Dom po mazursku - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom po mazursku

 

Czas czytania: ~3 min


zid8W6WvwpQd0U1EkMKReB4wRhOy9TT4idHJDzz5EnBXTmGIUXMLEXjqqlqg_dm12-perspektywa-domu-2.jpg
Architektura odwołująca się do lokalnych wartości i tradycji budowlanej zdobywa coraz więcej zwolenników. Poszukiwanie ‘nowoczesnego regionalizmu’, łączącego archetypy ze współczesnymi formami i funkcjonalnością, jawi się jako antidotum na chaos przestrzenny i mizerną jakość budownictwa mieszkaniowego. Po konkursie na projekt domu sudeckiego, swojej wersji architektury regionalnej poszukują Warmia i Mazury. Konkurs „Twój dom – dialog z tradycją” przyniósł zwycięstwo gdańskiej Pracowni Architektonicznej AA. Zadaniem architektów było opracowanie koncepcji jednorodzinnego domu mieszkalnego z wolno stojącym budynkiem gospodarczym z częścią garażową, wpisującego się w wiejski krajobraz województwa warmińsko-mazurskiego. Zgodnie z wytycznymi zawartymi w regulaminie konkursu, dom miał mieć do 175 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej i być przeznaczony dla czteroosobowej rodziny (rodzice + dwójka dzieci). Zgłaszane projekty miały mieć charakter powtarzalnych. Zwycięska koncepcja zakłada wzniesienie na działce o powierzchni co najmniej tysiąca metrów kwadratowych dwóch budynków na planie prostokąta i nakrytych dwuspadowymi dachami: dwukondygnacyjnego domu mieszkalnego usytuowanego równolegle do granicy działki oraz prostopadłego do niego jednokondygnacyjnego budynku gospodarczego z garażem i częścią magazynową. Budynki są od siebie odsunięte na odległość 30 metrów i połączone drewnianą pergolą. W części budynku gospodarczego zaplanowano podcień, pełniący funkcję części rekreacyjnej z grilem i składu drewna. Od strony ogrodu całość kompozycyjnie spina drewniany taras, rozciągający się na całej długości domu mieszkalnego i łączący się z podcieniem budynku gospodarczego. Jak podkreślają autorzy projektu, zastosowany układ zabudowy w formie litery L powtarza tradycyjną organizację przestrzenną gospodarstw na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Do tradycyjnych wiejskich budynków nawiązuje także zaproponowana forma nowych obiektów – uproszczone bryły nakryte dachami o nachyleniu 45 stopni. Współczesna wersja tradycyjnego domu ma być przy tym ekologiczna – do ogrzewania części mieszkalnej i podgrzewania wody służyć mają geotermalna pompa ciepła i kolektory słoneczne. Na parterze budynku ulokowano kuchnię, pokój dzienny z jadalnią i wyjściem na taras, pokój gościnny, łazienkę, WC i pomieszczenie gospodarcze. Kondygnacja ta, zgodnie z wymogami konkursu, jest w pełni dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych. Na poddaszu znajdą się trzy sypialnie i dwie łazienki oraz antresola z biblioteką nadwieszona nad dwukondygnacyjnym pokojem dziennym. Elewacje obu budynków pokryte będą okładziną z drewna modrzewiowego, dachy zaś – czerwoną dachówką ceramiczną. Skład zespołu projektowego: Andrzej Błażko, Michał Dąbrowski, Dorota Krupińska, Magdalena Zawada. Drugą nagrodę jury przyznało Pracowni Projektowej Górnik Architekci z Sosnowca. Równorzędne trzecie nagrody otrzymały Pracownia Projektowa Architektoniczno-Budowlana i Obsługa Inwestycyjna „Orlewski” z Rzeszowa oraz Biuro Architektoniczne NOW z Łodzi. Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa warmińsko-mazurskiego we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Badań i Dokumentacji Zabytków Oddziałem Terenowym w Olsztynie. Wsparcia merytorycznego i organizacyjnego udzielił Olsztyński Oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich SARP.
z5Z20N8h4DRpfwRUSxMurboSQ4u0pNMXcKJDyYSxT5oIoRMpV5YCOCzVlLkm_dm11-perspektywa-domu.jpg
rEVRf8TOcPoFfpC1D4vXR1FmCKD1UXVNVnhKm00p16v163fqpTr0qh0P9PQT_dm13-perspektywa-wnetrza.JPG
el9Rv0N96vzBcaXmgRmZfarlZJvr4IsV0KnFII83kIUid9cOyzsPQMtWUrFv_dm01-koncepcja-zagospodarowania-terenu.jpg
VSrD9VRBLDn20kNi4M01wRWUgzbLViDVtJk8TmChcjFTuzdyiUr51wWnq84b_dm01-koncepcja-zagospodarowania-terenu-cad.JPG
l2LOe368Ox0CcdECxpDUS4qsVxt2bp1u5fXPzKRMdgr3VdAclV0XXQsIuP6r_dm06-przekroj-c-c.JPG
vtbv2YQA8opTWNo8L9WFDorOFSh6PgZF3N9fVamz65O207DPHw32P5PZIClu_dm04-przekroj-a-a.JPG
VjzhLgUvmZmqCyuySScDwQCIrrMJC3OWXTWChhOJYhbJQKi4NwC0Vi3qTZ6A_dm02-rzut-parteru.jpg
gQ2LKH1LTwQuClomFICSu7XJlvZ51sZZRcWWxCMth5xIAomO7hpT8yv88AVS_dm03-rzut-poddasza.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera