Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lewitujący tygiel kultury

 

Czas czytania: ~3 min


MOCNbCgT9HxnMAk9rbRkztb1CUjqp6rccaehVyps1rBIhtdedjwomjXz1R6W_obk-meteor.JPG
Stary browar w Ostrowcu Świętokrzyskim ma wkrótce zyskać nowe wcielenie – przekształci się w centrum kultury skupiające ofertę kilku miejskich instytucji i stanowiące antidotum na wyprowadzanie życia kulturalnego z centrum miasta do galerii handlowych. Pod koniec października rozstrzygnięty został urbanistyczno-architektoniczny konkurs na adaptację poprzemysłowego kompleksu. Wygrała go białostocka pracownia Meteor. Na konkurs organizowany przez gminę Ostrowiec Świętokrzyski i kielecki oddział SARP wpłynęło 31 prac. Oceniało je jury pod przewodnictwem Piotra Lewickiego z krakowskiego SARP-u. Program funkcjonalny założenia przygotowały samorządowe instytucje kultury, które mają znaleźć w nim swoje siedziby. Zgodnie z ich oczekiwaniami, w Ostrowieckim Browarze Kultury znaleźć się mają: biblioteka ze zbiorami multimedialnymi i salą konferencyjną, sala teatralna, dwie sale kinowe, galeria fotografii, studio radiowe i filmowe, studio nagrań, pomieszczenia dla sekcji i zespołów MCK, a także sale wystawiennicze i galeria BWA. Twórcy zwycięskiej koncepcji – Bogdan Pszonak (autor), Anna Pszonak i studenci architektury: Michał Horba, Adam Marquardt i Piotr Wiosna – za najważniejszy aspekt przyszłego centrum kultury uznali jego interdyscyplinarność. Według nich, „mnogość dyscyplin artystycznych inspiruje do poszukiwań na ich styku czy też pomiędzy nimi. Czyni to Ostrowiecki Browar Kultury obiektem otwartym na sztukę i widza”. Właśnie dlatego założenie otwierać się będzie na rozległy dziedziniec – ogólnodostępną przestrzeń służącą jako scena dla różnorodnych wydarzeń artystycznych: wystaw plenerowych, warsztatów, happeningów, przedstawień teatralnych i projekcji filmowych. Dziedziniec będzie spinał dwie osie wejściowe na teren OBK – główną, prowadzącą od zachodu i otwartą na budynek starego młyna, którego ślepa ściana stanowić będzie tło dla przestawień artystycznych i ekran dla projekcji filmowych oraz boczną, prowadzącą od wschodu. Północną pierzeję dziedzińca stworzy nowy obiekt z otwartym na południe podcieniem. Jego tylna elewacja poprzedzona będzie pasem zieleni stanowiącym barierę wizualną i akustyczną między przestrzenią wydarzeń kulturalnych i parkingiem. Przy dziedzińcu powstanie również kawiarnia. Rozległy plac, pomyślany jako scena dla wydarzeń kulturalnych i artystycznych, zaprojektowany został jako neutralna, niemal pusta przestrzeń. Oprócz ławek i latarni, pojawi się na nim jedynie woda – „płytkie zbiorniki w obrysie kwadratów urozmaicą posadzkę wprowadzając odbicia i refleksy słoneczne w lustrze wody”. Ich lokalizacja i układ podkreślać będą główne osie założenia. Czynnikiem, który zdeterminował rozwiązania architektoniczne, była chęć nawiązania dialogu między starym i nowym. Ceglane elewacje historycznych budynków zostaną oczyszczone z tynku i odzyskają swój pierwotny wygląd, znikną także niewielkie obiekty dobudowane do oryginalnego założenia w toku jego eksploatacji. Charakter nowego pawilonu nakrytego rzeźbiarsko ukształtowanym dachem nawiązywać będzie do zastanej zabudowy, stanowiąc współczesną kontynuację szczytów istniejących budynków. Jego perforowane elewacje z barwionych płyt betonowych kolorem i fakturą nawiązywać będą do ceglanych ścian starych obiektów, integrując założenie w spójną całość. Wnętrze nowego budynku będzie połączone z dziedzińcem poprzez głęboki podcień. W połączeniu z przeszkleniem elewacji w kondygnacji parteru, ma on sprawić, że bryła budynku będzie sprawiać wrażenie ‘lewitujacej’. Drugą nagrodę otrzymało Biuro Studiów i Projektów Barbary Średniawy z Bytomia, dwie równorzędne trzecie nagrody – Studio Warsztat Mikołaja Wowera z Poznania i Bazukastudio z Krakowa, a wyróżnienia – zespół w składzie: Joanna Jędrus, Juan Jose Baena Martinez, Marcin Sapeta z Sewilli, pracownia Jojko + Nawrocki Architekci z Katowic oraz MWArchitekci Marleny Wolnik z Katowic.
Brz6vJBIclwt5n1yNhda21RaOjtjv6JuUEZITrrp5I0NawW8yo7MTztvppva_obk-meteor-2.JPG
KHoB5p8ttbplbEBjCCXMIGpbNh4zF6kTSP2lGSxHU2W3N5U1fsB5iIqdbbYL_obk-meteor-3.JPG
cUXmVTeerM1S7ac0YrwYdaFWETcwxppFbSBDJA9SM122STl5gnuG6WnwVz1r_obk-meteor-5.JPG
pUKZ4HEfX1hz97Z35HZJ8zHbgaTlJHjYgSkrnSKVlnf6JzKcCp9gGHhDWn7R_obk-meteor-6.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera