Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Miejski salon w Opolu

 

Czas czytania: ~4 min


ujBqhozM7TthN11eqcV3w1GxuPi3UbO0JibvAjvrAtoRDLrnhL0UshIIjSeR_basis-maly-rynek-opole.jpg

Dobrze zorganizowana przestrzeń publiczna może stanowić siłę napędową w promocji wizerunku miejsca i rozwoju jego potencjału inwestycyjnego – z takiego założenia wyszli architekci z wrocławskiej pracowni BASIS, tworząc projekt zagospodarowania Małego Rynku i placu św. Sebastiana w Opolu. Ich propozycja przekształcenia tego obszaru w nowy miejski salon zajęła pierwsze miejsce w rozstrzygniętym w październiku 2011 r. konkursie.

Przyglądając się tkance miejskiej Opola, autorzy zwycięskiej koncepcji doszli do wniosku, że choć jest w niej wiele otwartych przestrzeni publicznych, a w ścisłej zabudowie śródmiejskiej nie brakuje miejsca na place, skwery czy pasaże, ich zagospodarowanie pozostawia wiele do życzenia, a potencjał jest marnowany. W efekcie, brak im tożsamości i nie są atrakcyjne ani dla mieszkańców, ani dla inwestorów. Do takich właśnie rejonów miasta należą dziś Mały Rynek i plac Św. Sebastiana, których aranżacja była przedmiotem konkursu.

MraDl1HcLWPFLUCMY9Q2oCKJrioyunQjIzFampgeYD09H5jb7ajIcJIEIwXK_basis-maly-rynek-opole-noc.jpg

Architekci z BASIS wyjaśniają: 'W opozycji do powszechnego sposobu zagospodarowania "ścieżką, trawnikiem i ławką" stworzyliśmy propozycję zainspirowaną domowym salonem, gdzie miejsce jest zarówno dla aktywności jak i odpoczynku. Umeblowany miejski salon pod sklepieniem zieleni i nastrojowym oświetleniem oferować ma atmosferę sprzyjającą spotkaniom i odpoczynkowi, a wolna powierzchnia placu na dywanowym wzorze posadzki ma stanowić przestrzeń dla organizacji wydarzeń związanych z instytucjami kulturalnymi zlokalizowanymi dookoła.'.

2zhLwHmf3Y2DtNCNsezk3pRwNK7EctxsnC0djT4MTcD0VhOQc5pRu3HrJk6V_basis-maly-rynek-opole-siedziska.jpg

Zastany trójkątny układ budynków wyznaczających przestrzeń Małego Rynku został przez architektów zaakcentowany poprzez poprowadzenie na przedłużeniu ul. Zwierzynieckiej nowej osi na linii przeciwprostokątnej trójkąta. Wzdłuż osi tej – zakończonej kościołem Na Górce – ulokowano strefę odpoczynku wśród zieleni i szpaler drzew. Ponieważ Mały Rynek ma być miejscem koncertów, jarmarków, wystaw i innych imprez plenerowych, posadzka placu została wyposażona w system umożliwiający łatwą i szybką instalację urządzeń rekreacyjnych, ekspozycyjnych i stanowisk handlowych.

AbJDC0pCXPjo6UCxoF4AYkikXuc2CNDc21VyIDVjRXXNxwzNrbG9p9dGQBSm_basis-pl-sw-sebastiana-opole-noc-szachy.jpg

Ulica Zwierzyniecka, której pierzeja przed wojną była w całości zabudowana, dziś – z powodu braków w tkance architektonicznej – zaburza przestrzenny odbiór placu. Zwycięska praca przedstawia propozycję uzupełnienia jej pierzei, jest to jednak propozycja studialna, polemiczna wobec obowiązującego planu miejscowego, który – zdaniem architektów – zabrania wznoszenia budynków tam, gdzie ich obecność jest pożądana ze względów urbanistycznych i usankcjonowania historycznie. Projektanci z BASIS zasugerowali odbudowę całej pierzei ulicy, co pomogłoby wprowadzić ład przestrzenny na obszarze Małego Rynku, a także stało się okazją do realizacji współczesnej architektury podnoszącej jakość przestrzeni w tej części miasta. Pozostałości dawnej baszty, które w planie miejscowym podkreślone są otwartą osią widokową, można by według nich wyeksponować w alternatywny – architektoniczny – sposób, na przykład poprzez otwarcie holu nowego budynku na zabytkowe mury.

awbTB7rk8ZcQV55TXNWgV4OsMEbE4g6lL2KwK2foXgtn1g5Fo4iSaLZLVuVD_basis-plac-sw-sebastiana-opole-noc.jpg

Podobnie jak w przypadku Małego Rynku, także dla placu św. Sebastiana architekci zaproponowali strefową organizację przestrzeni. Na placu tym ma się pojawić muzyczna fontanna wizualizująca odtwarzaną muzykę w postaci form wodnych. Jej wieczorna iluminacja ma dodatkowo zwiększać atrakcyjność miejsca. Otwarta część placu z fontanną łączy się z placem poprzedzającym wejście do kościoła Św. Sebastiana i znajdującą się obok kapliczką. Po przeciwległej stronie zaplanowano strefę zieleni i odpoczynku uzupełnioną o budynek o funkcjach usługowo-handlowych, np. kawiarnię lub cukiernię.

Zgodnie z przyjętą konwencją Małego Rynku i placu w św. Sebastiana jako 'miejskiego salonu pod sklepieniem zieleni', architekci zaproponowali meble miejskie o formach nawiązujących do wystroju domu – głównymi elementami wyposażenia obu placów mają być fotele miejskie, stoliki z szachownicami oraz kule świetlne przypominające domowe lampy. Obok nich na placach pojawią się pojedyncze, okrągłe siedziska, kwietniki, stojaki na rowery w formie prostych ram i śmietniki. Ze względu na to, iż podstawę rozwoju gospodarczego Opola stanowi przemysł cementowy, podstawowym materiałem wykończeniowym ma być beton architektoniczny, który – zdaniem autorów projektu – mógłby się stać oryginalna wizytówką miasta.

Skład zespołu projektowego: arch. Dariusz Sirojć, arch. Krzysztof Szkółka, arch. Filip Kozak

Drugą nagrodę w konkursie otrzymało biuro 4AM Architekci, trzecią zaś - Stabil sp. z o.o.. Pierwsze wyróżnienie przyznano pracowni Jagiełło Krysiak Architekci, dwa równorzędne drugie wyróżnienia odebrali Bartosz Pionka i studio ARCHITOP Andrzeja Zatwarnickiego.

Fot: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

William Kaven projektuje pocztę w Portland
William Kaven projektuje pocztę w Portland

William Kaven, amerykańska pracownia z siedzibą w Portland, jak do tej pory projektowała przede wszy ...

Wola Retro – w stylu lat trzydziestych
Wola Retro – w stylu lat trzydziestych

Wola Retro – to kompleks biurowy, budowany właśnie przy ulicy Skierniewickiej, czyli na terenie dyna ...

Dom z rdzy
Dom z rdzy

Pracownia Zanon Architetti Associati opracowała wizję rozbudowy prostego domu, stojącego w Treviso, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera