Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Subtelny kontrast

 

Czas czytania: ~2 min


lnhyIXPYz6Ec4ny3EEPsTPQTft6RDgRU3Fl1lvXvOSAYnhZLaoQgX9ih5xb2_vostok-asp-warszawa.jpg

Projektując nową siedzibę Wydziału Rzeźby dla warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, architekci z krakowskiego biura Vostok Design na pierwszym miejscu postawili szacunek dla zabytkowego gmachu uczelni, w sąsiedztwie którego ma stanąć budynek. Ich projekt zyskał największe uznanie w oczach jury rozstrzygniętego pod koniec września konkursu.

yIzbfWaT5Qt8Pw2tnTHUbJpTZkPOp9s9uT9GuDX9U89zwpi7X6Y7uUIwcKk8_vostok-asp-warszawa-2.jpg
pBQr3iFnxNDPvtjuMDhGQfWIpDcc57Szd6lZDea30e5RJKrMZDI6zIQeIpYE_vostok-asp-warszawa-3.jpg

Nowy obiekt powstać ma przy ulicy Spokojnej. Jak wyjaśniają autorzy zwycięskiej koncepcji, ze względu na ograniczenia konserwatorskie wynikające z historycznego sąsiedztwa i zabytkowego charakteru gmachu ASP zajmującego dawne miejskie zakłady sanitarne, postawili na subtelną i mało inwazyjną formę nowego budynku – oszczędną i prostą, niemal całkowicie pozbawioną detali architektonicznych. Choć nowoczesny, nowy, zaledwie dwukondygnacyjny obiekt nie będzie przytłaczał swoimi rozmiarami, dobrze wpisując się w kontekst urbanistyczny i tworząc subtelny kontrast pomiędzy nową i starą zabudową uczelni.

19pkGIs6utfGo7ifEFmhlhU8Lv94wqsOUuZt2eS6pApT5Yf5Koxjgy7nS0Ro_vostok-asp-warszawa-4.jpg
fr7HZLtLPhZB3ZX01UuuWCBc8STKJNNhy4YvW4oWy21cTCEOHv0VRlsUYWFO_vostok-asp-warszawa-5.jpg

Część elewacji została wycofana w głąb działki, pozostałą część zaś zaprojektowano w formie prostej, dwuspadowej bryły nawiązującej kątem spadków dachu oraz proporcjami do elementów zabytkowej zabudowy. W miejscu oryginalnej bramy wjazdowej od ulicy Spokojnej, zaprojektowano duże okno pozwalające przechodniom zajrzeć do pracowni artystycznych. W ten sposób powstanie nowa brama łączącą wizualnie ulicę z przestrzenią twórczą nowego wydziału. Drugie takie okno pojawi się w szczelinie pomiędzy starymi budynkami w południowej części działki.

ekTEu1wGK6oGxqP79SQTZiBXHh4ZWYseKtJ5fVJv9DAAraThsZipMAkPTVQj_vostok-asp-warszawa-6.jpg
0F6No1cI9nOG9EuewPBZYlyKtsDt0UGXPZ9FL2Iouh9uu61130WL54V0ZUKi_vostok-asp-warszawa-7.jpg

Część budynku została ukryta za murem i przykryta płaskim, zielonym tarasem z antresolą „zaglądającą“ przeszkleniem na sąsiedni dziedziniec. W intencji architektów takie rozwiązanie ma symbolizować obecność nowego budynku widocznego od strony zabytkowej zabudowy. Monotonne elewacje, których charakter wymuszony został układem funkcjonalnym obiektu, został złagodzony dzięki wprowadzeniu swobodnego, nieregularnego układu okien.

oqboYjlhNEYgITxcy38H1KoeQX9DYKWh6U5eIkOrvzD4FoDKFyr1bQAnUTDK_vostok-asp-warszawa-8.jpg

Skład zespołu: arch. Wojciech Gawinowski, arch. Piotr Martela, arch. Wojciech Sumlet, arch. Krzysztof Skoczylas, stud. Magdalena Grzybowska

Oprócz nagrody głównej jury przyznało dwa wyróżnienia pierwszego stopnia, które trafiły do pracowni z Wrocławia: ch+architekci oraz PAG Pracownia Architektury Głowacki. Wyróżnienie honorowe przyznano zespołom ATJ Architekci i OPEN architekci.

Fot: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera