU1PKJF3c_radom-archiwum.JPG
Archiwum z nowoczesnością się raczej nie kojarzy. Ale już wkrótce w Radomiu powstać ma obiekt łamiący ten stereotyp. Nowy gmach Archiwum Państwowego nowoczesny ma być zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Jego projekt powstał w warszawskiej pracowni SIGR Marcina Grzyba i Włodzimierza Sidorczuka. Budynek ma stanąć w centrum miasta, na działce ograniczonej ulicami S. Wernera, Warzywną i Wolności, w obrębie strefy ochrony konserwatorskiej. Jego forma, dla której inspiracją była ukośnie zgięta kartka papieru, już na pierwszy rzut oka zdradzać będzie swoje przeznaczenie. Monumentalna, monolityczna bryła z niewielką ilością okien tworzących wąskie szczeliny w piaskowcowych elewacjach przypominać będzie twierdzę, w której chronione są cenne dokumenty. Z drugiej jednak strony, architekci nie zapomnieli o tym, że archiwum jest obiektem użyteczności publicznej i jego fasadę ukształtowali na wzór otwartej księgi. Przeszklony parter w połączeniu z uniesionym południowo-wschodnim narożnikiem przełamywać będą ciężar budynku, dodając mu lekkości i dynamiki. Narożnik ten, otwierając się w kierunku centrum miasta i prowadzącej stamtąd ulicy, stanowić będzie ważny element kompozycji architektonicznej i urbanistycznej obiektu. Pod względem funkcjonalnym budynek został podzielony na dwa bloki: magazynowy i użytkowo-biurowy. Autorzy projektu wyjaśniają, że takie rozwiązanie umożliwi stworzenie odpowiednich warunków dla przechowywania archiwaliów, a jednocześnie zapewnienie komfortu pracownikom i użytkownikom archiwum. Budynek będzie miał trzy kondygnacje i prawie 2,4 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. Na parterze znajdzie się przestronny, reprezentacyjny hol prowadzący do pomieszczeń ogólnodostępnych, takich jak pracownia naukowa, punkt informacyjny oraz sale wystawiennicza i konferencyjna. Jak wyjaśniają architekci, ulokowanie tych funkcji wzdłuż głównej, przeszklonej elewacji budynku i za przeszklonym narożnikiem, podkreślić ma otwartość budynku i jego publiczny charakter. Przed nadmiernym nasłonecznieniem pomieszczeń w części narożnej chronić będzie rzucający cień „nawis” wyższej kondygnacji. Ponadto, w razie potrzeby szklane ściany można będzie zasłonić, ograniczając ilość światła docierającego do wnętrz. Przeszklony parter będzie jedyną transparentną częścią budynku. Blok mieszczący magazyny będzie całkowicie pozbawiony okien, natomiast w części biurowej będą one miały formę wąskich, pionowych „szczelin”. Ich negatyw na ślepych elewacjach drugiego skrzydła stworzą wystające bloki kamienne urozmaicające płaskie elewacje. We wnętrzach dominować ma jasny kamień, szkło i stal. Archiwum już ogłosiło przetarg na wykonanie dokumentacji technicznej projektu i stara się o sfinansowanie inwestycji z budżetu państwa. Autorzy projektu: architekci Marcin Grzyb, Włodzimierz Sidorczyk i Piotr Kacorzyk www.sirg.pl
w2RtN8f5PEj5sOAIEFkOhLQGpzCbPieqSNXLZXYJHxtubFvBp6GWPHOXdSuS_radom-archiwum-2.JPG
1l8wMtVKS3XEXTskZcBOs4RCiGwxpc9WurAHPd5lICGOMI8PZ9q5k8Xs3Xwt_radom-archiwum-3.JPG
9QjAT5xMKOFfZL03IgO353PnO18nrbNWVCQfpU7NUVqV7yRiltxjM5XmRV92_radom-archiwum-4.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera