Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gra w okna

 

Czas czytania: ~3 min


tgplAHBBmqXkXdKZioaipSmk0ToW9FZcxbiw06RAtBiH9MSt2iEOkGXBLtWu_domicz-artpunkt-5.jpg
Opole się zmienia. Także jego instytucje kulturalne. Metamorfozę przeszedł już tamtejszy amfiteatr, w którym powstaje też Muzeum Piosenki, na przebudowę po rozstrzygniętych konkursach czekają Teatr Lalki i Aktora oraz Galeria Sztuki Współczesnej. Dla tej ostatniej będzie to kolejna już duża zmiana – w ubiegłym roku zakończyła się adaptacja dawnego hotelu robotniczego na Centrum Edukacji Artystycznej Artpunkt, które będzie jednostką Galerii Sztuki Współczesnej. Autorami tej przebudowy są architekci z opolskiej pracowni M. i A. Domicz Małgorzaty Pizio-Domicz i Antoniego Domicza.
fs5kEOpdHgd8KvIc6Ts5cUYkcfYeMbojZgdio3oq574qHfOnzROZ9qiZjzKt_domicz-artpunkt.jpg
Artpunkt mieści się przy ul. Kośnego, przy której znajduje się także teatr lalek, zajmując narożną działkę na końcu ciągu budynków z początku XX wieku. Pierwotnie pełnił funkcję hotelu robotniczego dla ekip budujących pobliski Teatr im. Jana Kochanowskiego (1961, projekt: Julian Duchowicz, Zygmunt Majerski). Później został przemianowany na siedzibę Estrady Opolskiej. Przez kilka ostatnich lat stał pusty, stopniowo popadając w ruinę i stając się atrakcyjnym gruntem dla drzewek-samosiejek. Jednak to nie zły stan budynku okazał się największym problemem w trakcie jego adaptacji.
6vvpZN5zQihW9aL3U5HPl5KXaUFLGlTNPpy895EjcNdXvtDvGK71BJ3cmqt0_domicz-artpunkt-2.jpg
Niewielka, pięciokondygnacyjna kamienica o powierzchni użytkowej około 60 m2 na każdym piętrze musiała pomieścić bardzo zróżnicowany program funkcjonalny. 'Upchnięcie' go w ciasną skorupę było nie lada wyzwaniem. W budynku musiały się bowiem znaleźć zarówno pomieszczenia wymagające oświetlenia dziennym światłem – pracownia plastyczna, biura, pokoje gościnne, jak i te, w których światło nie jest mile widziane, np. ciemnia fotograficzna, magazyn obrazów i grafik. Konieczne było więc takie ukształtowanie elewacji, żeby zapewnić optymalne warunki we wszystkich pomieszczeniach.
gkXI3IhIgUCW2U1sEkurNYhYXsk3CVXtWyVTqnOPtQ7ZVFSTNkW1SYPFC60Z_domicz-artpunkt-3.jpg
Autorzy projektu wyjaśniają: „Przebudowa elewacji polegała wpierw na uporządkowaniu układu otworów okiennych, a następnie zaślepieniu niektórych z nich. Elewacja została osłonięta dodatkowo wielkoformatowymi, półprzejrzystymi płytami poliwęglanu, „zewnętrznymi firanami” filtrującymi światło. Cienkie płyty elewacyjne uginają się, falują na wietrze, lecz dzięki zamocowaniu na chaotycznie rozmieszczonych łącznikach nie popadają w drgania. W zależności od kąta obserwacji płyty tworzą jednolitą jasną, nieprzezierną powierzchnię lub są niemal przejrzyste ujawniając strukturę otworów okiennych. Ta struktura otworów ujawnia się w pełni dopiero o zmroku, kiedy lampy zamocowane w wnękach okiennych rozświetlą elewacje.”.
OCvc9BpbDKYz9SQ1n94eo2aVR5GWXYF9MrrBSih9SehH1QWsN1ZYyVnLuyy8_domicz-artpunkt-8.jpg
Elewacje parteru, na którym mieści się min. pracownia plastyczna z warsztatem graficznym, mają kolor grafitowy, natomiast konstrukcja i zadaszenie tarasu na dachu budynku – świeżej, wiosennej zieleni. Zielone są również wnętrza pomieszczeń sanitarnych i socjalnych. We wnętrzach usunięto ściany działowe, uwalniając przestrzeń od zbędnych przegród, a także skorygowano wielkość drzwi. Całkowitej przebudowy wymagała też klatka schodowa. Ze względu na małą rozpiętość ścian konstrukcyjnych architekci zdecydowali się na nietypową formę balustrady – została ona wykonana z pełnych płyt ze szczelinami w miejscach pochwytów.
d1oSJHxhBhbyWUKb7RdD5kLzeox8AjaUBv0l5xDe3HUOVzOPA4BtuxSJp3Fm_domicz-artpunkt-11.jpg
Budynek Artpunktu jest fragmentem zespołu obiektów Galerii Sztuki Współczesnej – sal ekspozycyjnych i placu wystaw plenerowych, na którym wkrótce powstanie nowy pawilon według projektu wybranego w drodze konkursu architektonicznego.


Autorzy: M. i A. Domicz – pracownia architektury, Opole / Małgorzata Pizio-Domicz, Antoni Domicz, współpraca Marta Pizio, Robert Liberda
Inwestor: Galeria Sztuki Współczesnej w Opolu
Wykonawca: AKBUD Andrzej Kijas, Opole
Powierzchnia terenu: 109 m2
Powierzchnia zabudowy: 96 m2
Powierzchnia użytkowa: 420 m2
Kubatura: 1722 m3
Projekt: 2006 - 2007r.
Realizacja: 2009 – 2010
vPjxGTEAGaeGA2WjNrVeNU8w5CnQEqoAGqDWmX9GxeFmsITV6ZWKYaofjjGq_artpunktsytuacja.jpg
n2xCDI296vuOSujB7ZmdJ3sroQEsootZHWUzQzR319NaBk5m5jlqxCFvW89s_artpunktprzeka.jpg
kJe4gyOJJ0TQREdo7KY39sbj4sk0rlhfJzf3v3ZaBgKSdyXsNC0veBH8hxyp_artpunktprzekb.jpg
AOYILONl5BCpSeMJR0exfCTls7Jd3gEBB0nYvJaByA7Nn6q61YxnUt26Xdc2_artpunktparter.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie
Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie

Dziś każde miasto chce mieć swoje centrum nauki – placówki takie są bowiem niezwykle atrakcyjnymi ob ...

Projekt zielonej biblioteki
Projekt zielonej biblioteki

Projekt zielonej biblioteki sami architekci nazwali „Zielonym statkiem kosmicznym” - co od razu suge ...

Dom jednorodzinny w nowym wydaniu
Dom jednorodzinny w nowym wydaniu

Polskie miasta i wsie pełne są domów jednorodzinnych sprzed 30, 40, 50 lat. Zwykle nie są to wysokie ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera