Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom-niespodzianka

 

Czas czytania: ~2 min


Z5E4ZmDYydc67m0YuPH6HT8EE8Th1TUzxMtflCc870mcPHJBAz1xKWVi7len_kma-dom-niespodzianka.jpg

Na IV Międzynarodowym Biennale młodych architektów 'Leonardo 2011' w Mińsku, które trwało od 3 do 5 listopada 2011 r., nagrody odebrały dwa polskie biura. W kategorii 'Dom jednorodzinny – realizacja' główną nagrodę otrzymało wrocławskie biuro KMA Kabarowski Misiura Architekci za budowany pod Wrocławiem Dom-niespodziankę. Grand prix dla najlepszego zrealizowanego budynku jury przyznało zaś Muzeum Walki i Męczeństwa w Palmirach autorstwa pracowni WXCA z Warszawy. To samo biuro odebrało także nagrodę za projekt kampusu w Kielcach.

qH3YFsMXQiqHrOadl3MDNItHl4EXTNNrGMTZUVKstwT6IqGAf6wXk9vfOQa7_kma-dom-niespodzianka-01.jpg
LrSdgvmCJRW5GrQ8UvIyTODNM7NqTvPGYZWhuS3mxivygLd9NVfD8gHBQl0j_kma-dom-niespodzianka-02.jpg

Na czym polega niespodzianka, którą dla mieszkańców zaprojektowanego przez siebie domu przygotowali architekci z Wrocławia? Budynek ma dwie różne twarze: 'milcząca' fasada od północy kryje za sobą pełne światła, otwarte na zieleń wnętrza.

9AVevSPnsf6ZUt7D6HyOotfpqDkmKfxxE1TBSUoOkl2qRDuPhCtr5Ht6UIQD_kma-dom-niespodzianka-03.jpg
Vr82sndn9M8rGwDR2H0YpblEjHS1twbEiXTRKHpBbvfVeaQNaecxQVlTRjmx_kma-dom-niespodzianka-04.jpg

Bezokienne, idealnie białe ściany po północnej stronie budynku stanowią wyraźną granicę między otoczeniem a wewnętrznym, prywatnym światem. Precyzyjny kontur budynku nakrytego dwuspadowym dachem przypomina idealny dom z dziecięcych obrazków, z tą różnicą, że pozbawiony jest wrysowywanych w niego okien i drzwi. Z frontową ścianą niższej, szerszej części zlicowane są drzwi wjazdowe do garażu, o których obecności świadczy jedynie wąska, ciemna linia. Na zewnątrz dom milczy, jednak, jak podkreślają autorzy projektu, milczenie to nie jest ani chłodne, ani nieżyczliwe – między dwiema białymi ścianami otwiera się gościnne wejście – szeroki korytarz, którego sufit tworzą liście brzozy stojącej tuż przed szklanymi drzwiami prowadzącymi do wnętrza.

ZygBHzP6YuFUdwxHmQ7396Dfb3wCejpxgHyeuLrE6q6jqULWercw2NQu0mCD_kma-dom-niespodzianka-fot2.jpg

Parter mieszczący pokoje oraz duży salon z kuchnią i jadalnią otwiera się na otoczenie wysokimi przeszkleniami. Od strony salonu wielkie tafle szkła można zsunąć, łącząc wnętrze z ogrodem. Na poddaszu ulokowano pomieszczenia gospodarcze, a nad garażem – duży taras. W całym budynku zamiast tradycyjnych zasłon zaplanowano zewnętrzne kotary, które będą kontrastować z białymi ścianami i dachem pokrytym grafitową dachówką. Ciekawym elementem pełniącym funkcję optycznego łącznika między domem a otoczeniem będzie umieszczona wzdłuż zachodniej elewacji, wypełniona wodą wąska niecka z czarnego szkła.

akPOUdqWDRWtPY5pOkfm9KqSyXDaEaPDoCvdQYQfsQwLqZpbngGqj3lVsWLR_kma-rzut.jpg

W intencji architektów, prosty, a zarazem zaskakujący Dom-niespodzianka ma być dowodem na to, że można wciąż na nowo odkrywać i interpretować tradycyjne budownictwo, unikając przy tym dosłowności i ostentacji.

Autorzy: Łukasz Kabarowski, Anna Misiura; współpraca Elżbieta Komarzyńska
Projekt: 2009, realizacja: 2011
Powierzchnia użytkowa: 220 m ²

fot: KMA Kabarowski Misiura Architekci

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera