Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nakładka dla aktora

 

Czas czytania: ~2 min


GHHG4HUPmfqKQX9q2cTFZ9C42ZGGzg7mtmxvV30f25n06Xyw9UFNbPoVRCdS_pwst-wiz1.JPG
Akademickie wakacje tuż tuż, a na wrocławskiej PWST praca wre. Tyle że zamiast studentów, pracują budowlańcy – trwa długo oczekiwana rozbudowa uczelni, realizowana według projektu krakowskiej pracowni KKM Kozień. W tej chwili wrocławska PWST (filia krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego) zajmuje trzy budynki: przy ulicy Powstańców Śląskich, Jastrzębiej i Braniborskiej. Właśnie ten ostatni przejść ma w najbliższym czasie poważną metamorfozę, po której w jego murach, oprócz sal dydaktycznych, znajdą się nowe sceny teatralne i Europejskie Centrum Teatrów Jednego Aktora. Projekt rozbudowy uczelni został wyłoniony w konkursie rozstrzygniętym w 2007 r. Kamień węgielny pod inwestycję wmurowano 12 marca 2010 r. Obecny budynek przy ul. Braniborskiej mieścił niegdyś Dom Kultury Budowlanych, kino i stołówkę. W końcu zaadaptowany został na uczelnię, ale nietrudno zgadnąć, że oczekiwań użytkowników nie spełnia. Ideą projektu Kozieniów było zachowanie elementów pierwotnej formy obiektu i wyraźne zaznaczenie współczesnych ingerencji architektoniczno-urbanistycznych. Od strony wschodniej do istniejącej bryły zostanie dobudowany nowy obiekt dydaktyczny powiązany przestrzennie z zastaną strukturą poprzez „nałożenie” traktu pomieszczeń administracyjnych. Nadbudowana zostanie również wieża sceniczna. Jak wyjaśniają architekci, takie rozwiązanie ma z jednej strony zapewnić jednorodność kompozycyjną rozbudowanego budynku, a z drugiej – stworzyć wizualną więź między wspomnieniem minionej epoki a współczesnością. Najbardziej oczekiwanym elementem rozbudowy PWST jest zespół trzech sal teatralnych zespolonych zapleczem scenicznym: dużej z 244 miejscami na widowni, kameralnej dla 56 widzów oraz czarnej dla 50 widzów. Główny hol budynku pomyślany został jako uczelniania „agora”, łącząca strefy ogólnodostępną i szkolną. Prowadzić będzie do części z salami teatralnymi, szatniami i bufetem, biurowej oraz budynku dydaktycznego, z pięcioma salami zajęć praktycznych, salą ruchową, zespołem pomieszczeń socjalnych dla studentów i studiem nagraniowym. Na parterze budynku znajdzie się również miejsce na portiernię z ochroną, szatnię dla widzów, kasę biletową, biura promocji i organizacji widowni oraz sanitariaty. Część biurowa i dziekanat ulokowane będą na pierwszym piętrze obecnego budynku, od strony ulicy Legnickiej, a pomieszczenia rektoratu – na takim samym poziomie w nowym skrzydle. Obecny dziedziniec zostanie zabudowany, co umożliwi wprowadzenie nowego traktu zabudowy, w którym znajdzie się sala kameralna, garderoby aktorskie na poziomie pierwszego piętra oraz biblioteka i magazyn. W kondygnacji podziemnej zaś zapanowano malarnię dekoratorni i dodatkowe magazyny. Po zakończeniu inwestycji budynek będzie miał 8,6 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni.
GhcxpNuM9pQACrFvcYmrmDG5Z6qOyuAkNjZLIX67GtcsA0WHEQuW2M5T8uB2_pwst-wiz2.JPG
0CyujUa1AvNyAytNjGxltKsTSZ6znUjtbMalLk4RxhTK6GdRTocKY0WsTvey_pwst-wiz3.JPG
QQMOtrE2GooPUIpaRx0ALOEXhQMhZQ699dYSVppjoteq7sENfYvC7eunkpmz_pwst-wiz4.JPG
bWWORVVGdGVJXBFOADyGaDCnh5Cb7GMqEDV7bQ0r1OOMW1CBDR4ZmvpkCZML_pwst-sytuacja.JPG
QLp2lM08ilrfbhAwlLzK5fRLCLhyFTol4r5npJg7coItmUQYcPJnQc75TwtC_pwst-bryla.JPG
nqacMM7nsol57VcWB0K075jreB107IDYaoX2eLDCnOQDEwSmSo8EaMJnUf70_pwst-diagram.JPG
5xwqqgoFEVnnKbSwaGWGIsjQcSz9X6MSBoElT8AwPk32QoWT2sNRo3yzmT2M_pwst-przekroje.JPG
1lEMNdkdccc4GHy1ux8vyGl2DLSShQvlrCVBk4nNKanOSMqmobJPOSIMlPLT_pwst-plan0.JPG
B0AMW1X5mDOxWFrjhicEbpVUHhIUHiFwSqUHg972G50o8C4aksslWfUaa1Vq_pwst-plan1.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera