Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sztuczne wzgórze nad Wojciechem

 

Czas czytania: ~4 min


bxuO8gKJ0T476CzRY5dL0CCnvVQBV6XzFP92Mt0kwqRZeGsILoTxIw0hRobl_poznanfot1.JPG
Jeśli się uczyć, to od najlepszych. Plac na rzymskim Kapitolu, odkąd powstał, uznawany jest za jeden z najlepszych miejskich placów świata. Projekt Michała Anioła – z jasno wytyczonymi ramami, czytelnym układem, kompozycją, której podporządkowano zarówno architekturę, jak i ukształtowanie płyty placu oraz centralnie umieszczonym pomnikiem Marka Aureliusza – przez wieki był modelowym wzorem kształtowania miejskiej przestrzeni. Czy poznańskie wzgórze św. Wojciecha mogłoby stać się przestrzenią porównywalną z rzymskim Kapitolem? Za namową poznańskich urzędników pytanie to zadaliśmy architektom uczestniczącym w wielkopolskiej, odbywającej się w Starym Browarze, edycji Akcji-Kreacji. Teoretycznie, wzgórze ma olbrzymi potencjał – zabudowane jest tylko częściowo, co daje duże możliwości kształtowania nowej zabudowy, a jego centralna przestrzeń rozpięta jest między dwoma ważnymi obiektami sakralnymi (kościołami Św. Wojciecha od strony wschodniej i Św. Józefa od strony zachodniej). Ponadto, położone jest blisko centrum i powiązane widokowo z ważnymi punktami w panoramie miasta – z wieżą Ratusza w kierunku południowym, wzdłuż osi ulicy Św. Wojciecha, z budynkiem Zamku Przemysła w kierunku południowym, wzdłuż ulicy Działowej i z Pomnikiem Armii Poznań w kierunku północnym. Zadanie okazało się jednak wyjątkowo trudne, a odpowiedzi architektów stanowiły ciekawą polemikę z wytycznymi, które sugerowały domknięcie przestrzeni placu od strony północnej, wskazanie miejsca dla lokalizacji takich elementów jak fontanna lub pomnik oraz zaproponowanie sposobu segregacji ruchu pieszego i samochodowego
GT8Gs4QTOs67zJftVs4Y907YyxXuO108T8ZE13lXwmTBu1a2rjrsZN8Zlj4O_pozwzgorzeswwoj.JPG
Uczestnicy poznańskiej Akcji – pracownie Front Architekci, 2RAM, Prosto Architekci (występujący w rozbudowanym składzie: Szymon Brzozowski, Małgorzata Gierwielaniec, Jakub Gwizdała, Maria Łuczkowska, Magdalena Piotrowska), Mode:lina Architekci oraz studencka grupa PozNajNas – zgodni byli właściwie tylko w jednym punkcie – aby przyszły plac mógł stać się przestrzenią publiczną z prawdziwego zdarzenia, muszą zniknąć z niego samochody.
7e58j3zSv7rXZ552DebfSBJJKLaUm4IfDvVW2XTlPmlPB1f799idXKk9jr32_frontok.jpg
Rozwinięcia tego podstawowego założenia były już jednak zupełnie różne. Front Architekci postanowili rozszerzyć teren opracowania aż do pomnika Armii Poznań i na rozległym obszarze wyznaczyć kilka stref funkcjonalnych, płynnie przechodzących od strefy sacrum między świątyniami, przez strefę aktywności kulturalnej po rejon rekreacyjny. Część poświęcona sacrum miałaby otrzymać najbardziej poważną oprawę – z wodną kaskadą i klombami. O jeden poziom niżej, w kondygnacji podziemnej, ulokowana miałaby zostać tętniąca życiem strefa profanum, połączona z powierzchnią 'windą do nieba'. Równie szeroki teren opracowania przyjęli architekci z grupy 2RAM – oprócz uporządkowania terenu i uwolnienia go od intensywnego ruchu samochodowego postulowali umieszczenie niewielkiego budynku u podnóża wzgórza – na skrzyżowaniu pieszych szlaków komunikacyjnych. Jego dynamiczna bryła wpisana w naturalne ukształtowanie terenu miałaby stworzyć architektoniczną dominantę tego obszaru oraz element porządkujący otoczenie.
27bSvz1fc4Qwc1FtfF4SRtG3BVR6RC5SjROU4FM46uOpEX0iQMcKEF11QWiX_prostook1.jpg
Prace PozNajNas i Prosto Architektów skupiły się przede wszystkim na przestrzeni między świątyniami. Studenci z grupy PozNajNas zaproponowali wykorzystanie różnicy poziomów do umieszczenia pod powierzchnią placu pawilonu, który umożliwiłby wprowadzenie dodatkowych funkcji poszerzających ofertę placu. Propozycja Prosto Architektów poszła w przeciwnym kierunku – stworzenia między dwoma świątyniami swoistego refugium – miejsca kontemplacji, odizolowanego od miejskiego gwaru i chaosu. Architekci nadali mu formę owalnej niecki rozpiętej między dwoma kościołami. Jej lekko wyniesione ściany stanowiłyby barierę akustyczną, a rzeźbiarska, abstrakcyjna forma w czytelny sposób odcinałaby się od niezdefiniowanego otoczenia.
ImZ4GS7Kf56EYbJlBna1HTM4TgdjDgYZaqPhx7VkIipELZSPyJv3FfeWc8Oq_modelinaok2.jpg
Publiczności najbardziej przypadł do gustu projekt najbardziej polemiczny – architektoniczny żart autorstwa pracowni Mode:lina Architekci. Zaproponowali oni przykrycie całej okolicy wzgórza... sztucznym wzgórzem. W ten sposób powstałaby dwupiętrowa przestrzeń – dolne piętro (czyli obecne wzgórze) zostałoby przykryte wielkim dachem, dzięki czemu byłoby bardziej przyjazne, bo niezależne od warunków pogodowych. Górny zaś stałoby się świetnym punktem widokowym (znacznie lepszym niż obecnie – wzgórze stopniowo otaczane zabudową i obrośnięte drzewami przez wieki znacznie 'zmalało'), mogłoby również pełnić funkcje stoku narciarskiego, a co najważniejsze – pozwoliłoby na podwojenie powierzchni gruntu, co jak wiadomo jest wprost przeliczalne na pieniądze. Wraz z nagrodą publiczności pracownia Mode:lina Architekci otrzymała zaproszenie do wielkiego finału Akcji-Kreacji, który odbędzie się 26 lutego we Wrocławskim Muzeum Architektury. Zmierzą się w nim zwycięzcy wszystkich lokalnych edycji Akcji-kreacji 2010. Przed nami jeszcze dwie takie imprezy – już w najbliższą sobotę – Wrocław.
9ZSwZPhkFrDBc5x6RwmRn9FU0ditQMr1pfZQdlZURxoYMcLACvCgm1OsXSnB_modelinaok.jpg
OaqXv6B3ueBPXbXdsY4b0tc5AjEXqh6yzJP1Pd7aAuZ6FsdvCkno1LQbejpW_modelinaok3.jpg
rNk0yHsYvODyqzGrOPRB6d0l3T36u4mqbs2ZxGhI3qh1jFcYUvSUchkTmWaN_poznanfot2.JPG
cgSmXbEyigsagdwkxNvPjiE7KvA00pjSe88U6W4rUMQ5ux3w0XkI9cvUm6ov_poznanfoto6.JPG
cCN1hfT1HR2qVX9G0iyHOSKToX8XsEBcda5ynZpa7aA0oRvAISN0ZcwSHM8P_poznanfoto5.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera