Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wpis ażurowy

 

Czas czytania: ~3 min


LYw1uZEvGVYR3uQmV3qQDIWzsV0S8nQlqFjUElGOlboCVpQtTAFbDrYyFiiv_grupa5-radio-i-tv.jpg
Obecna siedziba istniejącego od 1978 r. Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego mieści się w pawilonach Ośrodka Postępu Technicznego na terenie Targów Katowickich. Nietrudno się domyślić, że budynek wtórnie zaadaptowany na potrzeby uczelni, nie zapewnia optymalnych warunków dla edukacji przyszłych filmowców. Ale jest nadzieja, że sytuacja katowickiej filmówki wkrótce diametralnie się zmieni. Na początku marca rozstrzygnięty został konkurs na projekt nowej siedziby wydziału. Zwyciężył w nim projekt warszawsko-barcelońskiego zespołu Grupa 5 Architekci i BAAS.
0FCCiMvPaNIb6bhK2ahumSm5JCfHfeLUfFkF8kkYLkWzIFLUw1548apWs6p0_grupa5-radio-i-tv-2.jpg
Nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego powstać ma w centrum miasta, przy ul. św. Pawła, na działce, którą uczelnia otrzymała od miasta. Budynek wypełnić ma lukę w starej, zdegradowanej zabudowie tworzącej pierzeję ulicy. Lokalizacja to stała się puntem wyjścia dla rozwiązań formalnych i materiałowych zwycięskiego projektu. Grupa 5: „Współczesna wrażliwość zobowiązuje nas do zachowania istniejącego budynku i zintegrowania go z nowym projektem. W ten sposób gwarantujemy ciągłość urbanistycznej tkanki miasta. Nowa elewacja jest zbudowana z tej samej cegły co stara. Dzięki temu zostanie zachowany związek z obecnie istniejącym budynkiem.”. Architekci zdecydowali się także zachować istniejący na działce budynek, w którym ulokowali bibliotekę. Ponadto, dzięki skoncentrowaniu największej części programu funkcjonalnego budynku w kubaturze ulokowanej przy ulicy, możliwe było ograniczenie wysokości zabudowy w głębi działki, by harmonijnie połączyć ją z istniejącą tkanką architektoniczną. W ten sposób nowa struktura ma się wpisywać w zastany, historyczny kontekst, w płynny sposób uzupełniając go o element współczesności.
DFB9w4gihrbnXnzCJZBnal2Vm7vWqfkXjsVW2guvde9igmYN4FBl0hGqAbnV_grupa5-radio-i-tv-3.jpg
Zastosowanie ażurowych, ceglanych ścian, oprócz wpisania nowego obiektu w kontekst okolicznej zabudowy, ma także znaczenie praktyczne – filtrując światło słoneczne wpadające do wnętrz nada im charakter abstrakcyjnej, odizolowanej od świata zewnętrznego przestrzeni, w której dominować będzie atmosfera ciszy i koncentracji.
Główne wejście do obiektu zostało 'wycięte' w jego bryle, w efekcie czego powstał podcień – swoista przestrzeń pośrednia między światem zewnętrznym, a wnętrzem. Przeszklony hol wejściowy działać będzie jak łącznik spajający ulicę z wnętrzem budynku i dalej – z dziedzińcem ulokowanym w głębi działki i będącym centrum życia społecznego uczelni. W ten sposób życie toczące się w budynku ma się w płynny sposób przenikać z życiem ulicy i miasta. Patio umożliwi także doświetlenie pomieszczeń na niższych kondygnacjach. Oprócz głównego dziedzińca, architekci zaplanowali szereg mniejszych podwórek w miejscu styku nowej struktury z istniejącą zabudową kwartału. Nawiązując do jej charakteru, mają one jednocześnie wzmocnić przekątne osie widokowe w ramach nowego obiektu, dając wrażenie jego transparentności i wizualnego przenikania się skupionych w nim funkcji.
Gx6fAhQVPD0Hmhyri0eUBpD9Se0hByOJdMBfJ5Soa8oELSqMaadZlMiWsKcy_grupa5-radio-i-tv-4.jpg
Zaproponowane przez Grupę 5 rozwiązania przestrzenne spotkały się z dużym uznaniem sędziów konkursowych. Uznali oni, że „otwarcie przestrzeni komunikacyjnych i pomieszczeń dydaktycznych do wewnętrznego dziedzińca (patio) jest odpowiednie dla specyfiki szkoły filmowej”, a „ dziedziniec i utworzona wokół niego przestrzeń posiadać będą walory prospołeczne odpowiednie dla uczelni kształcącej przyszłych twórców w dziedzinach sztuki operatorskiej, reżyserskiej, organizacji produkcji radiowej, telewizyjnej i filmowej.”. W formie budynku – współczesnej, a jednocześnie nawiązującej do tradycji i wpisującej się w zastany kontekst – dostrzegli zaś szansę na stworzenie „architektonicznej ikony tej części miasta”.
g8pDrd359Hw6lVlyLwc0G1FRY24uqtjeMo66eqj4BJr54sSSrq09X637sm0z_gr5ii-nagroda-robota.jpg
Na konkurs wpłynęło 39 prac. Drugą nagrodę odebrała pracownia ROBOTA! Jakuba Korfantego, Aleksandra Palki, Adama Wanatowicza z Katowic.
Cc7tAjyHUXKcYhvfUQp7iZVndHRAHRsGK4kGKRzeBhZQAKt23FhncPxrK70Z_gr5iiinagroda.jpg
Trzecią – warszawska pracownia Piotr Płaskowicki & Partnerzy Architekci. Jury przyznało również trzy wyróżnienia: Autorskiej Pracowni Architektury Wacława Stefańskiego, AD Artis Emerla Jagiełłowicz Wojda (obie z Krakowa) i medusagroup z Bytomia. Fot: Grupa 5 Architekci, sarp.katowice.pl

Podepnij swój artykuł

tagi

Ceglana architektura – nowoczesna miejska willa
Ceglana architektura – nowoczesna miejska willa

Ceglana architektura – choć natykamy się na nią dość często – pozostaje chyba niedoceniana. Kojarzy ...

Webinarium H+H: Rozwiązania ścienne w kontekście aktualnych wymagań akustycznych i termicznych
Webinarium H+H: Rozwiązania ścienne w kontekście aktualnych wymagań akustycznych i termicznych

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Ruukki - System ścienny Ruukki Forma 27.09.2018
Webinarium Ruukki - System ścienny Ruukki Forma 27.09.2018

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera