Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Schowana w ziemi

 

Czas czytania: ~2 min


zloNP5uwnFPkDnsAOaZlrJ91YBOSFRsaZZXjoG6ugJfVrYjaYKJ8vwko5L3v_ssc-hala-w-zakopanem-6.jpg
Z jednej strony – silna tożsamość kulturowa miejsca, z drugiej – zdegradowane pod względem urbanistycznym otoczenie i chaos przestrzenny. W takim kontekście musieli się odnaleźć architekci projektujący halę sportową dla gimnazjum nr 1 przy ul. Nowotarskiej w Zakopanem. Konkurs na jej koncepcję wygrała pracownia SSC Architekci. Jak wyjaśniają autorzy projektu, ich celem było „twórcze wykorzystanie lokalnych cech kulturowych przy jednoczesnym unikaniu niekorzystnych zjawisk urbanistycznych i architektonicznych zachodzących w rozpatrywanej przestrzeni”. Dlatego ich rozwiązanie ma „wprowadzić w zastaną przestrzeń nową jakość”, a jednocześnie być „zakorzenione w jej genius loci”. Hala sportowa powstanie w miejscu obecnych boisk (w planach jest budowa nowych), a jej bryła będzie kontynuować kompozycję zastanej zabudowy, którą wyznaczają skrzydła budynku szkoły. Dzięki temu, dziedziniec zyska dodatkową, podkreślającą go oprawę, a sama hala – silniejsze powiązanie z zastaną zabudową. Największym wyzywaniem były dla architektów duże gabaryty budynku, nieprzystające do skali okolicznej zabudowy – hala będzie miała powierzchnię użytkową blisko 1,7 tysiąca metrów kwadratowych i pomieści widownię dla 225 osób. Nie chcąc, by nowy obiekt przytłoczył otoczenie, zdecydowali się zminimalizować kubaturę hali i częściowo zagłębić ją w ziemi, wykorzystując naturalny uskok terenu. Obniżono również wysokość budynku dzięki zastosowaniu wyoblonej kalenicy. W planach jest także obsypanie ścian zewnętrznych od strony ulicy Chramcówki w celu optycznego zmniejszenia wysokości elewacji. By uporządkować kompozycję przestrzenną szkolnego kompleksu, budynek hali będzie maksymalnie odsunięty od sąsiednich działek. Ma to umożliwić klarowny podział terenu szkoły na dwie niezależne strefy funkcjonalne: rekreacyjno-sportową dla młodzieży oraz gospodarczo-parkingową dla pracowników i obsługi placówki. Taki zabieg ma także zapewnić odpowiedni dystans od sąsiednich budynków mieszkalnych, by nie zasłaniać im dziennego światła. Nowa hala będzie skomunikowana z budynkiem szkoły za pomocą łącznika na poziomie parteru. Przeszklenie jej południowej elewacji ma zaś zapewnić wizualną łączność z otoczeniem – nowymi boiskami zewnętrznymi oraz panoramą gór. Ukłonem w stronę lokalnej tradycji budowlanej jest przekrycie budynku hali dwuspadowym dachem z dużymi okapami. Autorzy zwycięskiego projektu zaproponowali, by podobne, spadziste dachy wprowadzić także w pozostałych częściach zespołu szkolnego, zastępując nimi obecne płaskie stropodachy. Takie rozwiązanie zapewniłoby stylistyczne ujednolicenie całego kompleksu (nie zostało jednak ujęte w koncepcji konkursowej). Zespół projektowy: Paweł Szumielewicz, Maciej Sobczyk, Wojciech Ciechan, Kinga Wilk, Marcin Łapiński. Wizualizacje: Studio Fatamorgana, Marcin Morga Drugą nagrodę otrzymała pracownia Radosława Guzowskiego, trzecią – Biuro Architektoniczne INARKO.
9k3rZJKtAJiZU8C2QSUPRGYPVBFJvGEitTrKst4zJqkBQrThDlnClH1jeM3N_ssc-hala-w-zakopanem.jpg
46ZEj5FKfEpjYl8taDyGjfidPhG2CZCRWN37nwCXSu1SXDPwVxJDHhd17sxu_ssc-hala-w-zakopanem-2.jpg
AdeAU6aKxzlUhemHMkql8jXIqjxYksioRtGlcZIJGbx6EPpVFYvA2bXxpPIo_ssc-hala-w-zakopanem-3.jpg
mJ31pIaCRV9qIzn8Qf4MOwzDNb5aSwqwT2sJ8YbwZ0rmSn1GmZ8kysR1PnIl_ssc-hala-w-zakopanem-4.jpg
nEEMC6dZRhqtuslK69Qb9cDLxXCidePo1De6jpFLOdjCErmS2AZZWp219C9Z_ssc-hala-w-zakopanem-5.jpg
ZRKKpewY1ToqojdL7sTnjNW7Aw6sfAdwdr88Ym2exDc9Gqwowoa3aCl3pfm7_ssc-hala-w-zakopanem-8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera