Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Naukowa wizytówka

 

Czas czytania: ~3 min


w3i6W1lPnA5f9V95aXJX7Tgz9FsKVRU69F4Zzpu8lNthGoz6KhG9B7kczUpV_dedeco-uniwersytet-olsztyn-3.jpg

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie przymierza się do ofensywy w rankingu polskich uczelni. Elementem tych starań ma być rozbudowa kampusu o nowoczesne obiekty dydaktyczne. Konkurs, którego przedmiotem było opracowanie koncepcji architektonicznej kompleksu budynków dla Wydziału Nauk Społecznych, Wydziału Nauk Ekonomicznych oraz Wydziału Prawa i Administracji, wygrała szczecińska pracownia DEDECO.

kaRReQtoCgXN7k9HTHimJAfk5asz1jlkUOZvzstTL6oTKd2CkjUS2tKf4l5q_dedeco-uniwersytet-olsztyn.jpg

Zespół budynków, który był przedmiotem konkursu ma dopełnić kampus uniwersytecki, podnosząc rangę olsztyńskiej uczelni i jednocześnie stając się naukową wizytówką miasta i całego regionu. Takie oczekiwania sprawiły, że architekci postanowili w swojej koncepcji nawiązać do istniejących już budynków uniwersyteckich, maksymalnie wykorzystując przy tym walory krajobrazowe i łącząc tradycję, dla której wzorem była olsztyńska Starówka, z nowoczesną architekturą dydaktyczną.

66zc0DXDWxa3dbP9Q1VgTAUl8x7rRjbUtC592r6kNrI6R2G21yycEmfccx80_dedeco-uniwersytet-olsztyn-2.jpg

Odpowiedzią na te założenia jest zaproponowana przez DEDECO prosta forma budynków z ograniczonym do minimum detalem oraz wybór równie prostych materiałów – szkła, betonu i drewna. Architekci zrezygnowali też z projektowania jednego, potężnego 'molocha' zastępując go zespołem mniejszych obiektów tworzących miasteczko akademickie, którego zabudowa będzie dostosowana do ludzkiej skali i – wraz z istniejącą zielenią – tworzyć będzie przyjazne dla użytkowników założenie parkowe. Zieleń ma się także znaleźć wewnątrz budynków – na dziedzińcach pomyślanych jako enklawą spokoju odizolowana od hałaśliwego otoczenia i porównywanych przez autorów projektu do ogrodów japońskich.

7sBdtgKKWgUVVqkUA5Owkz7yVjOlSamI4PbfOblXcjD18xU9P37gM8SyWocq_dedeco-uniwersytet-olsztyn-4.jpg

Budynki poszczególnych wydziałów podzielone będą na katedry, przy czym każda z nich będzie miała własny dziedziniec, dzięki czemu okna pracowni naukowych wychodzić będą bezpośrednio na zieleń. Część atriów będzie ogólnodostępna, zapewniając studentom miejsce odpoczynku w przerwach między zajęciami. Żeby panujący na nich ruch i gwar nie przeszkadzał w zajęciach dydaktycznych i naukowych, ulokowano wokół nich funkcje komunikacyjne, a nie pracownie. Dopełnieniem założenia będzie Plac Uniwersytecki, który wzbogaci obiekty kubaturowe o dużą przestrzeń wspólną stanowiącą przeciwwagę dla kameralnych, odizolowanych dziedzińców.

vmxKzzaexD4VcYRJn5Yq7CekRYjO30JVYTitBRGjSFsgEljDDxWSYAvkWhP8_dedeco-uniwersytet-olsztyn-5.jpg

Wewnątrz budynków wprowadzono czytelny podział funkcjonalny. Bardzo ważnym miejscem każdego z nich jest przestrzenny hol prowadzący do sal wykładowych oraz w kierunku poszczególnych katedr wydziałowych, które mają własną komunikację wewnętrzną.

wPgGcnNBfCgqWre6Gb0niZBQ4GcMrlB0D527IF4D47v3JMGezmgezPTPauAC_dedeco-uniwersytet-olsztyn-6.jpg

Jak podkreślają autorzy zwycięskiego projektu, klarowny podział funkcjonalny ułatwi etapowanie inwestycji, pozwalając – w zależności od potrzeb i możliwości finansowych – dobudowywać kolejne katedry wydziałowe jako niezależne obiekty, nie zaburzając przy tym jednorodności idei urbanistycznej i architektonicznej.

3tLJN9whJZsjGHkYTVKOAq5L0I8Nn9mAxtIHf0OxPFFUCy8AvKFypdxg0sUl_dedeco-uniwersytet-olsztyn-plansza1.jpg

Zespół autorski:
Architekt prowadzący: Krzysztof Ostoja-Hełczyński
Architekci: Sylwia Zygoń, Grzegorz Gogolin, Ewa Gawron, Marta Wegner, Piotr Hofman,
Agnieszka Dekert

Drugą nagrodę w konkursie otrzymało Studio Form Architektonicznych „PANTEL”, trzecią zaś – Warsztat Architektury Pracownia Autorska Krzysztof Kozłowski.

Fot: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera