Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z zieloną zasłoną

 

Czas czytania: ~3 min


U6ksoWhxT10mXDAttLJaz7rwwqyvwuRFsM9VifUeAsUQcuSy6Wr4LCk7vvku_zielona-zaslona-2.jpg
Pisaliśmy niedawno o sukcesie polskich pracowni w siódmej edycji konkursu 20+10+X, prezentując projekt przebudowy domu-kostki we Wrocławiu, autorstwa pracowni S3NS. Dziś zapraszamy na jej dalszy ciąg – przedstawiamy drugą wersję projektu adaptacji tego budynku, który zyskał większe uznanie klientów i ma zostać zrealizowany – „Dom z zieloną zasłoną”.
dJj0nYvRy883L9QXn11kLwTprTeWAwx88u2hAc711Oj1TTkFewB6HyuR3sdJ_zielona-zaslona-3.jpg
Dom, który jest przedmiotem interwencji, to typowa jednorodzinna „kostka” z lat sześćdziesiątych, znajdująca się w dzielnicy Krzyki na południu Wrocławia i otoczona podobnymi do niej domami. Jak wyjaśnia autor projektu, Igor Kaźmierczak: „Główną ideą było wytworzenie otwartych i intymnych zewnętrznych tarasów, które w połączeniu z charakterem pomieszczeń we wnętrzu wytworzą wspólną całość.”. Zgodnie z życzeniem klienta, zachowana zostanie suterena budynku, a powierzchnia użytkowa zwiększy się niemal dwukrotnie. Ten ostatni cel zostanie osiągnięty przez nadbudowanie dwóch nowych kondygnacji na nowej, niezależnej konstrukcji.

Organizację wnętrz Igor Kaźmierczak opisuje w następujący sposób: „Program, podobnie jak w pierwszej koncepcji, zakłada umieszczenie w suterenie części rekreacyjnej wraz z pomieszczeniami technicznymi, na parterze części dziennej, a na piętrze – sypialni. Część rekreacyjna sutereny będzie w całości otwarta na zewnętrzny taras, który – zacieniony i zagłębiony w terenie – nabierze intymnego charakteru domowego wnętrza. Powyżej znajdzie się połączony z salonem i również zadaszony zewnętrzny taras wypoczynkowy jako paralela miejskiej przyogrodowej werandy.”.

Zadaniem architekta było również zadbanie o poczucie prywatności mieszkańców: „Główne pomieszczenia domu otwierają się na ogród w całości, zrezygnowano natomiast z otwierania się na boki ze względu na intymność domowników oraz na konstrukcję budynku. Z uwagi na dążenie do zachowania prywatności mieszkańców, został zastosowany system okiennic, który pozwala na całkowite zasłonięcie przeszklonej fasady oraz zabezpieczenie przed nadmiernym nasłonecznieniem pomieszczeń.”.

Według obecnych założeń, okiennice i fasada budynku mają zostać wykonane z romboidalnych paneli perforowanej, nierdzewnej blachy w kolorze białym. Igor Kaźmierczak: „Wzór perforacji zaprojektowany został tak, by powtarzalność ornamentu poszczególnych paneli tworzyła z innymi nieprzerwaną całość, zaś kształt rombu wynika z wzoru perforacji. Koronkowość fasady z założenia miała kontrastować z prostymi, dużymi powierzchniami ścian budynku.”. Elewacje w kondygnacji sutereny pokryte zostaną wąskimi pasami granitu z podwrocławskich kamieniołomów. Architekci pracują nadal nad kolejnymi wariantami fasady i przygotowują kosztorysy, na podstawie których inwestor podejmie ostateczną decyzję o budowie.

Autor projektu i wizualizacji: Igor Kaźmierczak
Współpraca: Agnieszka Stańczyk
Powierzchnia użytkowa budynku projektowanego: 280m2
Powierzchnia użytkowa budynku istniejącego: 150m2
Konstrukcja: monolityczna żelbetowa, cegła pełna, stal
Powierzchnia działki: 980m2

Poprzednia wersja projektu

Zobacz inny przykład przebudowy wrocławskiego domu-kostki
xeG8E1e4hOx6cxdP6h1uE5WR9RR9WbQHgxt193LHX4NWEXJqex4ufUhmAzaG_zielona-zaslona-4.jpg
cZ8txHpOIT2QrE8XuRHNEXnHrwtKKG8PTvjmaE7lMkWlN00vey0CxbOcTIea_zielona-zaslona-5.jpg
u4TaWh7nVLuR2ZVRlCYVLUlBkm7kNBlo4rNgTT0U6X5ZljJfP69OfEyDAuNl_zielona-zaslona-6.jpg
5MLEhVj6ee6mVTVRYAG68UBXJQBhoRlsW26PIkXzkdMZs3honQSUxk7SWofw_zielona-zaslona-7.JPG
md3n3PZVqm8gj9O6hr6Lo5Xfbo9NnhG5mwChpGZ3cECBrpUmW4t2LWeAf0TW_zielona-zaslona-rzut-sutereny.jpg
6iuU6RsWooPS3Wn599x7OtyJu8xQdefSxDNaSmi8WotqvxppnP4rZ3lQizxW_zielona-zaslona-rzut-parteru.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera