Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Brama i szuflada

 

Czas czytania: ~2 min


BN9J6oyKGoawu6rK13l05vx12nuQAsuUifTOjy38TlkqJ5Mp8uzv1ztY25bR_arc2-nowa-brama-zoo-1.jpg
Wrocławskie zoo ma ambitne plany. Jeszcze w tym roku chce rozpocząć budowę Afrykarium-Oceanarium oraz reorganizację strefy wejściowej, by stała się otwartą i bezpieczną przestrzenią publiczną. Oba projekty powstały we wrocławskiej pracowni ArC2 Fabryka Projektowa.
pYnvUcjjha8ztzjT1Bcp3UPkVO9h6YfX82l8KVxVyS3VFYVqNn5JZOnHedEo_arc2-nowa-brama-zoo-2.jpg
Wiosną i latem Ogród Zoologiczny przeżywa prawdziwe oblężenie, a do kas ustawiają się długie kolejki. Dlatego jednym z celów modernizacji strefy wejściowej jest usprawnienie ruchu odwiedzających. Wejście do wrocławskiego zoo prowadzi przez zabytkową bramę wzniesioną w 1936 r. na podstawie projektu Richarda Konwiarza. Zostanie poddana renowacji, a wstawione między jej filary kraty, stanowiące barierę dla swobodnego przepływu odwiedzających, zostaną usunięte. Za otwartą w ten sposób bramą znaleźć się ma nowa, ogólnodostępna 'strefa buforowa' z pawilonem wejściowym i kasami. Dzięki takiemu rozwiązaniu, chętni do wejścia na teren zoo nie będą już musieli ustawiać się w długim ogonku na chodniku przy ruchliwej ulicy. Co ważne, w strefie tej można będzie przebywać nawet po zamknięciu ogrodu.
V2pYAwwWwfJA0mB7SPzMgy9x3MzKKZScd6d5XCZ4LKtWkCHhHlDpJ8zkL86Y_arc2-nowa-brama-zoo-3.jpg
Elementem reorganizacji strefy wejściowej będzie wzniesienie pawilonu wejściowego. Jego forma nawiązywać ma do budynku Afrykarium: „by zapraszać zwiedzających do wnętrza oceanarium architekci umiejscowili jego główne wejście w podcieniu stworzonym we frontowej elewacji budynku. Teraz niczym wyjętą szufladę oddadzą „zabrany” prostopadłościan właśnie jako pawilon przy bramie wejściowej”. Spójność kompozycji podkreślać ma zastosowanie na elewacjach obu budynków takiego samego materiału – polerowanego czarnego betonu.
X7vGgZsIrFhIPoYZamFkjPuPTcwAktnI3LM57aHfTWxhgLxNH58e7QuUppJq_arc2-nowa-brama-zoo-4.jpg
Długi na 70 i szeroki na 8 metrów pawilon mieścić będzie kasy biletowe (tradycyjne i automatyczne), toalety, wypożyczalnię wózków dla dzieci oraz przechowalnię bagażu. Boczne pomieszczenia bramy głównej, w których obecnie znajduje się kasa i toalety, zajmą sklep z pamiątkami i ochrona.

Zobacz projekt Afrykarium-Oceanarium

Źródło: materiały prasowe
Fot.: ArC2 Fabryka Projektowa
BnMrDyjCOAs2nKfIOBiOijHKNTdwLvsgXMjZZ2bfbxs3Tnsdzy765qNzUrT4_arc2-nowa-brama-zoo-idea.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera