Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Perła z metką

 

Czas czytania: ~3 min


vk1LtRo8m83bC7TnhPH7UKG8sFQqGvkqjWNdot86ls3ohcG8FxBDXzqskzwM_basis-wuwa.jpg

WUWA czyli teren dawnej wystawy Wohnung und Werkraum ('Mieszkanie i miejsce pracy') to bez wątpienia jedna z pereł wrocławskiego modernizmu. Problem w tym, że perła ta jest obecnie w opłakanym stanie, a oprócz niewielkiej garstki specjalistów mało kto wie o jej istnieniu. Mimo że osiedle znajduje się ledwie kilka kroków od modernistycznej ikony miasta – Hali Stulecia, turyści docierają tam z rzadka. Ta sytuacja ma się jednak zmienić. Władze miejskie postanowiły poddać założenie kompleksowej rewitalizacji. Pod koniec września rozstrzygnięty został konkurs na koncepcję zagospodarowania przestrzeni publicznych dawnej wystawy. Zwyciężyło w nim wrocławskie biuro BASIS.

9jrR25areZHNxgXiooZBI6MYpbByotewiiBmebDKHNvUEAE1mcYR4eUMJxdy_basis-wuwa-2.jpg

Założenie WUWA powstało w 1929 r. jako pokazowe modernistyczne osiedle w ramach wystawy zorganizowanej przez niemieckie stowarzyszenie Werkbund. W całej Europie WUWA ma tylko sześć odpowiedników, w tym pierwsze osiedle wzorcowe zrealizowane w Stuttgarcie. W jej projektowanie zaangażowani byli najlepsi lokalni architekci, min. Adolf Rading, Hans Scharoun i Theodor Effenberger.

RKM82HvQLNrcr4fEDsNPKGbdUa99UQ9KS8RycjUl5b1WjRnjOI9PtD1CBckq_basis-wuwa-3.jpg

Lata zaniedbań i samowolnej działalności mieszkańców odcisnęły wyraźne piętno nie tylko na budynkach, ale także na całym układzie urbanistycznym osiedla. Na jego terenie brakuje też informacji o jego unikatowym charakterze, co nie ułatwia zadania tym nielicznym, którym uda się na WUWę trafić.

ScRKnwtGkxadPD8rUtqf4QDZuKVSsR7H3ijTIhE7PlWU5F6unFdn8PQBxP0J_basis-wuwa-4.jpg

Autorzy zwycięskiej pracy wyjaśniają: 'Ideą na przywrócenie zainteresowania tym szczególnym miejscem we Wrocławiu jest nadanie mu tożsamości. Poprzez oznakowanie, opisanie – ideowe doczepienie metki – chcielibyśmy zwrócić uwagę na to, że w tym miejscu wydarzyło się coś naprawdę istotnego, a budynki dookoła to część tego wydarzenia.'.

v5IKSmm7VAwf9KqbSE4Do2bYHw6MqGfNAuQknVOzonoNWuSZB9dZpWM8O45P_basis-wuwa-5.jpg

Rolę tę ideowej 'metki' pełnić ma ławka – element, którego w przestrzeni publicznej WuWy bardzo dziś brakuje. Jak na markową metkę przystało, ławki te nie będą zwykłymi siedziskami – będą jednocześnie pełniły funkcję nośnika informacji, tak, by w czasie odpoczynku można się było dowiedzieć czegoś więcej o budynkach. Forma ławki umożliwia umieszczenie na niej reliefów z tekstami w kilku językach, także zapisanych alfabetem Braille'a.

cn5BWUXlcuAoVAguC1fGq6IJkBCDkahmcaBUXI7SpyJoLoimsFTUFY0tuW2m_basis-wuwa-6.jpg

Szukając inspiracji dla rozwiązań formalnych, architekci natrafili na archiwalne plakaty reklamujące WUWę: 'Czerwone grafiki przykuwały uwagę i w pełni oddawały charakter tamtego czasu. Aby wzmocnić efekt identyfikacji w naszym projekcie zdecydowaliśmy się na nawiązanie kolorem elementów zagospodarowania (ław-metek) właśnie do czerwieni tych plakatów.'.

XzdPMB1g1Yh8cfchQI1ZCM34GEWhQJGsa8bl9bNYbfo59fOQdEmrLlJLRxAg_basis-wuwa-7.jpg

'Czerwonej' inspiracji dostarczyły także pawilony Bernarda Tschumiego w Parc de la Vilette w Paryżu stanowiące nie tylko punkty orientacyjne, ale także magnesy zachęcające turystów do eksplorowania parku i w ten sposób generujące ruch na jego terenie. Jak wyjaśniają architekci, oznaczenie terenu WuWY czerwonymi elementami ma pełnić podobną rolę – mają one 'prowadzić, naprowadzać, wciągać w przestrzenie, które obecnie są nieeksplorowane, wyznaczać zasadę ruchu'.

UxyEDVewwfq5EAWtV2iMKmjE4XUMllH2rJQZfs1HRuAD1OJOvO5PCKUOmSbb_basis-wuwa-8.jpg

Skład zespołu BASIS; arch. Dariusz Sirojć, arch. Krzysztof Szkółka, arch. Filip Kozak

Drugą nagrodę w konkursie otrzymał zespół pracowni VROA i ch+, trzecią – Maćków Pracownia Projektowa.

Na zagospodarowanie obszaru WUWy władze miasta zamierzają wydać około 4,5 mln zł.

Fot: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera