Czerwony pająk - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czerwony pająk

 

Czas czytania: ~3 min


6IS1ztWk5fZSdRH5i2va55xksignsG1V8Tp2sJFWlZsKwZHOgvlGsk7HwUgb_paw1nagroda-eliasson-2.jpg
Przejęcie przez Polskę prezydencji w Unii Europejskiej w lipcu 2011 r. ma być nie tylko wydarzeniem politycznym, ale także kulturalnym. Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie i Narodowy Instytut Audiowizualny koordynujący Krajowy Program Kulturalny Polskiej Prezydencji postanowiły uświetnić to wydarzenie, wznosząc na Placu Defilad pawilon, który będzie miejscem spotkań i działań artystycznych. Zamknięty konkurs na jego projekt wygrało berlińskie studio Olafura Eliassona. Organizatorzy konkursu zaprosili do niego siedem pracowni. Ich zadaniem było stworzenie obiektu, który sam w sobie będzie dziełem sztuki, a przy tym stanie się miejscem prezentacji artystycznych, działań edukacyjnych i spotkań. Dzięki temu, że będzie to konstrukcja mobilna, można ją będzie prezentować w różnych miastach, także za granicą. W przyszłości zaś pawilon będzie można wykorzystywać na potrzeby wydarzeń artystycznych. Spośród nadesłanych koncepcji jurorzy wybrali propozycję Olafura Eliassona, uznając, że będzie ona najlepiej funkcjonować w przestrzeni publicznej, tworząc czytelny i łatwy do zapamiętania znak topograficzny, a zarazem miejsce przyjazne dla użytkowników. Docenili także rzeźbiarską formę pawilonu oraz pobudzające wyobraźnię, niekonwencjonalne postrzeganie otoczenia, w jakim się znajdzie. Zwycięska propozycja – „Your reality machine”, czyli „Maszyna twojej rzeczywistości” – w intencji autora nawiązywać ma do „pełnej historycznych i politycznych znaczeń atmosfery placu”, odmieniając strukturę stojących przy nim budynków i – dzięki kalejdoskopowej instalacji z luster – rozbijając obraz Pałacu Kultury i Nauki. Na formę pawilonu złoży się więc nie tylko jego materialna konstrukcja, ale także tak efemeryczne zjawiska jak zmieniające się światło i niebo oraz odbicie sąsiednich zabudowań. Głównym elementem pawilonu będzie dach-baldachim o wymiarach 16,3x16,3 metra, uniesiony 2,3 metra nad ziemią i wsparty na pomalowanych na biało stalowych rurach. W jego środkowej części znajdzie się trzymetrowej wysokości, otwarty na niebo „kalejdoskop”. Będzie on obrócony w stosunku do krawędzi dachu o 45 stopni i usytuowany równolegle do fasady Pałacu Kultury i Nauki. Jego wnętrze wyłożone będzie lustrami ułożonymi w taki sposób, by odbijające się w nich obrazy ulegały rozbiciu. Wewnątrz lustrzanej instalacji znajdować się będzie kwadratowa konstrukcja ze stalowych rur. Jej zwielokrotnione odbicie stworzy na suficie pawilonu wzór sprawiający wrażenie, jakby rozciągał się w nieskończoność, ponad całą powierzchnią placu. W nocy lustra będą skupiały i rozszczepiały światło z otoczenia, dzięki czemu nie będzie konieczne sztuczne oświetlanie obiektu. Na potrzeby wydarzeń kulturalnych możliwe będzie wprowadzenie dodatkach źródeł światła, nagłośnienia i ścian. Ze względu na stosunkowo mały budżet przewidziany na realizację projektu, pawilon „Your reality machine” będzie niewielki, a do jego budowy posłużą przede wszystkim elementy prefabrykowane. Dach zrobiony będzie ze sklejki, na górze pomalowanej na czerwono, pod spodem zaś na biało. Pawilon będzie montowany na fundamencie z pali. Czas jego konstrukcji wynosić ma 3 dni, demontażu zaś – 2. Koszt realizacji to 170 tysięcy euro. Konkursowe projekty oceniało jury w składzie: Mirosław Bałka (przewodniczący jury, artysta), Adam Budak (kurator sztuki, Kunsthaus Graz, Austria), Ewa Ger (dyrektor Departamentu Współpracy z Zagranicą, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego), Christian Kerez (architekt, autor projektu Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie), Joanna Mytkowska (kurator sztuki, dyrektor Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie), Karolina Ochab (dyrektor Nowego Teatru), Katarzyna Wielga (koordynatorka Krajowego Programu Kulturalnego „Polska Prezydencja w UE", Narodowy Instytut Audiowizualny).
EnzDnCgwUikBFcTGhiFEmt2Z8kWZfa67zDdU2l7QKzJ74AFfVRnYLcajgw5F_paw1nagroda-eliasson-3.jpg
cPSwZSPWEAeh3aMw2wnK1lmbD29bdRqfJai2W8VNot46ZLMrgwgV2jlS7VWi_paw1nagroda-eliasson.jpg
rMdSutRUZsQbMmsl6Vhaj4WS7wtPgOBk3DBegHLBTF8dtG2CH4fq4qmjgmBk_paw1nagroda-eliasson-4.jpg
RMvsPrRFcKOq9XGzqLPfFQiteHITBY8wSJxubBnMRxmvOMzaUEmCUtmPK5Nl_paw2-nagroda-tobias-putrih-mos.jpg
Drugą nagrodę otrzymał projekt Tobiasa Putriha ze studia MOS (Słowenia), trzecią zaś – Pezo von Ellrichshausen Arquitectos z Chile. Autorami pozostałych koncepcji są: FRPO Rodriguez & Oriol Architecture/Landscape z Hiszpanii oraz trzy polskie pracownie: KWK Promes, Grupa Projektowa Centrala i Medusa Group.
d3oSYgAv1E993PlGEV8hj7gMudNS6WPlAK0TEYSIchP5xmywBl6t76cvV3EX_paw3-nagroda-pezo.jpg
Pezo von Ellrichshausen Arquitectos
jsvt9yCQtrWw57jEuCS2CeOwS038Hxwljt4qc5Ci1UqWhhMRTS7ifiVi3CXk_pawcentrala-grupa-projektowa.jpg
Centrala Grupa Projektowa
tROE0fh94GRchJaaL2Lke6Jqq9jwBsqWp2Yu60wkVWNKD2g3HmY48PI1qnll_pawfrpo-rodriguez.jpg
FRPO Rodriguez & Oriol ArchitectureLandscape
r2FsMgEuy9FMfMGzBhsCcDll1A4hXTWBBqLfg2RNBUwZssAG0Z1eFe0H7f4V_pawkwk-promes.jpg
KWK Promes
bXBAql9v7m4ya9lGpUcz0Kun3eDV2RLN8FjMvLi3ANOgm5sxSRvbEyTRwEnJ_pawmedusa-group.jpg
Medusa Group

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera