W szarości i graficie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W szarości i graficie

 

Czas czytania: ~3 min


AVayMcMou3NpHHDGFIuUKzisPDWlzQoB4hMiEv359RrOwpnkL136078PeNZq_geocentrum.JPG
Za kilka lat studenci Politechniki Wrocławskiej cieszyć się będą kolejnym nowym budynkiem. Uczelnia przymierza się bowiem do wybudowania Geocentrum – kompleksu edukacyjno-badawczego, z którego korzystać będą jej trzy jednostki: Wydział Geoinżynierii, Górnictwa i Geologii, Wydział Budownictwa Lądowego i Wodnego oraz Wydział Mechaniczno-Energetyczny. 11 października władze PWr podpisały dwie umowy: z generalnym wykonawcą – firmą Kajima Poland oraz z Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego o dofinansowanie pierwszego etapu inwestycji. Projekt założenia powstał we wrocławskim oddziale Autorskiej Pracowni Architektury Kuryłowicz & Associates. Ma ono powstać przy ulicy Na Grobli, a jego forma jest wypadkową trzech głównych determinant: kontekstu otoczenia urbanistycznego i naturalnego (Wieży Ciśnień oraz sąsiedztwa rzeki Oławy), wymagań inwestora oczekującego funkcjonalnej organizacji budynku oraz zapisów Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego. Odpowiedzią na te czynniki jest zespół trzech podłużnych prostopadłościanów ustawionych na osi północ-południe na wspólnej podstawie, w której znajdzie się strefa wejściowa oraz pomieszczenia dydaktyczne i laboratoryjne. Wysokość poszczególnych elementów kompleksu wahać się będzie od 1 do 5 kondygnacji. Północne, wschodnie i zachodnie elewacje zaprojektowano jako „duże płaszczyzny ścian w ciemnej okładzinie klinkierowej, na których odcinają się jasne wnęki rozmieszczonych rytmicznie okien”. Wybór klinkieru podyktowany był chęcią nawiązania do zabytkowych budynków w najbliższym otoczeniu, przede wszystkim Wieży Ciśnień. Zaprojektowane w formie podcienia główne wejście oraz reprezentacyjny hol od strony zachodniej zaakcentowane będą przeszkleniem fasady, które wizualnie zintegruje budynek z placem wejściowym oraz bulwarem biegnącym w kierunku rzeki Oławy. Pozostałe elewacje pokryte będą tynkiem oraz płytami włóknisto-cementowymi w kolorze białym, a ich przeszklenia będą miały układ pasowy. Płaskie dachy budynku w części założenia zostały zaprojektowane jako rekreacyjne tarasy z ławkami i zielenią dostępne dla studentów i pracowników uczelni. W północno-wschodniej części założenia architekci zaplanowali „subdominantę” o „prostym, smukłym kształcie i stonowanej monochromatycznej kolorystyce”. Proporcje – podstawa o wymiarach 0,5 x 3 metra i wysokość około 12 metrów – nadadzą jej charakter wieży, na której pojawi się nowoczesny zegar elektroniczny oraz kamienna płyta umożliwiająca wygrawerowanie nazwisk najbardziej zasłużonych pracowników naukowych i dziekanów Politechniki Wrocławskiej. W zespole Geocentrum znajdą się przede wszystkim sale dydaktyczno-laboratoryjne i wykładowe oraz pomieszczenia biurowe dla pracowników uczelni. Cała strefa parteru zaaranżowana będzie wokół dwóch wewnętrznych dziedzińców – zachodniego o charakterze rekreacyjnym oraz wschodniego, który będzie służył jako miejsce dostaw materiałów laboratoryjnych. Oba dziedzińce zapewnią dostęp dziennego światła do pomieszczeń dydaktycznych i badawczych. Ponadto, od strony południowej w każdym z budynków zaprojektowano otwarte przestrzenie wspólne, które przeszklonymi elewacjami otwierać się będą w kierunku rzeki Oławy z panoramą miasta w tle. Ważnym elementem projektu jest zaproponowana kolorystyka. Podobnie jak elewacje budynku, wnętrza utrzymane będą w monochromatycznej, eleganckiej gamie barw z przewagą bieli, ciepłych szarości i grafitu. By nieco ją ożywić i dostosować do preferencji estetycznych młodych odbiorców, architekci zaproponowali użycie w elementach wyposażenia i wykończenia wnętrz mocnych akcentów kolorystycznych. Dzięki przypisaniu każdemu wydziałowi Geocentrum innego koloru, powstanie czytelny system identyfikacji wizualnej ułatwiający poruszanie się po zespole. Pierwszy etap inwestycji ma być gotowy w pierwszej połowie 2013 r. Terminy realizacji kolejnych nie są jeszcze znane.
3NFdoeBBkB1X04CgW6INE1jcwraD8vZzE5LLT1Sy033uIRM0Lfjm2pl0Gv6c_geocentrum-2.JPG
s5YJJ3948ilK1zf6KHtSEAAuy026J8vI3ztQY4LnXqjLPJ2v18PdffCWLkEF_geocentrum-3.JPG
teQRSgjwh8IHxzx4S4JlfgUclGCBUkYkBuxPopW1YaojO8Nre1BdJXKBJ3ls_geocentrum-4.JPG
uamijr3qd0oDUhWxJyHwQ2G4Xsxlldem2XNDTuydtl0G5qbSlrlcnmMkXnb6_geocentrum-5.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera