Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec z żaluzji

 

Czas czytania: ~3 min


SRIxB9Kd2hdmFkoZcvEZYMWxydBcaO32HbLXtQsfhU4k9ghj6g4wg6PKUZsN_zalewski-fis-sst-5.jpg

Śląsk przechodzi metamorfozę. Tam gdzie dawniej królował przemysł ciężki, teraz – zgodnie z duchem naszych czasów – zaczynają się zadomawiać nowoczesne technologie. Jednym z takich katalizatorów przemian jest Centrum Edukacji i Biznesu „Centrum Edukacji i Biznesu”, ulokowane na terenach dawnej kopalni „Gliwice”. Pierwszym budynkiem, który powstał w ramach nowego założenia jest biurowiec firmy FIS-SST zaprojektowany przez biuro Zalewski Architecture Group.

TSOhmgIujalTzcwXCvzQ4ootkCVFcuLRZxF5ldkPPw7WWeWNhN4LhqJiVzLW_zalewski-fis-sst-2.jpg
i0raWw5LLyr7VjKa9CelsVb5IiFItN2qJ0AlZK8PDOjeVVYdyPVFh7i3jsr0_zalewski-fis-sst-3.jpg
E4hpVuSXnZnXwc2bkhXJTv63VbbSTor5xrcew9hvo7GIMFtzDbcRRXpysEcA_zalewski-fis-sst-4.jpg

Kopalnia Węgla Kamiennego „Gliwice” działała od XIX do końca XX wieku. Pozostałe po niej historyczne budynki zajmują zachodnią część terenu, na którym powstaje dziś park technologiczny. Teren położony bezpośrednio za nimi podzielony został na działki dla komercyjnych firm. Właściciel Centrum – Agencja Rozwoju Lokalnego – chce stworzyć tu sprzyjające warunki dla rozwoju nowoczesnych technologii, a także dać kolejny impuls do rewitalizacji terenów poprzemysłowych. Zalążkiem przyszłego parku technologicznego i nowej przestrzeni publicznej na terenie dawnej kopalni jest właśnie ukończony w 2011 r. biurowiec FIS-SST.

c5aULX1cz2Iv3X6iXePo8g0NlEsXlYBZ6zM5JElxuXqq69ElWwSS36fJt75Y_zalewski-fis-sst-6.jpg
sweCxbYTRqmDnLZLkgovxqd4nhQa5CXVJuCUhbsQkYfSVZG9YeYzL3fcmALT_fis-sst-plan.jpg

Nie chcąc konkurować z sąsiednimi, historycznymi budynkami KWK Gliwice, architekci zdecydowali się zaprojektować obiekt o minimalistycznej estetyce i stonowanej kolorystyce. Ma on formę wydłużonego prostopadłościanu, którego elewacje frontową i tylną tworzy jednorodna struktura drewnianych żaluzji. Właściwe ściany zewnętrzne perforowane wertykalnym układem okien zostały wycofane w głąb i schowane za płaszczyzną żaluzji. W ten sposób uzyskano jednolitą, zwartą bryłę bez widocznych podziałów na elewacji. Jak podkreślają projektanci: „Liniowa kompozycja żaluzji konsekwentnie budująca bryłę pawilonu intencjonalnie tworzy obiekt bliższy abstrakcyjnemu prostopadłościanowi niż klasycznemu budynkowi.”. Żaluzje, oprócz funkcji estetycznych, pełnią także rolę praktyczną, chroniąc wnętrza przed nadmiernym nasłonecznieniem i przegrzewaniem.

TQPexXPfP7u07HXAIontyEvfE43tlN76kNt4buWHhqcs5bEpJVE5Bs9POUd8_fis-sst-section-01.jpg
kmQVnF5EcSRDn8XGH5nCYEjoXKOtTHhWfLSt6KBrLJCgRuuWEpiVqg1ahTNl_fis-sst-elevation-2.jpg

Jednolitą powierzchnię fasady urozmaica podkreślające główne wejście do budynku załamanie płaszczyzny żaluzji, które odsłania wnętrze. Przeszklenie strefy wejściowej z obu stron budynku daje wrażenie transparentności wnętrza i jego otwarcia na otoczenie. Efekt przenikania wewnętrznej i zewnętrznej przestrzeni publicznej podkreśla także ściana sali konferencyjnej, której wygięta linia płynnie przechodzi na zewnątrz budynku. Jej kolorystyka nawiązuje do palety barw pokopalnianej hałdy stanowiącej tło budynku, co ma dodatkowo podkreślić związek budynku z jego 'śląskim' kontekstem. Ściany szczytowe w kolorze grafitowym utrzymane są w syntetycznej formie.

L2CaaHMMqmOnLqWDbAoEte5xMNsUIRMya2lf5BnBvcm1T1r8IEnhQ9xjpyL5_fis-sst-section-02.jpg

oX7JGSnUP2ttpitXkuCf4fs4JQGwlsK0kiBoxZ5e2IpmLxDC1CZwsCvWKBz1_fis-sst-situation.jpg

Prostocie formy zewnętrznej odpowiada zdyscyplinowany układ funkcjonalny budynku. Hol łączy dwie zasadnicze części – pomieszczenia zarządu i salę konferencyjną oraz pomieszczenia biurowe z zapleczem socjalnym. W tę spójną strukturę wprowadzono zielone patio, na które otwierają się pomieszczenia biurowe. Konsekwencja w kształtowaniu założenia widoczna jest również w zagospodarowaniu terenu. Część ogrodzenia w strefie wejściowej wykonana została z elementów drewnianych podobnych do tych na elewacjach budynku. W żelbetowych ścianach ogrodzenia wytłoczone zostało logo firmy stanowiące element identyfikacyjny założenia.

Fot: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Nagroda Architektoniczna Prezydenta m.st. Warszawy – nominacje
Nagroda Architektoniczna Prezydenta m.st. Warszawy – nominacje

Nagroda Architektoniczna Prezydenta m.st. Warszawy ma na celu – jak piszą jej pomysłodawcy i organiz ...

Nagroda Roku SARP – oto laureaci
Nagroda Roku SARP – oto laureaci

Nagroda Roku SARP – to laur prestiżowy i ceniony, przyznawany obiektom, które jury uznało za najleps ...

Dom z dwoma salonami
Dom z dwoma salonami

Dom z dwoma salonami – to dzieło pracowni dd Architekci. Autorzy projektu otrzymali niełatwe zadani ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera