Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kiosk z żerdzi

 

Czas czytania: ~3 min


ukaniPgEf6eHQXdhwqNdNpbY93ZgOAmXOYeaGpWtwMkjKwL1fe5Hc2DlzmHy_wwaa-lotto.jpg
O ulicach polskich miast można powiedzieć niewiele dobrego. Wszechobecne reklamy, plakaty, kioski, stragany i budki gastronomiczne tworzą przyprawiający o zawrót głowy koktajl. Architekci z warszawskiej pracowni WWAA przedstawili nam swój pomysł na rozpoczęcie procesu przemian – projekt kiosku kolektury Lotto.
5Sx6o4EIUhENdrX26vULnwknldeyRhOSCIbFSbSs6wj95v6mcyOLeNoFNOpC_wwaa-lotto-2.jpg
Za kontekst przyjmując nieco kakofoniczny krajobraz warszawskiej ulicy, architekci uznali, że najlepszym rozwiązaniem jest sięgniecie po formę zdecydowane odcinającą się od tego, co można na tej ulicy zobaczyć, a zarazem uzupełnioną o funkcje, których w przestrzeni miejskiej często brakuje – miejsca odpoczynku czy spotkań. Jak wyjaśniają: „Ze względu na niewielką powierzchnię, jaką zajmuje kiosk Lotto wachlarz wielofunkcyjnych mebli miejskich został zaaplikowany w grubości fasady proponowanego przez nas obiektu. Prosta w formie kostka staje się w ten sposób papierkiem lakmusowym barwnego życia ulicy czy placu. Miasto dosłownie odbija się na czterech ścianach kiosku, deformując je i pozostawiając po sobie kształty umożliwiające swobodną interpretację funkcjonalną. Odpowiednio wycięte pionowe elementy fasady pawilonu służą jako siedzisko, stolik czy miejsce na rower.”.
cQTcNEthfU1mMo0Qsl2M1YAuUBwllC0a8Syr7B7uJbOuq4mHMiEpd9gogTLz_wwaa-lotto-3.jpg
Podobnie jak elewacje, także wnętrze kiosku wykonane jest z drewnianych żerdzi, które tworzą ladę i ławkę ze stolikiem. Drewniane listwy mają nawiązywać do żerdzi ławek znanych z parków i skwerków. Sama bryła zaś – kostka o zaokrąglonych rogach i wyraźnych pionowych podziałach – a także dobór materiałów mają stanowić nawiązanie do tradycji warszawskiego modernizmu. Autorzy projektu zaznaczają jednak, że kioski mogą powstawać w całym kraju. Elementem, który będzie je wpisać w lokalny kontekst, może być rodzaj drewna zastosowanego do produkcji obiektu.
tA0Fk5nn52xaGkmik6OUoAvzrwpS9zj5kBOH3hoFfzvpLmI4smp6YLxeK2p3_wwaa-lotto-4.jpg
Żaluzje kiosku mogą być wykonane ze sklejki jak lub litego drewna. Wnęki funkcjonalne w elewacjach wycinane są w nich metodą CNC, czyli za pomocą maszyny obsługiwanej numerycznie. Dzięki temu, bez zwiększenia kosztów produkcji, elewacja każdego z pawilonów może być inna i idealnie dostosowana do lokalizacji. Za każdym razem projekt można modyfikować – siedziska mogą pojawiać się od bardziej zacisznej strony pawilonu, miejsce na rower w najłatwiej dostępnej części elewacji, natomiast strona południowa obiektu powinna być możliwie maksymalnie zacieniona. W ten sposób każdy z kiosków Lotto ma być unikatowym, a jednak rozpoznawalnym obiektem.
TA7IMCvRu3DA1POxex0UvucmdypSfmv5Eobjyxjr57QLgoFkvcJVKiZgVhF0_wwaa-lotto-sketches.jpg
Wnętrze kiosku Lotto podzielone stało na dwie strefy funkcjonalne: ogólnodostępną strefę klienta oraz wydzieloną strefę dostępną jedynie dla pracownika. Oprócz punktu obsługi klienta ulokowano w niej część socjalną z toaletą. Przestrzenie magazynowe znajdują się na ścianie pomieszczenia socjalnego, natomiast miejsce na przechowywanie ulotek, materiałów reklamowych i kuponów mieści się pod ladą i na tylnej ścianie strefy obsługi klienta. Pracownik może zarówno obsługiwać przez ladę klientów znajdujących się wewnątrz kiosku kolektury, jak i, korzystając z okienka, mieć kontakt z klientami nie wchodzącymi do pawilonu. W części ogólnodostępnej pionowe drewniane żerdzie tworzą ławkę, stolik oraz ladę oddzielającą obie strefy. Osoba na wózku dla niepełnosprawnych może swobodnie wjechać do kiosku, obrócić się i bez problemu skorzystać z części lady o obniżonej wysokości. Zewnętrze funkcje wprowadzone w grubość fasady to ławka, miejsce spotkań w postaci dwóch siedzisk i stolika, stojak na rowery, wnęka na drzewo lub zieleń pnącą, dystrybutor na ulotki oraz pojemnik na makulaturę. Wnęka w żerdziach wyznacza również wejście do wnętrza kiosku. PROJEKT: Kiosk Lotto AUTORZY: Marcin Mostafa, Natalia Paszkowska, Andrzej Ryniecki, Andrzej Hunzvi, Iwona Borkowska KLIENT: Lotto Totalizator Sportowy POWIERZCHNIA: 15 m2 ROK: koncepcja 2011, prototyp 2011 ZDJĘCIA: WWAA
WwhMZ4G13GkZCJPz1k35Vh961Iu0W9RU3lvSrfrJukQY9Gtd7tJFCioOJXUJ_wwwalottorys.jpg
TGHrPm44gLm4qZtL7kDssZR8GWiiIy9Ticujf62LNvs2sWvbrGneIERHjE0C_wwaa-lotto-prototyp.jpg
mikpD337SR2U83pCrbBEyZWcQ5ij3xvomwt83VVLVwgwoClCkvo9xNWXH3fc_wwaa-lotto-prototyp-2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera