Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


NEWTON w Opolu

 

Czas czytania: ~4 min


f58r57Vz6oWUgAvzoT7fIHFYAnGdMsko1taGDdQctVPS3Whpr9sIv7rQrf4r_hwp-newton-opole.jpg

Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych – taką skomplikowaną nazwę nosić będzie nowa inwestycja Politechniki Opolskiej. Urbanistyczno-architektoniczny konkurs na projekt założenia wygrał wrocławski oddział pracowni Heinle, Wischer und Partner Architekci.

Centrum powstać ma w południowo-zachodniej części kampusu politechniki. Ulokowany na obrzeżach kompleksu zabudowań uczelni zespół będzie z nim związany funkcjonalnie, a jednocześnie swoją formą będzie już przechodził w strukturę bardziej swobodną i – jak stwierdziło konkursowe jury pod przewodnictwem Jerzego Szczepanika-Dzikowskiego – bliższą studenckiej spontaniczności. W ten sposób architekci chcieli kontynuować kierunek wyznaczony przez zlokalizowany w niedalekim sąsiedztwie budynek pływalni. Oba założenia mogą zostać połączone ścieżką spacerową i terenami rekreacyjnymi ciągnącymi się wzdłuż kanału.

Zespół ICZUPiB składać się będzie z czterech budynków, z których każdy mieścić będzie jeden ściśle określony blok funkcjonalny – bibliotekę, aulę, sale dydaktyczne i lokal gastronomiczny. Wszystkie obiekty połączone będą wspólnym zadaszeniem kryjącym wewnętrzny plac, w którym zlokalizowane będą funkcje uzupełniające, takie jak szatnie, miejsca na wystawy czy komunikacja. Układ budynków – wszystkich o rzutach nieregularnych czworokątów – tworzyć będzie urozmaiconą, pełną załamań przestrzeń otwartą na otoczenie, która w intencji architektów formalnie stanowić będzie raczej część krajobrazu niż samego budynku.

VFGzO58qzPu84MQrWneG7oWJuYBGF5MkoMqOkxronfUtqQi3dndUcy0iX2pV_hwp-newton-opole-2.jpg

Główne wejście do budynku Centrum prowadzić będzie przez reprezentacyjny plac po stronie północno-wschodniej. Części budynków wymagające wejścia na wyższej kondygnacji połączone będą wspólną galerią, na którą prowadzić będzie reprezentacyjna klatka schodowa. Od południa budynek będzie się otwierał na zieleń tarasowo opadającą w kierunku przepływającego nieopodal kanału.

Urozmaiconą przestrzennie kompozycję zabudowy spajać będą proste formy budynków oraz zastosowane materiały – na elewacjach budynków dominować będzie siatka ze stali kortenowej o zróżnicowanych wielkościach otworów. Będzie ona przesłaniać także powierzchnie przeszklone w tych częściach obiektów, które nie wymagają bezpośredniego doświetlenia. Na fasadzie budynku gastronomicznego oraz na fragmencie fasady auli pojawią się płyty włóknocementowe w różnych odcieniach.

W budynku biblioteki parter przeznaczono na część ogólnodostępną z czytelniami, stanowiskami komputerowymi i regałami z wolnym dostępem. Wyżej znajdą się pomieszczenia biurowe dla pracowników i magazyn zamkniętych zbiorów bibliotecznych skomunikowany windą z czytelnią. Stanowiska komputerowe ulokowano pod świetlikami i przebiciami w stropie, aby zapewnić optymalne dla pracy przy monitorach oświetlenie, a także urozmaicić wnętrze biblioteki.

R07ujtu8t5jLStzb3VMZpqHFqCqWi9CKBobYunPjuqlwY7Q2aaKTZNqEM0pa_hwp-newton-opole-3.jpg

Centralne miejsce nowego założenia zajmie blok gastronomiczny. Dzięki takiej lokalizacji będzie on dobrze skomunikowany z budynkiem dydaktycznym i łatwo dostępny zarówno dla pracowników, jak i studentów. Ulokowanie go w osobnym obiekcie ma zapewnić izolację pozostałych części Centrum od zapachów i uciążliwego zaplecza technicznego. W tym bloku znajduje się również księgarnia.

Kształt ulokowanej w osobnym budynku auli podyktowany został uwarunkowaniami akustycznymi, by zapewnić odpowiednie rozchodzenie się fal dźwiękowych. Aula będzie dostępna zarówno z parteru, jak i wyższej kondygnacji, co umożliwi jej płynne zapełnianie i opuszczanie. Pozostałe sale wykładowe zlokalizowano w wydzielonym bloku dydaktycznym, którego kształt również ma wspomagać warunki akustyczne. Dwie największe sale znajdą się na parterze, wyżej zaś dwie mniejsze, które w razie potrzeby można połączyć w jedną, a także pomieszczenia samorządu studenckiego.

Pod całym obiektem możliwe jest umieszczenie podziemnego garażu połączonego windą i schodami z głównym holem.

Drugą nagrodę w konkursie przyznano pracowni NUA Studio Szymona Gica z Poznania, zaś dwie równorzędne trzecie nagrody otrzymały: katowickie biuro SLAS Aleksandra Bednarskiego z Katowic oraz HS99 z Koszalina. Honorowe wyróżnienie jury przyznało Rar2 Laboratorium Architektury Jana Kubeca z Rudy Śląskiej.

Skład zwycięskiego zespołu: Thomas Heinle (główny projektant), Anna Stryszewska-Słońska, Areta Keller, Agata Jasiewicz, Magdalena Tatar, Karolina Słocińska

Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera