Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Krystalizacja kultury

 

Czas czytania: ~3 min


6HZbjs8tdzBeecWCAWBNfhy6QIUycLY9VKPCjhtj6FOtlzbuOJLwDZxgFF4i_wolnik-obk-wiz-2.JPG
Konkurs na projekt adaptacji dawnego browaru w Ostrowcu Świętokrzyskim na centrum kultury wygrała praca białostockiej pracowni Meteor. Dziś prezentujemy jeden z trzech wyróżnionych projektów: propozycję biura MWArchitekci Marleny Wolnik z Katowic, dla której inspiracją był proces krystalizacji, a dokładnie – 'krystalizacji kultury'.
JcpKp0vwYrjFqWP5LHtR4gGgYMlsPZ7M7zF4iWp4xew4SmjwC3RkldhpQve1_wolnik-obk-wiz-3.JPG
Dążąc do spójnego połączenia zastanej zabudowy i nowych funkcji, architekci postanowili ‘spiąć’ je za pomocą nowej struktury – uniesionej nad ziemię i ‘wdzierającej’ się gdzieniegdzie w tkankę starych obiektów ‘platformy kultury’. Pod nią zaś umieścili swoisty ‘ogród sztuki’ – zadaszoną przestrzeń publiczną mogącą służyć organizacji imprez kulturalnych oraz rekreacji.

Uniesiona platforma wsparta na swobodnie ukształtowanych słupach i wspornikach nawiązuje do struktury kryształu. Uzupełniając zastane budynki, organizuje funkcje programowe całego założenia. Na zewnątrz odznacza się ascetyczną, prostą formą, a jej ściany pokryte są półtransparentną siatką dająca możliwość swobodnego rozmieszczania przeszkleń bez naruszania spójności elewacji. Ulokowane pod platformą przestrzenie, które można zaadaptować do działań plenerowych, doświetlone są za pośrednictwem dużych, zielonych atriów. Elementy konstrukcyjne podpierające platformę mogą stworzyć tło dla ekspozycji, a w ich betonowej powierzchni można nawet trwale odcisnąć obrazy przypominające o historii miejsca, tworząc specyficzny rodzaj ‘rycin’.

Chcąc w czytelny sposób zorganizować układ funkcjonalny wnętrz, architekci zaproponowali podzielenie go na 3 strefy: biblioteki, centrum kultury oraz BWA. Pierwsza z nich – obejmująca bibliotekę, a także salę wielofunkcyjną, kawiarnię literacką oraz zaplecze administracyjno-biurowe – znaleźć się miała w starym młynie oraz przylegającej bezpośrednio do niego części platformy.

Na potrzeby Centrum Kultury zaadaptowany został z kolei budynek dawnej słodowni, w której ulokowano salę wielofunkcyjną z zapleczem i pokojami gościnnymi, a także stary magazyn i elewator, w którym miałoby się znaleźć min. zaplecze administracyjno-biurowe i pomieszczenia techniczne. Przynależna do tego pasma platforma mieścić miała sale ekspozycyjne oraz kino i teatr poprzedzone dużym foyer i atrium.

Ostatnia strefa funkcjonalna należeć miała do BWA i obejmować budynek dawnej suszarni. W jej podziemiach zaproponowano ulokowanie klubu muzycznego, na parterze znalazłaby się restauracja, zaś przestrzeń wystawiennicza zajęłaby piętro budynku oraz ‘wcinającą’ się w nie platformę. Galeria została połączona ze znajdującym się po południowej stronie działki parkingiem pochylniami umożliwiającymi transport dużych eksponatów, a także obiektów na potrzeby teatru.

Pokrycie platformy półprzezroczystą siatką miało sprawić, że nie będzie ona konkurować z elewacjami zastanych obiektów, a wręcz przeciwnie – będzie stanowić dla nich tło, wydobywając ich charakter. Siatka pozwoliłaby też na swobodne rozmieszczenie okien, których uzupełnienie – zwłaszcza w salach ekspozycyjnych i pracowniach artystycznych – stanowić miały świetliki w dachach. Platforma – poza miejscami, gdzie zaprojektowano szklane łączniki – nie przylegałaby bezpośrednio do zabytkowych budynków, ‘zatrzymując’ się kilka metrów dalej i umożliwiając w ten sposób lepsze doświetlenie pomieszczeń.


Skład zespołu projektowego:
Marlena Wolnik
Anna Dach
Anna Pawłowska
Agnieszka Piera
Łukasz Marjański
www.mwarchitekci.pl

Zobacz zwycięską pracę:tutaj
B8WgaWvoPwznXomALUHnCwNOBp8OM3uWSM5BSz9k84ae7m51nZn77slO2PVb_wolnik-obk-wiz-4.JPG
OS4vd1pKLe4n1EmOpQH7tcVuC1oD6ZLeXDqM3smvDAzfEwLywCTwkKubYhO6_wolnik-obk.JPG
PNYIUVBV5ouq4xfxxWyjUz8PkvhE4cpZskeV3vJ8OzFLG47pNa6hHC0NBrwh_wolnik-obk-elewacja-wschodnia-1.JPG
vsai9sXyeYnMc3KNNuyVLRebXGQIwBC1OybM2o47AfGmn9O4HRqq314sfYCt_wolnik-obk-elewacja-zachodnia.JPG
7aiZMSjUTVnjP9UPsbShFDin3vcvBYeZ2ADP0BR83uAgA5uooMO0LS39PnIc_wolnik-obk-przekroj-a.JPG
Lx9DHCWQFZqIRT1RXiDauE49faYPmFZkgbyhc5Z50CLjqoOCsGvWicjZG86J_wolnik-obk-przekroj-b.JPG
ctFnhhJ3trS549r9Dg94poW6IP8iy6gzqURR2dblfcnZMOQZuAbw2lSbwJt5_wolnik-obk-przekroj-c.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera