Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Noga dzika

 

Czas czytania: ~2 min


NutUfNefjo7NIGVPpdlRLN3qPNv4zzYxqYz3a7kzB8Nfl6WKAvi7XpmzYOqC_kontgrand-prix-noga-dzika.JPG
Poznań zakochał się w architekturze kontenerowej. W 2008 r. w stolicy Wielopolski powstało pierwsze tymczasowe, mobilne centrum sztuki z siedzibą skonstruowaną z takich właśnie modułów. Od tamtego czasu KontenerART lokował się w przestrzeni miejskiej trzykrotnie. W końcu jego twórcy postanowili dokładniej przyjrzeć się potencjałowi, jaki tkwi w tego rodzaju „alternatywnej” architekturze. Konkurs na projekt innowacyjnego, tymczasowego centrum sztuki z wykorzystaniem modułów kontenerowych ogłoszony został przez KontenerART wspólnie z Miastem Poznań i partnerem przedsięwzięcia – firmą Toaux. Jego ideą była promocja wykorzystywania tego typu architektury dla sztuki i kultury – na potrzeby ośrodka pracy twórczej i wymiany myśli, pracowni artystycznych oraz miejsca prezentacji artystycznych dokonań. Konkurs skierowany był do studentów architektury i praktykujących architektów. Wyniki ogłoszono 1 października 2010 r. podczas trzeciej poznańskiej edycji Pecha Kucha Night – spośród 85 nadesłanych prac jurorzy nagrodzili jedną, a trzem przyznali wyróżnienia. Grand Prix jednomyślną decyzją sędziów otrzymał projekt „Noga dzika” Agnieszki Stochaj i Jakuba Wojtkowiaka, doceniony za „połączenie racjonalności i dobrego warsztatu z innowacyjnością”. Jurorzy wskazali również na „poprawne rozwiązanie funkcji” oraz „racjonalne z punktu widzenia konstrukcyjnego zastosowanie kontenerów”, które jednocześnie stają się „głównym czynnikiem kształtującym wyraz architektoniczny budynku, dzięki czemu jego konstrukcja jest od razu czytelna, a nazwa KontenerART – uzasadniona i zrozumiała na pierwszy rzut oka”. Kolejnym atutem zwycięskiego projektu jest ukształtowanie fasady, w której moduły potraktowane zostały jak piksele: „Forma piksela, a więc elementu wysokotechnologicznego, została zabawnie przetłumaczona na niską technologię. Metalowe ‘piksele’ mogą być punktem wyjścia do projektów artystycznych, które będą nadawały budynkowi rozgłos i stale odświeżały jego wizerunek.”. W projekcie Agnieszki Stochaj i Jakuba Wojtkowiaka pojawił się również wątek ekologiczny – turbina wiatrowa, znana i sprawdzona w dotychczasowym funkcjonowaniu KontenerARTu. Wyróżnienia otrzymali: Agnieszka Kwiecińska, Paweł Wolanin i Tomek Marciniewicz Łukasz Kabarowski i Elżbieta Komarzyńska Filip Gaul i Piotr Dróżka Projekty oceniało jury w składzie: Andrzej Nowak (architekt, członek Kolegium Sędziów Konkursowych SARP, członek WOIA, dyrektor Wydziału Urbanistyki i Architektury Urzędu Miejskiego w Poznaniu); Karol Fiedor (architekt) ; Jacek Staniszewski (dyrektor generalny firmy SIKO by TOUAX); Grzegorz Piątek (krytyk architektury, laureat Złotego Lwa na Biennale Architektury Wenecja 2008) ; Ewa Łowżył (artystka, inicjatorka akcji KontenerArt) i Anna Brodziak (architekt).
nytY3XEldEr5rkMEWvQZ2p0YV5jTmWzjnCada7spQmX4xoKFlIsnrUgxluEs_kontener-obrady-jury.JPG
Xtld3bBNrBdsxyoFnShQUaEZardNtBAT6GJVilmNjywQJ02x2iUMetfS8Ql5_okkontplansza650x455-rgb.jpg
Wyróżnienie 1
1ugV2yhBMUchNw2i8nBHF8XE6LoSBtaZ8neRnKmnOJW42oHtGvLaNdTdgxWG_konwyroznienie2.JPG
Wyróżnienie 2
ECIQ7jThovN4fEf70jFiqT7WVhO0g5Jt06YcWsIRPkIBa299h3BIS3VhryKE_konwyroznienie3.JPG
Wyróżnienie 3

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera