Miejsce refleksji - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Miejsce refleksji

 

Czas czytania: ~2 min


TDgBhpU7LRbtUdX4WnQ6kalAgItfPrLhccjU6PePHwl6I0iZOxV8w3Yqwz0H_em4-gorlice-cmentarz.jpg

'Pomiędzy widzialnym i niewidzialnym, pomiędzy materialnym i niematerialnym jest światło. Światło łączy sacrum i profanum, światło prowadzi ku granicom przestrzeni.'. W tych dwóch zdaniach architekci z krakowskiego studia eM4 Marcina Bratańca zamykają swoją koncepcję przestrzennej i programowej organizacji cmentarza komunalnego w Gorlicach. Ich propozycja otrzymała pierwszą nagrodę w ogłoszonym przez urząd miasta konkursie.

K2wrpE2Sp7TRAq1B3FYA3Im02PcjbX7PadlMk71nercIj5jiYhvObAOImOWc_em4-gorlice-cmentarz-2.jpg
mWmj5nC6PItxQpw5qMfrjLa6pxPMjqfdWfLrwY8lrtTR0feEG7iuCibJUHZg_em4-gorlice-cmenatrz-plansza.jpg

Teren, na którym powstać ma nowy cmentarz, położony jest w niezwykłym miejscu, z którego rozciąga się widok panoramę Beskidu Niskiego oraz dolinę Sękówki ze znaczącymi jej krajobraz kościołami – parafialnym i i wpisanym na listę UNESCO kościołem pod wezwaniem świętych Filipa i Jakuba – oraz cmentarzami z I wojny światowej, w tym przewidywanym na główną nekropolię okręgu III Gorlice cmentarzem zaprojektowanym przez Jurgena Mayera. Naturalnym rozwiązaniem było więc dla architektów otwarcie cmentarza na tę panoramę, która tworzyć będzie scenografię dla ceremonii przejścia.

NNFqgcO6skjjwwoOdLoh0ySR9z2CSkst2qsH0ZL3L1pIKD8E2NnVbInbX1j2_em4-gorlice-cmentarz-ide-swiatla-wnetrz.jpg
uDpTBgwAzztchiRhuLIz2UZqxVXWydTsMIw4qadM8Zaxx4BvSwU6nxRTdPnV_em4-gorlice-cmentarz-mala-architektura.jpg

W intencji projektantów, obszar cmentarza ma jednocześnie pełnić rolę parku, a jego otwarta przestrzeń ma sprzyjać zadumie i kontemplacji. Centralnym miejscem założenia będzie plac poprzedzający dom pogrzebowy i kaplicę z dzwonnicą. Otoczony on będzie kolumnadą tworzącą oprawę przestrzenną dla spotkań, refleksji i wyciszenia. Budynki stanowić będą kompozycyjną dominantę i punkt orientacyjny założenia. Pod względem formalnym, odznaczać się będą ascetycznym, monumentalnym charakterem, a ich materia – jak wyjaśniają autorzy projektu – niknąć będzie w świetle. Oba obiekty – równoważne i dopełniające się – będą w różny sposób interpretować metaforyczne spotkanie materii i światła.

9fYZjvXDF6umaPcpN9KTziXW3ETZ9yTykOlLe5heSVgIjZqJi9qcxyphRE0P_em4-gorlice-cmentarz-przekroj-terenu.jpg
OmaqwURP3PtefiLii9R8T0WYHE9ft6OeElw9pOcEUKswFWrQuMLGkV98Pigz_em4-gorlice-cmentarz-widok-calosci-zalozenia.jpg

Ponieważ – mimo transcendentnego charakteru – cmentarz komunalny musi być także sprawnie działającym przedsiębiorstwem, jego przestrzeń musi być zorganizowana w sposób czytelny i funkcjonalny. Ze względu na walory widokowe i odległość od terenów przewidywanych dla lokalizacji kwater grobowych, kaplica i dom pogrzebowy ulokowane zostały w północno-wschodniej części cmentarza i uzupełnione o obiekty pomocnicze, min. zaplecza technicznego i obsługi komunikacyjnej.

H66aYgP2cbFFXu6vm7mVSNPjNQM32RmtDiTGAgVMTfWyMJzECt6OaRXpMrpR_em4-gorlice-cmentarz-wnetrze-domu-pogrzebowego.jpg
eMSOYSIbFpqaUfGjymemEqEiYk6lj8LZa95x7wBI9l7hZgwMB2qmPFwsuxCx_em4-gorlice-cmentarz-wnetrze-kaplicy.jpg

Ze względu na znaczne spadki terenu, architekci zaplanowali budowę tarasów z murami oporowymi w formie kolumbariów (mury urnowe). W niszach tych murów znajdzie się miejsce dla małej architektury i urządzeń technicznych (ławki, kubły na śmieci, punkty poboru wody). Całe założenie będzie oświetlone. Ważną rolę w kształtowaniu parkowego charakteru założenia pełnić będzie zieleń. Drzewa i krzewy obecne na całym obszarze zapewnią jego wizualną i akustyczną izolację od otoczenia.

WWZm1ciUnINNr31gxxBF9E7XpbsQ0jzRbmskVvAViHD2LORCBDi8zSPXZQRU_em4-gorlice-kontekst-przestrzenny.jpg

Projekt: eM4 Pracownia Architektury Brataniec, em4.pl
Skład zespołu: arch. Marcin Brataniec, arch. Urszula Forczek-Brataniec, arch. Maciej Gozdecki, arch. Damian Mierzwa
Współpraca: arch. krajobr. Paulina Nosalska

Wizualizacje – arch. Artur Stachura

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera