Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom w stronę słońca

 

Czas czytania: ~2 min


VtwTrnUDnTQ5irqemmwpYDs1KCllD1RQxVkpjn6ddyWMzXRa5N1R0WbuoLUl_w-strone-slonca-kma.jpg

Projektując willę na wrocławskim Jerzmanowie, architekci z pracowni KMA chcieli dać mieszkańcom możliwość podziwiania fenomenu wschodów i zachodów słońca z zacisza domowych pieleszy. W ten sposób powstała koncepcja 'Domu w stronę słońca', za którą otrzymali III nagrodę na Dolnośląskim Festiwalu Architektury DOFA 2011 w kategorii „Superwizje”.

QSQ2uiHMlhLduEw7qI2fPcLXxrB3qIIbNBmmG6PkKDXpWZMnLWzY58lGc2LZ_w-strone-slonca-kma1.jpg

Na formę budynku decydujący wpływ miało jego otoczenie: 'Jeśli w pobliżu domu jest rzeka, wokół rozciągają się pola i można codziennie oglądać wschody i zachody słońca, to wtedy taki dom, zaprojektowany z uwzględnieniem charakteru otoczenia oraz potrzebami mieszkańców, staje się pełną światła, zanurzoną w zieleni częścią pejzażu.'.

CXiImFwpzqmd2va7p5ZaaFnCberhrM40ePl5q5cLujjCTI4HDvwtr2WZxvYI_w-strone-slonca-kma2.jpg

Wolno stojący, dwukondygnacyjny budynek na planie wydłużonego prostokąta skomponowany będzie z dwóch brył: wyraźnie wyodrębnionej, horyzontalnej część parteru oraz wyrastającej nad nią nadbudówki. Podstawa budynku licowana od frontu drewnianym fornirem a od ogrodu – czarnym marmurem – przypominać będzie prosty, solidny cokół, kontrastujący z lekką formą nadbudówki o idealnie gładko otynkowanych elewacjach bocznych oraz całkowicie przeszklonych elewacjach od strony ulicy i ogrodu. Duże przeszklenia zostały osłonięte ukośnie ściętymi ścianami zapewniającymi ochronę przed ostrym światłem, a zarazem tworzącymi wrażenie gościnnie otwierających się okiennic.

ZkIOIoJUTq7cRfs6cybMnPGuArSsyAHuS7SGBz2JOitReRdcwQU0At1FjO9Z_w-strone-slonca-kma3.jpg

Większą część parteru domu zajmuje duży pokój dzienny połączony z salonem muzycznym, kuchnią i jadalnią – ta przestrzeń, sprzyjająca wspólnemu spędzaniu czasu i obcowaniu z muzyką, otwiera się wielkimi przeszkleniami na trzy strony świata. Wysokie, przesuwane szyby umożliwiają pełne zintegrowanie wnętrza z otoczeniem – jadalnię i salon można powiększyć o powierzchnię tarasów. Wysunięte poza obrys domu charakterystyczne murki obłożone płytami marmuru i forniru zapewniać będą prywatność i optycznie wydzielą strefę ogrodu i tarasów. Szklane ściany w ulokowanych na piętrze sypialniach i pokojach dzieci będą jak panoramiczne ekrany, na których można oglądać wschody i zachody słońca.

vlo1y4JwcM1eiExmgttfVRkjqrDBlkyKjgZkPy8NNKWj7N1ODop90NXQtxng_proj1.jpg

Budowa powinna ruszyć w 2012 roku.

Autorzy: Łukasz Kabarowski, Anna Misiura
Projekt: 2010, realizacja: 2012-2013 (projekt ma wydane pozwolenie na budowę)
Powierzchnia użytkowa: 330 m² (parter: 190 m², piętro: 140 m²)

yfw54rQC78c6siQjbHzi7GdMLeNnCWuO73vLnv4zXDdPTapLQzxNFqLZcOyH_proj2.jpg

Zobacz także inne projekty KMA: Sto procent domu i Dom-niespodziankę

fot: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera