Ścieżki żywiołów - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ścieżki żywiołów

 

Czas czytania: ~3 min


vlGidRbplYZAcPn9ipXrFBBFODXOUduziSWP0ismKr2e5EOgUiNoJ50K8flt_laboratorium-nauki-w-podzamczu-em4.jpg
Niedaleko Chęcin na Kielecczyźnie powstać ma odpowiednik warszawskiego Centrum Nauki Kopernik. Laboratorium (Centrum) Nauki w położonym na terenie Chęcińsko-Kieleckiego Parku Krajobrazowego Podzamczu opowiadać ma o czterech żywiołach, źródłach energii odnawialnej i zrównoważonym rozwoju, ilustrując tę problematykę na najbliższym przykładzie Gór Świętokrzyskich.
syREd9yjSCEGFhIBzEVerJhHTE5zjngbl82wCWPIfHYxTQ09D3LcopcYNfI6_laboratorium-nauki-w-podzamczu-em4-2.jpg
W rozstrzygniętym na początku marca konkursie na projekt siedziby Laboratorium zwyciężyła krakowska pracownia eM4 Marcina Bratańca, która zaproponowała ekologiczny budynek sam w sobie stanowiący element ekspozycji. Nowy obiekt będzie częścią Regionalnego Centrum Naukowo-Technologicznego.
5nv0sXz6KluCpmdXaQoWxpTgPzveMvxPMrMHRBLZVUtC8cVCM5BUTb2eJCFw_laboratorium-nauki-w-podzamczu-em4-3.jpg
Budynek Laboratorium Naukowi stanowić będzie centralny punkt parku technologicznego. W założeniu architektów nie ma jednak być elementem w swoim otoczeniu dominującym – jego lokalizacja i forma podporządkowane zostały zastanemu układowi przestrzennemu z jego zabytkową zabudową – dworem, zamkiem i spichlerzem. Forma nowego budynku ma respektować to historyczne sąsiedztwo i służyć jego wyeksponowaniu. Z drugiej strony – ukryta pod pochyłym, zielonym dachem nowa kubatura ma się płynnie łączyć z naturalnym krajobrazem i przylegającym do budynku od południa edukacyjnym Parkiem Zdarzeń. Kolejnym aspektem determinującym rozwiązania architektoniczne była chęć zamanifestowania przez formę przeznaczenia obiektu jako miejsca prezentacji zarówno zjawisk naturalnych, jak i nowoczesnych technologii.
IePRVU1gPvE5baSyQzpR1PHpMrGFsJf6sFuYyJGMnrbMIfnvtQbrWIuXHuSl_laboratorium-nauki-w-podzamczu-em4-plansza3.jpg
Osią ideową programu ekspozycji Laboratorium Nauki będzie ekologia, a punktem wyjściowym dla przedstawienia związanych z nią zagadnień – Góry Świętokrzyskie. Poszczególne części wystawy poświęcone będą różnym aspektom aktywności żywiołów i człowieka, min. dziejom geologicznym i ciągle zachodzącym procesom naturalnym, które wpływają na kształt gór, gospodarowaniu człowieka, który od najdawniejszych czasów dążył do podporządkowania sobie żywiołów, kwintesencji tych dążeń, jakim była rewolucja przemysłowa oraz jej skutkom w postaci zanieczyszczenia środowiska i poważnego nadszarpnięcia naturalnych zasobów energetycznych czy w końcu – teraźniejszości i jej zmaganiom z rosnącymi zagrożeniami ekologicznymi i poszukiwaniem nowych, odnawialnych źródeł energii. Ekspozycja będzie miała formę „ścieżek żywiołów”, które miejscami będą się z sobą przeplatać, wypełniając zarówno przestrzeń nowego budynku, jak i edukacyjny Park Zdarzeń, gdzie zjawiska wyjaśniane w laboratorium znajdą potwierdzenie w działaniach praktycznych. W przyszłości możliwe będzie rozbudowywanie ekspozycji na terenie całego Regionalnego Centrum Naukowo-Technologicznego.
xmYaMPuFqaDjg20RerJHNKvjsGIWIcFwz7V5FRz4C24dczBrntVuaT6T1Twq_laboratorium-nauki-w-podzamczu-em4-plansza4.jpg
Pomyślany jako integralny element ekspozycji, budynek Laboratorium realizować ma zasady zrównoważonego rozwoju – począwszy od rozwiązań ekologicznych i oszczędności energii, przez wydajność ekonomiczną na etapie realizacji i użytkowania, po harmonijne wpisanie się w zastane otoczenie. Dodatkową pomocą naukową ma być wyeksponowana i udostępniona zwiedzającym część technologiczna – zarówno elewacje generujące energię w oparciu o jej naturalne źródła (słońce, wiatr i wodę), jak i wypełnione infrastrukturą podziemia.
CwuEY7inAXD9mkYQTayiFPebjsMoNc3HfPxHD7e7QtN6W7LBw6f2c3RDKJl4_laboratorium-nauki-w-podzamczu-em4-plansza6.jpg
Lwią część wnętrza Laboratorium zajmie jednoprzestrzenna strefa wystawiennicza ze zredukowaną do minimum liczbą podpór, co ma zapewnić dużą elastyczność jej aranżacji. Za optymalne rozwiązanie konstrukcyjne dla takiej organizacji przestrzeni architekci uznali system prefabrykowanych elementów żelbetowych z betonu sprężonego, który ponadto umożliwić ma szybką i oszczędną realizację obiektu. We wnętrzach dominować będą beton, szkło i drewno.
Budowa Laboratorium (Centrum) Nauki ma się rozpocząć wiosną przyszłego roku i potrwać dwa lata. Jej przewidywany koszt to 13,5 miliona złotych. Laboratorium (Centrum) Nauki w Podzamczu koło Chęcin Projekt: eM4 Pracownia Architektury Brataniec, Marcin Brataniec, www.em4.pl autorzy: arch. Marcin Brataniec, arch. Urszula Forczek – Brataniec, arch. Maciej Gozdecki arch. Damian Mierzwa współpraca: arch. krajobr. Paulina Nosalska wizualizacje: Tomasz Furman Pixel Studio

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera