Sklejanie rynku - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sklejanie rynku

 

Czas czytania: ~4 min


uSVQCdeBY72TlBq8AuXQDY8ARWVOsM4h49vAnaKmUIfd9ZdKTa188CAjlKLP_arsenal-bwp.jpg
Architekt projektujący w historycznej części miasta jest w sytuacji porównywalnej do tłumacza pracującego nad przekładem literatury dawnej. Musi wziąć pod uwagę nie tylko treść i formę samego dzieła, ale też kontekst, w jakim powstało oraz możliwość jego percepcji przez współczesnych odbiorców. Tak swoje zadanie zdefiniowali architekci z pracowni BWP Wojciecha Polaka – zwycięzcy konkursu na projekt przebudowy i rozbudowy Galerii Miejskiej „Arsenał” i Wielkopolskiego Muzeum Wojskowego w Poznaniu.
Lpf7oBqH7HD4QPtCw87sQII4sdxVHQOY8PehYRO9t7131zHZ1SmlFSvGkPr9_arsenal-bwp-2.jpg
Wyniki konkursu ogłoszone zostały 12 marca 2011 r. Spośród 52 nadesłanych prac sąd pod przewodnictwem Krzysztof Ingardena nagrodził trzy, a trzem kolejnym przyznał wyróżnienia, zaznaczając przy tym, że projekty „wzbudziły zróżnicowane refleksje członków jury, co było spowodowane faktem, iż nie zaprezentowały rozwiązań bezdyskusyjnie i całościowo przekonujących”. Drugą nagrodę odebrali architekci z pracowni NUA Studio, trzecią – Prosto Architekci. Równorzędne wyróżnienia otrzymali: Studio ADS, Marek Budzyński oraz konsorcjum trzech pracowni: Projekt Poznań, mode:lina architektura & consulting oraz AREN Architects.
7HXMOZwPPbfVNXzstuJtooKW0UR2mgKglnsTcb5WBaUo0q21Igavyzq34Y12_arsenal-bwp-3.jpg
Budynki Arsenału i muzeum, podobnie jak wiele innych powojennych, modernistycznych realizacji, wzbudzają silne kontrowersje. Tym silniejsze, że ulokowane są w samym centrum Rynku, w otoczeniu zabytkowych kamienic, pod bokiem renesansowego ratusza Jana Baptysty Quadro. Ich przeciwnicy wskazują na nieadekwatność skali i formy pawilonów do rangi miejsca i kontekstu historycznego, a przez to – na estetyczny i urbanistyczny dysonans, jaki w nim tworzą. Autorzy zwycięskiej pracy konkursowej za cel postawili sobie rehabilitację tej części Rynku i przywrócenie jej „właściwego statusu” dzięki przekształceniu zespołu galerii i muzeum oraz rozdzielającego je pasażu w atrakcyjne turystycznie miejsce, którego architektura łączyć będzie przeszłość z teraźniejszością w spójną wizualnie i czytelną całość.
xmozJsDo59GDc2jtflvlORyHYtsUDTrOJUgOMTMvkTCuwEQQ5ARlpeNdUefj_arsenal-bwp-4.jpg
Dwa najważniejsze rozwiązania formalne zaproponowane przez pracownię BWP to wprowadzenie nowych dachów budynków oraz ujednolicenie całego zespołu za pomocą elewacji, nawiązujących do obecnej, ażurowej fasady Arsenału. Na pawilonach mają zostać nadbudowane mniejsze prostopadłościany o perforowanych ścianach. Dwa z nich wysunięte będą poza lico elewacji budynków w kierunku ulic Franciszkańskiej i Koziej, by wpisać zespół w historyczny układ urbanistyczny Rynku.
Hyp3Qjh5hEdMhxuJiORSvGLFYuH7uwhQhZC0Kbad6Ecmw3MEZ2ARTJ4KcQVI_arsenal-bwp-5.jpg
Zaproponowane przez architektów elewacje w formie geometrycznej, ażurowej siatki pełnić mają potrójną rolę: ujednolicać wizualnie założenie „nadając mu niepowtarzalny charakter oparty na oryginalnym architektonicznym cytacie z ubiegłego stulecia”, otwierać wnętrza na historyczną zabudowę Rynku oraz tworzyć tło dla wydarzeń kulturalnych. Dzięki mobilnym fragmentom ścian, ażurowe przesłony parteru można będzie otwierać, łącząc przestrzeń wystawienniczą i gastronomiczną z pasażem. Taki zabieg służyć ma zatarciu granicy między wnętrzem i zewnętrzem budynku oraz wykreowaniu atrakcyjnej, otwartej przestrzeni przyciągającej przechodniów. Otwierać można będzie także ażurowe ściany elewacji obu budynków na piętrze. Dzięki siłownikom hydraulicznym będzie je można unieść prostopadle do posadzki pasażu, tworząc nad nim ażurowe zadaszenie.
mAVoos5AT9208DcsowPUCef83LBSAn2o5SuN2XH0kHvoVzEPQ4jxjYTOxie1_arsenal-bwp-6.jpg
Zaproponowane rozwiązania funkcjonalne zdeterminowała chęć zapewnienia elastycznej przestrzeni ekspozycyjnej, którą będzie można dostosowywać do potrzeb aktualnych wydarzeń. W obu budynkach jedyną jednoznacznie zdefiniowaną strefą są pomieszczenia administracyjne, socjalne i sanitarne, które tworzą wewnętrzny pion wydzielony betonową ścianą. Parter budynku galerii mieścić ma kawiarnio-księgarnię umożliwiająca organizowanie odczytów, wieczorów literackich, koncertów i wystaw. Przestrzeń ekspozycyjna na piętrze dzięki zastosowaniu szklanych kurtyn może zostać podzielona na mniejsze sale albo rozciągać się na całej powierzchni kondygnacji w zależności od wielkości prezentowanych wystaw. W jej środkowej części można ponadto wydzielić salę wielofunkcyjną dostępną bezpośrednio z bocznej klatki schodowej. Kondygnacje podziemne mieszczą szatnie, magazyny, pomieszczenia techniczne oraz bibliotekę z mediateką i przestrzeń ekspozycyjną. Umieszczone na dachach obu budynków prostopadłościany pełnią w większości funkcje ekspozycyjne. Wyjątkiem są dwa z nich przeznaczone na mieszkanie gościnne i pracownię dla artysty rezydenta. Na udostępnionym zwiedzającym dachu znajdzie się taras widokowy.
SpkwQZsJYV8oAFMiUrfVqyCVsRyYWMI2Wnqip3LGuuGYaQAlplk3Ccv5Ewiy_arsenal-bwp-7.jpg
Autorzy projektu: Wojciech Polak, Barbara Walkiewicz, Mikołaj Cendlak Wszystkie prace konkursowe można oglądać w Galerii Arsenał do 20 marca 2011 r. Fot: BWP Źródło: materiały projektantów
rN4hwrGpoorC8mNMCDufrBWZ1uNvXVDRRGxvklNgnbvicnSZvMj2sMW3hwrs_arsenal-bwp-8.jpg
aqn2nIt8KUu2UFohEkAMKDiE2Q3pXd9FAfR9yL7nROkqlPsMHiaY2oHiagqY_arsenal-bwp-dach-elewacja.jpg
0hMZXsZ4Qeam30lFRmW4mzRKdYNuwkMHzFv686WOfmnteGjxuRdL3YoJ9jzp_arsenal-bwp-parter-elewacja.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera