Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wsłuchany w ciszę

 

Czas czytania: ~3 min


lcJbsBU3woLgnV2loAYMaqCeNQ9kvtm3nEFon1lOCScPanHCp9HYgE8yLW0i_os02model-z-lotu-ptaka.jpg
Muzeum Auschwitz-Birkenau jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez obcokrajowców muzeów w Polsce. Nic więc dziwnego, że w końcu zapadła decyzja o stworzeniu nowoczesnej bazy recepcyjnej. W marcu, we współpracy z krakowskim oddziałem SARP, muzeum ogłosiło konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Obsługi Odwiedzających. Zwyciężyła krakowska pracownia KKM Kozień Architekci, pokonując 29 innych zespołów.
0Te4qLilt0NJmBbVnsoda0LdyYUV7YTs7CDp0Iymnfeg6KbKFRQJSljHLNpK_os01sytuacja.jpg
Celem konkursu było opracowanie rozwiązania funkcjonalno-przestrzennego terenu dawnej bazy transportowej PKSiS w Oświęcimiu przy ul. Więźniów Oświęcimia. Ma się tam znaleźć Centrum Obsługi Odwiedzających, hotel i parkingi. Projekt musiał przy tym uwzględniać adaptację istniejących obiektów dawnej rzeźni, mleczarni i portierni obozowej oraz zagospodarowanie terenów zielonych wokół muzeum.
Podstawowym założeniem autorów zwycięskiego projektu było uszanowanie charakteru miejsca: „Obóz Auschwitz-Birkenau to pomnik, miejsce – znak. Strefa ciszy. Kompozycja przestrzenna obszaru obsługi i wejścia na ten teren powinna się w tę ciszę wsłuchiwać.”.

Z największym uznaniem jurorów spotkała się „lapidarna i wyrazista koncepcja układu centrum obsługi odwiedzających, oparta o zasadę podziemnego rozwiązania wejścia i wyjścia z muzeum” – budynek centrum obsługi został bowiem powiązany z kompleksem muzealnym ukrytymi pod powierzchnią gruntu pasażami podkreślającymi układ obozu.

Kolejnym atutem zwycięskiej pracy, na jaki wskazuje opinia sędziów, jest wyeksponowanie budynku dawnej rzeźni obozowej, która stanie się najważniejszym miejscem obsługi zwiedzających, a także główną strefą wejściową na teren muzeum. Architekci zaproponowali przywrócenie obiektowi jego prawdopodobnego pierwotnego charakteru, usuwając ślady kolejnych przebudów. Ingerencja ominie konstrukcję budynku, we wnętrzach natomiast będzie miała na celu „uzyskanie efektu otwartości i przenikania istniejących hal i dziedzińców”. Nad tymi ostatnimi pojawią się szklane zadaszenia.

Za budynkiem Centrum Obsługi Odwiedzających powstanie nowy budynek hotelu dla wolontariuszy, mieszczący również kafeterię. Ma on stanowić neutralne tło dla dawnej rzeźni oraz zamykać oś kompozycyjną wyjścia z terenu muzeum. Jego najbardziej charakterystycznym elementem będzie dach podzielony na dwie płaszczyzny: płaską z tarasem dostępnym z holu hotelowego oraz nachyloną w kierunku obozu, porośniętą trawą.

Murawa na dachu hotelu będzie jednym z elementów „zazieleniania” terenu muzeum. W planach jest między innymi obsadzenie pnączami betonowych ścian oraz zasadzenie szpalerów drzew podkreślających poszczególne elementy kompozycji przestrzennej. „Pola” roślin płożących stanowić będą ważny element placu przed budynkiem wystawy wstępnej. Zieleń będzie także pełniła funkcję swoistego „znaku czasu” – pojawi się w miejscu nieistniejącego już budynku przed Krematorium.

Chcąc uzyskać jednokierunkowy ruch zwiedzających, architekci rozdzielili ciągi wejściowy i wyjściowy. Pierwszy stanowić będzie sekwencja holu, poczekalni w budynku byłej rzeźni i podziemnego przejścia ku wyjściu na plac przed budynkiem wystawy wstępnej. Wyjście z kolei poprowadzi od budynku Krematorium, przez plac, ku podziemnemu korytarzowi wyprowadzającemu zwiedzających w stronę łąki.
W północnej części terenu zajezdni pojawią się parkingi dla zwiedzających, gości i pracowników muzeum.

Drugą nagrodę w konkursie jury przyznało zespołowi w składzie: Tomasz Marek, Piotr Adamczewski, Krzysztof Kosiorowski, trzecią – biuru architektonicznemu Stelmach i Partnerzy. Dwa równorzędne wyróżnienia otrzymały pracownie Atelier Loegler oraz Perbo-Projekt, a wyróżnienie honorowe – pracownia A + U Przemysława Szymańskiego.

Zobacz projekt Muzeum Ziemi Przemyskiej autorstwa KKM Kozień
DAPyQmZVxAKU9qx1vlPyM0dh0csAseqLF8s0FaHhVaZL10nZXkX9641pioH3_os04sala-informacji-wizualnej.jpg
rvePgQ7HSOd9OzgBFGV9h7LBAwgLQsC0T65GyVP0Ccjm2tVGOecBjNb2fD11_os05-korytarz-prowadzacy-na-przedpo.jpg
imTRQTKSze4Ofi4QHA9bO5bjyU9csw5kAbTSEwiIQZUm1pekT9xUFjSG0PwC_os08-droga-powrotna-z-muzeum-prze.jpg
yCiSoW1mqWWCctECYBcGVzKozm2QIDnGEEszfvhNvWfRZkc9ELOcPHcvrifs_os11model-02.jpg
ESFpYwNDKQG61520pEJKzsymSNFN1o5mKVwI11cBVDvVpjTTliKNhqn7AXzO_os15projektowany-budynek-hotelu-przekroje.jpg
sv1U9Sjwsv5YykA2q51kgjvevwHoPdAj4pi2EXoTZeYB065NnUWBznbsdg5P_os16elewacje.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego
Webinarium SSAB: Tworzenie innowacyjnych dachów i fasad zaczyna się od szwedzkiego oleju rzepakowego

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera