Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rewolucja w kampusie

 

Czas czytania: ~3 min


BlX0qNXFYhkcVFHCSXR8QOR3wuX1M1LLxAj7JpHAtWuVX3H0hiY3TrAtaCg4_ppip-kampus-ps-kielce-5.jpg
Kampus Politechniki Świętokrzyskiej czeka poważna rozbudowa, która ma go uzupełnić zarówno funkcjonalnie, jak i urbanistycznie. W połowie czerwca rozstrzygnięty został architektoniczno-urbanistyczny konkurs, którego przedmiotem był projekt Centrum Konferencji, Innowacji, Przedsiębiorczości i Usług Administracyjnych, a także stadionu lekkoatletyczno-piłkarskiego oraz małej architektury. Zwyciężyła w nim pracownia Janusza Pachowskiego z Izabelina pod Warszawą.
UOexFwPrq5J1Ps87TtfSxuBR15oRTvmHbubCTuJByCx0HbA3fv3AYBw5vyvr_ppip-kampus-ps-kielce-2.jpg
Obecnie kampus kieleckiej uczelni tworzą cztery połączone z sobą budynki dydaktyczne z halami laboratoryjnymi, gmach Biblioteki Głównej i Rektoratu, hala sportowa, Centrum Laserowych Technologii Metali, sześć akademików oraz stołówka. Nowa inwestycja ma rozszerzyć zakres działalności politechniki, a co za tym idzie – podnieść jej pozycję i atrakcyjność.
sxzefpN2DXpLL36dsC5hrtAEpzo3ocA9Z9GPjoUhy7keFHS1YEHL9ryrlCUd_ppip-kampus-ps-kielce-3.jpg
Nowe obiekty zaprojektowane przez zespół Janusza Pachowskiego zlokalizowane będą w centralnej szczęści kampusu, stanowiąc serce uczelni. Jak wyjaśniają projektanci, głównym założeniem przestrzennym ich koncepcji było 'stworzenie wyraźnego elementu krystalizującego w postaci czytelnej sieci przestrzeni publicznych (place, ciągi piesze) spinających poszczególne zespoły funkcjonalne kompleksu'. Istniejące wejścia na teren kampusu zostaną połączone ciągiem pieszym przecinającym główną przestrzeń publiczną założenia – reprezentacyjny plac z fontannami przed budynkiem Biblioteki i Rektoratu, nowym Centrum Konferencji, Innowacji, Przedsiębiorczości i Usług Administracyjnych oraz Aulą. Plac ten pełnić będzie rolę zwornika całej struktury przestrzennej kampusu. Od południa osłaniać go będzie ażurowa ściana w postaci arkad i budynków komercyjnych (handel, gastronomia) tworzących rodzaj bramy wejściowej na teren uczelnianego kompleksu. Kolejne wejście reprezentacyjne prowadzić będzie przez przeszklone atrium w nowym budynku Centrum.
XDmZ0P5PmSHvagqrkTiF7dvvn1yK5no9pVlA4GJkztYMWGaQeLbFvOKtzEKs_ppip-kampus-ps-kielce-4.jpg
W założeniu architektów, prosty i elegancki siedziba Centrum ma być elementem 'wyciszającym' różnorodność form i kolorów zabudowy kampusu, nie konkurując z nią i wtapiając się w otaczającą zieleń. Nowy obiekt wysokością zbliżony będzie do sąsiedniego gmachu Biblioteki i Rektoratu. Centralną przestrzeń Centrum zajmować będzie czterokondygnacyjne atrium stanowiące główną zadaszoną przestrzeń wspólną uczelni połączoną na poziomie parteru z reprezentacyjnym placem. Wewnętrzny dziedziniec będzie jednocześnie pełnił funkcję strefy rozdysponowującej ruch do poszczególnych segmentów funkcjonalnych budynku. W budynku znajdzie się między innymi duża sala widowiskowo-konferencyjna z miejscami dla 678 osób i profesjonalnym zapleczem technicznym.
wTYu1EFvyNbLsk6myYsF4xBnhoi5tV2UGHJEGPnzIq3GOjZnzafyIlDRHvnp_ppip-kampus-ps-kielce-6.jpg
Jednym z głównych założeń projektu było zachowanie istniejącego charakteru kampusu – zabudowy wkomponowanej w zieleń. Architekci starali się w maksymalnym stopniu zachować, a nawet uzupełnić istniejący drzewostan. Szpalerami drzew podkreślono nowe ciągi piesze, a także wejścia Auli Głównej i Centrum Konferencji, Innowacji, Przedsiębiorczości i Usług Administracyjnych. Wzdłuż północnej elewacji budynku w zielonej murawie przewidziano miejsce dla spokojnego wypoczynku i rekreacji, wtapiając w posadzkę terenowe pola szachownic i siedziska. Wyeksponowano także usytuowanie Domów Studenckich na łące wśród zieleni, dla każdego budynku przewidując dodatkowo miejsce na imprezy plenerowe, grill, ogniska i wypoczynek. Zieleń pojawić ma się również na nowych parkingach, które będą ocienione drzewami rosnącymi w pasach między stanowiskami.
CcYYwlaJLmlrI9Y3EF5xEgp8TJZfP08lFkenYFBc1R4E8tqNaACQyuDCf9p5_ppip-kampus-ps-kielce-7.jpg
W pobliżu istniejącej Hali Sportowej i boisk powstanie kolejny nowy obiekt kampusu – stadion piłkarsko-lekkoatletyczny z trybunami oraz niezbędnym zapleczem socjalno-sanitarnym. Druga strona trybun wykorzystana zostanie na stworzenie zielonych tarasów rekreacyjnych, opadających na południe w kierunku placu. Jego pofałdowana nawierzchnia będzie miejscami przechodzić w siedziska. W konkursie uczestniczyło 19 zespołów. Drugą nagrodę otrzymała Autorska Pracownia Architektoniczna Jacka Bułata. Jury przyznało również cztery równorzędne wyróżnienia. Otrzymały je dwie pracownie warszawskie: Marka Budzyńskiego oraz WXCA Szczepana Wrońskiego i Wojciecha Condera, a także Biuro Studiów i Projektów Architekt Barbara Średniawa z Bytomia i Autorska Pracownia Projektowa Sienkiewicz & Filar sp. z o.o. z Gdyni. Fot: materiały projektantów
j6KICWl03e2fMkHsbh7w4FotKj8sjW8s8qUWps28DOhcUo6ae7xdTx3mrly7_ppip-kampus-ps-kielce-8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera