Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pudełko wśród ciszy

 

Czas czytania: ~3 min


3tNZXyqMUZnc4Yz3KokWnkJoNSe6RdR4j3XpbjdHdcZMf9O5BAvxqLVqKqjg_sinfonia-pucher.JPG
W rozstrzygniętym w połowie listopada 2010 r. konkursie na projekt nowego kompleksu Sinfonia Varsovia Centrum wygrało Atelier Thomas Pucher z Grazu. Dziś prezentujemy bliżej zwycięską koncepcję.
OPIgryjnt5WVqz91ad7UeyI0rdGwYJD5lr6JjKrsWkIzfXoAdfxhQ6dSJBke_sinfonia-pucher-2.JPG
Atelier Thomas Pucher:
Centrum kultury o powierzchni 20 tysięcy metrów kwadratowych mieści się w dawnym Instytucie Weterynarii, na terenie baśniowego ogrodu. Znajdzie się w nim sala koncertowa na 1,8 tysiąca miejsc odznaczająca się światowej klasy akustyką, sale prób, sklep muzyczny oraz mały hotel dla artystów-rezydentów i melomanów.

Projekt jest precyzyjną odpowiedzią na potrzeby orkiestry, a jednocześnie uwarunkowania wynikające z lokalizacji i istniejącego na działce historycznego budynku. Otaczający cały kompleks, unoszący się mur, identyfikuje park i nowe centrum kultury i tworzy charakterystyczne miejsce ciszy – co jest szczególnie ważne podczas wystąpień orkiestry – pełne dramatycznej atmosfery. Park staje się otwartą przestrzenią publiczną, a mur – budynkiem, który ją otacza.

Unoszący się mur przechodzi w obiekt mieszczący salę symfoniczną i sale prób. Wznosi się ponad foyer – które staje się w ten sposób płynnym przedłużeniem parku wewnątrz budynku – i obejmuje kilka tajemnic i cudów: ukryte pokoje i schody, wąską ścieżkę na szczyt budynku i całą infrastrukturę techniczną. Mur osiąga rozpiętość 140 metrów bez wsparcia na żadnej kolumnie.

Sala koncertowa jest połączeniem dwóch typów – ‘pudełka’ i ‘areny’. Podczas gdy tradycyjny typ ‘pudełka’ znany jest z doskonałej akustyki, nie zawsze udaje się w nim osiągnąć dobrą widoczność. Arena z kolei zapewnia dobry widok na scenę, ale jest znacznie mniej korzystna pod względem akustycznym. Sala dla Sinfonii Varsovii łączy zalety obu tych typów poprzez zestawienie podstawowej formy prostopadłościennego wnętrza o idealnej akustyce i wstawionej w nie, pozornie swobodnie uformowanej ‘taśmy’ balkonów. Ich trójwymiarowy układ i specyficzne relacje z prostopadłościenną bryłą pozwalają na osiągnięcie walorów akustycznych na najwyższym światowym poziomie.

W porównaniu z innym popularnym typem sal koncertowych – ‘winnicą’ – zastosowane rozwiązanie cechuje się zwartością, niewielką objętością i odległościami do sceny, dzięki czemu sala jest również odpowiednia dla mniejszych orkiestr symfonicznych i kameralnych. Dla publiczności zaś oznacza to, że każdy słuchacz znajduje się tak blisko orkiestry, jak to możliwe, co daje wrażenie bycia ‘w środku muzyki’.

Koszt realizacji to około 110 milionów euro. Budynek powinien powstać do 2016 r.

Architekci: ATELIER THOMAS PUCHER, Graz (Austria)
Inżynieria akustyczna: BBM MÜLLER, Monachium, (Niemcy)
Inżynieria konstrukcyjna: PETER MANDL, Graz (Austria)
Inżynieria mechaniczna: KCE, Wels (Austria)
Certyfikacja ekologiczna: GOBLI BAUENGINEERING, Graz (Austria)
Klient: Okiestra Sinfonia Varsovia w Warszawie
Powierzchnia użytkowa: 20,000 m²
Koszt realizacji: 110 milionów euro

Źródło: Atelier Thomas Pucher

Więcej o wynikach konkursu na projekt Sinfonia Varsovia Centrum: tutaj
Bvk0k3JTI2QPnPi6rxB2BlTTYRRSIKxMMwPICj0OVWmmsPbjz9eOzFvJjBQn_sinfonia-pucher-3.JPG
nKfaCxz7AJF0uPuAS6oReRN96SfNnWrKeL1GOUie8udgnYr9YsGltAJNx9Nt_sinfonia-pucher-4.JPG
GxNbatREotlrLxzixWK3zdFoxzgDAOrdn1JKLGd8SmV556qFh6pjXkbet4QY_sinfonia-pucher-5.JPG
FYf0rdUnWwIrFa4TqA9EReJhayG1SP3cJAzs2Wbrm52ljfJuPi5AbODc5v6S_sinfonia-pucher-7.JPG
GEKpSHo4PoXaYWMLcsHROJrOFuATBfKP7pSOgO91SFkUwSciaOhePM9abEvo_sinfonia-pucher-8.JPG
ON6E1gnT53UmuXtYHnzoNbDESkZfoenrGwTa1plwXeHs88CoEo12pdcIb9Mx_sinfonia-pucher-9.JPG
WuP19u9oq5XyilTbCtg1lsoOY4VjjVdw79ZqpvGPLCn12jvSZp32xDu0YWJb_sinfonia-pucher-11.JPG
z0h1p0mWU0pNlIUuEpW05mwK2IOqgxRVAygOCcogrWWT2HtMvYB150IwhnDT_sinfonia-pucher-12.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera