Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Plac w rozumie

 

Czas czytania: ~5 min


Xd5a5bBJDdsZAYxBDC5UnRU0QzJK1z5zC3flgjP4IRD0XcQoITvRSV1mNNhb_plgostkiewicza4.JPG
Najpierw projektowaliśmy Łaźnię, teraz przyszła kolej na rewitalizację gdańskiego placu. Trójmiejskie edycje Akcji-kreacji za każdym razem są wyjątkowe. Podczas gdy w większości pozostałych miast projekty, które powstają podczas 10 godzinnego maratonu, choć dotyczą realnych miejsc i funkcji, mają zazwyczaj charakter ideowy, o tyle w Gdańsku – dzięki wsparciu CSW Łaźnia – za każdym razem są ściśle związane z planami realizacyjnymi Centrum. W poprzedniej edycji zadaniem architektów było stworzenie projektu adaptacji dawnej łaźni miejskiej w Nowym Porcie na filię istniejącego CSW. Najlepszą koncepcję – odważnie polemizującą z konserwatorskimi wytycznymi – przedstawiła wówczas Agrest Group – późniejsi zwycięzcy całego cyklu. W tym roku temat opracowania był jeszcze bardziej złożony – uczestnicy Akcji zmierzyć się musieli z wyzwaniem o większej skali – placem Gustkowicza. Obie inwestycje stanowić mają wstęp do kompleksowej rewitalizacji dzielnicy Nowy Port. Władze Gdańska jako najważniejsze wątki tego procesu wskazały nie tylko przeobrażenia na płaszczyźnie architektoniczno-przestrzennej, ale także społeczno-kulturalnej. Główną misję realizowania 'miękkiego' programu rewitalizacji powierzono właśnie CSW Łaźnia – instytucji, jak mało która zasłużonej w pracy z lokalną społecznością i mającej za sobą wiele lat owocnej praktyki na gdańskim Nowym Mieście. Gdańska Akcja stać się miała poligonem i burzą mózgów, a jej pokłosiem – koncepcje, które w przyszłości mogłyby zostać włączone w projekt rewitalizacji placu opracowywany przez miejskich architektów. To, co połączyło projekty opracowane przez uczestników, to diagnoza. Wszyscy byli zgodni – przy placu brakuje atrakcji, które mogłyby przyciągnąć na niego ludzi. Dominuje funkcja komunikacyjna – na skos przez plac przebiegają ważne szlaki piesze, wzdłuż pierzei jeżdżą samochody. Na placu jest sporo zieleni, ale trudno z niej korzystać, bo mała architektura i meble, które mogłyby do tego zachęcać, są w opłakanym stanie. Oprócz ogólnego pomysłu na rewitalizację placu, architekci mieli uwzględnić pewne elementy zaplanowanego programu funkcjonalnego – infrastrukturę umożliwiającą organizowanie plenerowych projekcji, koncertów, wystaw i warsztatów.
x8s8KR37o06rbpQTZ3lnwJhpgy1qOzGO4RPxuvK4UQNlHZaqDcjn8DxGSgcH_ak-2010-mrkk-07.jpg
Propozycje były skrajnie różne – Maja Ratyńska i Konrad Zientara z MRKK zaproponowali rozplanowanie placu na dwóch płaszczyznach – na poziomie gruntu niemal w całości pokrywać by go miała zieleń, zaś komunikacja została poprowadzona na drewnianych podestach. Uzyskana różnica poziomów umożliwiłaby aranżację sceny i widowni na potrzeby organizowanych wydarzeń. Najmłodsi uczestnicy –– Brygada Urbanistyczno-Architektoniczna (koło naukowe Wydziału Architektury PG) – skupili się na wprowadzeniu w obręb placu dodatkowych funkcji, które mogłyby przyciągnąć okolicznych mieszkańców. Oprócz atrakcyjnej, trójwymiarowej aranżacji z tworzącymi zgeometryzowane pagórki trawnikami, ławkami-podestami i dyskretnym oświetleniem wykorzystującym reflektory wkomponowane w elementy małej architektury, zaproponowali umieszczenie na placu ogrodu warzywnego. Z jego plonów mógłby korzystać każdy, kto włączyłby się w prace związane z uprawą.
p2XWDPbMsYtp9O9cxRQVBfgoIZO9WwbRF4ea5bcTCIebFfT0jP9KtYI50kRw_lnaplan.jpg
Propozycja aranżacji placu według LNA to połączenie układu wynikającego z potrzeb komunikacyjnych ze spostrzeżeniem, że plac stanowi klamrę dla kilku ciągów pobliskiej zieleni. Płynne połączenie obu elementów zaowocowało kompozycją złożoną z kreślonych miękką linią klombów i alejek, w które wpisano służącą funkcjom kulturalnym infrastrukturę.
U74xGRnL2zLhbyLl8R6SpDoBmIov07krrRykYfcFZPoMkGsoXJ6xeXV4d9jO_lnawidok.jpg
Ze6HBCt2d0T5dMe3xQ18LVvyAFAKRDOORbX1m47SHDx2BuvPBcyhYJmbZB1y_tabandenerg.jpg
Dwa najbardziej spektakularne projekty opracowały zespoły Tabandy i Agrest Group. Według pierwszych, znaczna część placu miałaby zostać pokryta modularną strukturą umożliwiającą zmienną aranżację płyty. Tworzyłyby ją prostopadłościany o boku około 60 cm i wysokości 2 metrów. System hydraulicznych siłowników umożliwiałby wysuwanie i chowanie każdego z nich, zmieniając poziom całości lub części placu. W ten sposób powstawać by mogły, zależnie od potrzeb, miejsca do siedzenia, stragany czy amfiteatralna widownia na czas projekcji i spektakli. Mechanizmy zmieniające poziom modułów zasilałby ekologiczny system pozyskiwania energii za pomocą umieszczonych w chodnikach generatorów wprawianych w ruch przez pieszych.
BmH0sqGeNqjkn1LXvddoOiNPpv2AjtAI9PsAxMbhnUNAGEEYdU2Pc1xw6yrv_tabandtechn.jpg
sOoSBThVUjvgOWIw1fTulzuQZjqrxUxA5EdWKdfoHVEPKG8TSVAFlCs7KLl3_agrestplan.jpg
Yu6Ft3dziARJKctUMGOqmNDYc3G48OM0Uc07PCXyK0H2VsyMUJ4XVYZTGPpd_agrestwiz.jpg
Projektanci z Agrest Group połączyli w swoim projekcie dwa elementy – zieleń i wodę. Choć pojawiły się one także we wszystkich pozostałych propozycjach, tym razem zyskały nieco inną redakcję. Architekci przekornie, wbrew wytycznym, postanowili wprowadzić na płytę placu obiekt o całkiem sporej kubaturze, wypełniający niemal całą jego płytę. Miałaby to być wysoka, ażurowa konstrukcja złożona ze stalowych, nieregularnie rozmieszczonych ram stanowiących stelaż dla pnącej roślinności i obudowę dla niezbędnej infrastruktury. Stalowa sieć najbardziej zagęszczona byłaby w południowej części placu, stopniowo zanikając w kierunku północnym, gdzie architekci umieścili duży basen fontanny. Decydujący głos w kwestii wyboru zwycięzców podczas happeningów Akcja-kreacja ma zawsze publiczność. Tym razem walka była bardzo wyrównana. Trzy zespoły zdobyły niemal identyczną liczbę głosów licznie zgromadzonych widzów. Jednym głosem zwyciężyła zaawansowana technologicznie i urzekająca zmiennością aranżacji propozycja Tabandy. Do miejskich planistów trafią jednak wszystkie projekty – jeśli staną się inspiracją dla ostatecznej koncepcji rewitalizacji placu, będzie to niezwykła nagroda dla każdego z uczestników.

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera