Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Świeże powietrze za żaglem

 

Czas czytania: ~4 min


nwNDDhlmXUpQRDSxBoLquji9mT3N1hqhhoWbNziFZsUK3Cn8Z78gvTcPPs9K_005-tomcat-cypel-czerniakowsk.JPG
Warszawa coraz szerszym frontem odwraca się w stronę Wisły. Kolejnym – po rewitalizacji nadrzecznych bulwarów – przedsięwzięciem, które planuje urząd miejski, jest zagospodarowanie terenu Portu i Cypla Czerniakowskiego. Konkurs na jego koncepcję został rozstrzygnięty w pierwszych dniach grudnia 2010 r.. Zwyciężyła w nim pracownia Tomcat Arch Design Tomasza Olszewskiego. Przedmiotem konkursu była koncepcja zagospodarowania przestrzennego obszaru Portu i Cypla Czerniakowskiego jako głównego portu rzecznego w Warszawie z przeznaczeniem na sport, rekreację i turystykę. Teren, którego dotyczyło opracowanie, obejmuje 30 hektarów, w tym basen i kanał portowy, Cypel oraz około kilometrowej długości nabrzeże Wisły. Jak podkreślają autorzy zwycięskiej pracy, obszar ten, choć odznacza się wyjątkowymi walorami krajobrazowymi oraz urbanistycznymi – z jednej strony zahacza swoją podstawą o Oś Stanisławowską, z drugiej styka się z tzw. Osią Saperską – a ponadto wpisany jest do rejestru zabytków techniki, jest dziś zaniedbany i wymaga szeroko zakrojonych prac porządkowych i konserwatorskich. Projekt obejmuje więc rewitalizację, aktywizację i uatrakcyjnienie terenu cypla, a także działania na obszarze buforowym – pomiędzy basenami portowymi i kanałem, a ważną arterią komunikacyjną – ul. Czerniakowską. Właśnie bliskie sąsiedztwo ruchliwej ulicy jest jednym z największych problemów cypla – źródłem nieustannego hałasu. Żeby go ograniczyć, architekci z Tomcat Arch Design zaproponowali wzniesienie ściany akustycznej od strony ul. Czerniakowskiej. Ekran ten, mający formę dwóch liter ‘L’ i jednej litery ‘C’, oplata mały budynek w południowej części założenia, a następnie biegnie wzdłuż ul. Czerniakowskiej i załamuje się przy Moście Łazienkowskim, tworząc nie tylko barierę akustyczną, ale także definiując całe założenie urbanistyczne. Ściana zbudowana jest z trójkątnych płaszczyzn o zmiennych proporcjach i minimalnej ilości przebić, z których główne stanowi zjazd od ul. Czerniakowskiej, a mniejsze zlokalizowano min. w okolicy mostu, w miejscach zakończeń schodów i ramp rowerowych. Przejścia powstają poprzez odgięcie pojedynczego trójkątnego segmentu ściany w górę – w formę zadaszenia. W intencji architektów, ukształtowanie ekranu akustycznego ma przywoływać marynistyczne skojarzenia z żaglem wydętym przez wiatr. Budynki ulokowane za ścianą akustyczną mają tworzyć wnętrza urbanistyczne sprzyjające rekreacji na świeżym powietrzu. W południowej części cypla zostały połączone z podziemnym garażem nakrytym zielonym dachem dostępnym przez potężną rampę. W obiektach tych mogą się mieścić biura i usługi, hotel, sale konferencyjne i ekspozycyjne, restauracje i kawiarnie, magazyny łodzi z warsztatami szkutniczymi, siedziba jachtklubu czy spa. Pomiędzy ścianami akustycznymi obudowującymi most Łazienkowski architekci umieścili ‘perełkę’ założenia – ‘podwieszony’ pod przeprawą budynek mieszczący restaurację i salę konferencyjną. Na terenie Osi Stanisławowskiej ciągła zabudowa zostaje przerwana, tworząc plac miejski – główny punkt założenia urbanistycznego i zarazem ‘bramę do Cypla’ wprowadzającą na teren założenia szeregiem fontann, pomyślanych jako przedłużenie Kanału Piaseczyńskiego. Pomiędzy fontannami a mariną znaleźć się ma szeroka promenada łącząca najważniejsze elementy założenia i umożliwiająca zejście schodami niemal do samej wody. Na terenie kompleksu zaprojektowano również schronisko młodzieżowe z terenami rekreacyjnymi (na terenie należącym do ZHP), park z placem zabaw dla dzieci i plenerową ekspozycją rzeźby, boiska, kąpielisko i plażę na świeżym powietrzu (reaktywacja tradycji kąpieliska ‘Maristo” otwartego w 1964 r.). Na nabrzeżu Wisły w okolicy parku powstać miałby przystanek tramwaju wodnego. Ważnym elementem projektu są ścieżki rowerowe zaplanowane jako element Nadwiślańskiego Szlaku Rowerowego. Architekci zaproponowali także przerzucenie nowej kładki ponad ul. Czerniakowską, która umożliwiłaby skomunikowanie cypla z terenami Agrykoli i Stadionu Legii. Nabrzeże portowe ma zostać poddane renowacji według wskazówek konserwatora zabytków. Architekci przewidują min. odsłonięcie oryginalnego brukowania ścian kanału kamieniem naturalnym oraz odrestaurowanie obszaru, na którym znajdują się relikty stoczni rzecznej. Wraz z ‘dokiem’ dla zabytkowych jednostek pływających mógłby on stanowić atrakcję turystyczną mariny. Cały obszar cypla ma być dostępny dla osób niepełnosprawnych. Dwie równorzędne drugie nagrody otrzymały zespoły Przemysława Stępnia i Wojciecha Chylińskiego oraz Stanisława Rutkowskiego i Magdaleny Smoczyńskiej, trzecią – zespół w składzie: Małgorzata Iskierska, Sonia Jończak, Kamila Kosecka, Filip Welz, Michał Biernat, Rafał Więcek, Weronika Bartkowiak. Jury przyznało także sześć wyróżnień. Zwycięska praca, a także pozostałe nagrodzone i wyróżnione koncepcje mają posłużyć jako punkt wyjścia do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego tego obszaru oraz przygotowania oferty inwestycyjnej opartej o zasady partnerstwa publiczno-prywatnego.
5ECFlkHOLZSFTy0D9hhIOqZ1mdpqVNMciW00feES8VfNNSnIjDvvgJ2ypLRZ_006-tomcat-cypel-czerniakowsk.JPG
iUc26D1EwRAZnN3iSeK8JodRigLqwOG70EFajkN8UhCy8kCT17AhwTiHakd2_001-tomcat-cypel-czerniakowsk.JPG
P1jj3LcqJUFa7iAuIcrvKHUVaFt849nqolfeLHYHJmhYQdFYoGth1hkkt8HS_007-tomcat-cypel-czerniakowsk.JPG
4g14sVgGE8kD6ziepHSJdW7QN6dD9a0gdDrI7c94vNW5tJ1DoeHtSJBfHzGw_008-tomcat-cypel-czerniakowsk.JPG
GfaCr8huGgLdQTSpcDTvhBZHRvsa8vPRdW146o8B38M12T7YXoo4ijl1e977_009-tomcat-cypel-czerniakowsk.JPG
ApfdLYArz15c2B7TaOAGKa0GgTElJcB0ovj4AcJ7YQiZUhuxNq5vdtmQzUKx_010-tomcat-cypel-czerniakowsk.JPG
i0RlX9qwrL9TaF8ykuCU1WYu2AfEnW9FqYAIDsENHzdhoYnwLl9HcaUtr14r_023-tomcat-cypel-czerniakowsk.JPG
p8hmiTgkvTd3gE30KO58k9ipQiBGLSQ5VFq7FchgMOzR054BDFE1Vch4rOIU_102-tomcat-cypel-czerniakowski-small.JPG
LrIrRRO6FSj9Jl02jz7djnTQ0k241PLZXJOMOqqKIWYmahXfpvP4Xo4ohixp_103-tomcat-cypel-czerniakowski-small.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera